Hlavní obsah

Hlavním motorem postupu Příbrami byl prý příchod trenéra Moralese

PRAHA/UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Italský trenér Massimo Morales převzal spolu s asistentem Jiřím Rybou Marilu Příbram až šest kol před koncem, ale nakonec právě jeho angažování považují mnozí za rozhodující moment úspěšného závěru soutěže. Proto hráče i vedení klubu potěšila trenérova slova o tom, že bude na lavičce pokračovat i v njevyšší soutěži.

Článek

"I v příští sezóně celek Marily povedu, chci dokončit práci, kterou jsem v Příbrami započal," řekl po výhře v Uherském Hradišti Morales, někdejší spolupracovník slavného Trapattoniho.. "Byl to hodně těžký zápas. Slovácko bylo v prvním poločase fotbalovější a jen díky bojovnosti do posledních minut jsme to nakonec zvládli. Zatím tomu ale stále ještě nemohu uvěřit," řekl Ital.

Víc o cestě k úspěchu prozradil jeho český asistent, bývalý reprezentant v desetiboji Jiří Ryba. "Po našem příchodu jsme hodně tlačili na kondici, protože hráči po této stránce nebyli připraveni. Na tom jsem se shodli a ještě dnes ráno si kluci stěžovali, že se na tréninku prakticky nepotkávali s míčem. My na to vsadili, věřili jsme, že když se zvednou fyzicky, tak fotbalovost přijde a potvrdilo se to," řekl Ryba.

Pracovali na kompaktnosti týmu

Poukázal i na to, že hodně spolu s Moralesem pracovali na kompaktnosti týmu. "Dobře jsme bránili a za dobu co jsme tým vedli, tak jsme nedostali gól ze hry a dokázali běhat až do konce zápasu," dodal Ryba, který je prý stejně jako kouč Morales v Příbrami dohodnut, že bude v práci pokračovat.

I šéf příbramského fotbalu Jaroslav Starka je přesvědčen, že klíčovým momentem byla změna trenéra. "Ta se ukázala být správná. Když k týmu přišel kouč Morales, tak přišla řada výher i když závěr byl hodně hektický," řekl k postupu. "Hráli jsme dnes na vynikajícím stadiónu a musím přiznat, že jsme byli šťastnější. Škoda, že takový tým jako je Slovácko bude v lize chybět," přiznal sportovně Starka.

Mácha si postup užíval s plnou parádou

Nejzkušenější hráč vítězného týmu Marcel Mácha si postup užíval s plnou parádou. "My jsem od prvního kola doufali, že se do první ligy dostaneme, ale nečekali jsme, že si postup zajistíme až v posledním zápase. O to je to radostnější. Trenér Morales byl hnacím motorem, který nás do první ligy dotáhl," sklonil poklonu italskému kouči Mácha.

Naopak kouč Slovácka Jiří Dekař jen těžko hledal vysvětlení, proč jeho tým propásl možnost k návratu mezi českou elitu. "Pokud si vytvoříme takové množství šancí a neproměníme je, tak nemůžeme pomýšlet na postup. Jsem z výsledku velmi zklamán, neboť jsme měli vývoj při výsledku v Jihlavě ve své moci. Bohužel o našem neúspěchu ale nerozhodla v nešťastné jarní sezóně jen tato závěrečná porážka," řekl Dekař, který mužstvo převzal až tři kola před koncem.

V Opavě zavládlo zklamání

Zklamání zavládlo i v Opavě. Její hráči měli postup ve svých rukou, ale v Jihlavě dostali po poločase tři rychlé góly a pak už se snažili o zvrat marně. "Všechny góly jsme dostali po hloupých chybách uprostřed hřiště, ale Jihlava nás nakonec porazila zaslouženě. Dala samé krásné góly," řekl po zápase trenér Opavy Jiří Neček.

"Závěr zápasu byl takový divný, diváci bojovali s policisty víc než my sami o postup, navíc jsme se i na lavičce pěkně nadýchali slzného plynu," komentoval závěr utkání Neček. Odmítl ale spekulace, že by Opava do ligy postoupit ani nechtěla. "Chtěli jsme postoupit a věděli, že když se to povede, s penězi ani stadionem problémy nebudou. Ale naše hloupost, postup jsme promarnili už v dřívějších zápasech," dodal.

Opavě patří třetí příčka, z níž by ještě mohla soutěž doplnit. Stačilo by, aby některý z prvoligových celků nenašel dostatek peněz a startu se vzdal. O podobném scénáři se spekuluje i v případě vítěze druhé ligy Bohemians Praha. Ani Opavští ale nevědí, zda by tohoto práva vůbec využili. "To zklamání z neúspěchu je ještě hodně čerstvé, zatím to neřešíme. Kdyby k tomu vůbec došlo, bylo by to ještě hodně otevřené," uvedl po zápase opavský manažer Pavel Hadamczik.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice