Hlavní obsah

Insolvenční řízení? Organizovaný a dlouho plánovaný útok, tvrdí ředitel Slavie

Fotbalová Slavia ani ve třetím zápase v novém ročníku Synot ligy nevyhrála, v pátek padla v Brně 0:1. Klub však místo fotbalových výsledků řeší daleko horší problém. Pražský celek čelí insolvenčnímu řízení, proti kterému se ostře ohradil generální ředitel David Trunda. V prohlášení pro internetové stránky sešívaných uvedl, že chce někdo klub ovládnout a zničit. Reagovat chce podáním trestního oznámení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha prožívají těžké časy - jejich klub se potácí na dně ligové tabulky a k tomu řeší existenční problémy.

Článek

Slavia se do insolvenčního řízení dostala kvůli vleklým sporům s bývalým generálním ředitelem klubu Zbyňkem Kusým. Návrh podala v červnu společnost Online Services z tichomořské Samoy, která uplatňuje pohledávku přesahující šest milionů korun po splatnosti. Dalších 150 tisíc se domáhá společnost Gamma Enterprise.

"Jsem přesvědčen, že jde o organizovaný a delší dobu připravovaný útok. Čelíme promyšlenému postupu několika konkrétních osob, jak ovládnout a zničit Slavii. Ještě nevíme, kdo přesně to řídí a jaký svůj osobní zájem sleduje," prohlásil Trunda.

"Každá akce bude mít reakci. Jinými slovy, tyto útoky budeme řešit právní cestou," reagoval pro server Aktuálně.cz právní zástupce Online Services Jiří Holas.

Slavia kvůli řízení musela v červenci zveřejnit své hospodaření, ze kterého vyplynulo, že tehdy měla 11,5 milionu korun dluhů po splatnosti a dalších 157,6 milionu před splatností. Z toho 126 milionů dluží svému majiteli a bývalému ministrovi dopravy Aleši Řebíčkovi.

"Soupeři se podařilo vytvořit situaci, jak nás odzbrojit. Karty, které jsme museli odkrýt, využívá proti nám. Už jsme pochopili, že navrhujícímu věřiteli ze Samoy nejde zdaleka o peníze. Insolvence je jediný nástroj, jak může někdo Slavii připravit o účast v lize. A právě o to usilují v našem případě," uvedl Trunda.

Podle funkcionáře by měl také soud kvůli veřejnému zájmu pomoci Slavii zvýšenou právní ochranou. "V sázce je výjimečný klub s více než stodvacetiletou historií, jedinečnou fotbalovou základnou a špičkovou akademií, která vychovává každoročně na 600 dětí," vysvětlil Trunda. "Útok na Slavii je útokem i na statisíce fanoušků, jejichž červenobílé srdce se dědí po generace. Někdo se je snaží zbavit jejich ušlechtilých ideálů a snů," dodal.

Prohlásil také, že Slavia analyzuje všechny okolnosti, které vedly k návrhu na insolvenční řízení, a má v plánu se bránit. "Až to dokončíme, podám trestní oznámení proti a budu pro Slavii žádat náhradu způsobené škody," řekl Trunda.

Reklama