Hlavní obsah

Já su Plzeňák. Chorý exkluzivně o vztahu k Viktorii a incidentech se sparťanem Sörensenem!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho jméno bylo za poslední měsíce propíráno víc, než je záhodno. Nejen díky výkonům a vstřeleným gólům. Jeho hlavička do sparťana Sörensena na podzim 2022 spustila proti útočníkovi Plzně Tomáši Chorému obrovskou vlnu nenávisti. „Je nepříjemné, když vyhrožují rodině. Bohužel takový je dnešní život,“ říká Chorý, který se po zranění v obličeji z konce podzimu vrátil v plném lesku.

Foto: FCVP/ Jan Kubíček

Plzeňský útočník Tomáš Chorý se raduje z branky.

Článek

Benidorm (od zpravodaje Sportu.cz) - Ve dvou zápasech na soustředění ve Španělsku tři góly a na jeden přihrál. V exkluzivním rozhovoru pro Právo a Sport.cz se vrací k nepříjemnému období, vyjadřuje se o obměně Plzně i o svých šancích na EURO.

Na podzim jste střílel góly v lize, v Konferenční lize, trefil jste se i v reprezentaci. Teď pálíte v přípravě. Cítíte životní formu?

Pro mě je důležité, že jsem se mohl vrátit do tréninku, že můžu dělat všechno. Říká se, že kolem třicítky útočník dospěje na vrchol. Uvidíme, jak mi vyjde jaro. Doufám, že se povede nejen mně, ale především mužstvu. Týmový úspěch je pro mě nejvíc.

V Plzni jste sedmou sezonu. Vnímáte vyšší zodpovědnost za cíle klubu?

Na hřišti chci klukům pomoct co nejvíc. Když vidím na někom nejistotu, zavelím, abych mu pomohl. I před zápasem, po něm nebo při tréninku. Ale rozhodně nejsem takový, že bych na někoho řval. Znovu říkám, že pro mě je priorita pomoct mužstvu. Strašně moc bych si přál, abychom byli úspěšní. I kvůli tátovi, který mě odmala podporuje.

Je vaším největším fanouškem i kritikem?

Rozebírám s ním fotbal často, voláme si před i po každém zápase. Nevyčítá mi, nikdy. Vypíchne dvě tři situace, které jsem vyřešil dobře, a také dvě, které jsem nezvládl. Tohle mi pomáhá hodně.

Žije vaší kariérou?

Jezdí skoro na všechny zápasy. Když vím, že je na tribuně, vnímám větší jistotu. Když lidi křičí, někdy i na mě, a já ho vidím v hledišti, uklidní mě to.

Hanlivým pokřikům čelíte poslední měsíce dost a dost. Spousta lidí vás zavrhla kvůli dvěma incidentům v duelech se Spartou, kdy jste dal hlavičku stoperu Sörensenovi. Řešil se i nedávný souboj s brankářem Mladé Boleslavi Trmalem. Jak nenávistné reakce vůči vám snášíte?

I ve fotbale platí, že vás někdo má rád a někdo vás nemusí. Takže i tohle k fotbalu patří. Ale… Chápu zášť v zápase, jdeme proti sobě slovně, tělem. Jenže tohle má zůstat na hřišti. Nikdy nebudu říkat do médií, že tenhle protihráč mi sprostě nadával a druhý že do mě ostře zajel. Nechávám všechno na hřišti. Ale jsem nastavený tak, že když mi lidé nepřejí, nadávají, cítím v sobě, že budu na hřišti lepší.

Foto: FCVP/ Jan Kubíček

Plzeňský útočník Tomáš Chorý se raduje z branky

Nelze ale asi v klidu přejít příspěvky na sociálních sítích, ve kterých autoři vyhrožují vám i vaší rodině…

Ošklivé nadávky a vzkazy vůči rodině mě strašně moc mrzí. Sice sociální sítě nesleduju, ale občas mi někdo řekne, co se tam píše. Je nepříjemné, když vyhrožují rodině. Bohužel takový je dnešní život. Mám holt nálepku.

Nálepku surového hráče.

Víte, já nemám problém s nikým. Když mi někdo vyčítá, co se stalo, odpovídám mu, že na hřišti jsem prostě takový. Neuhnu ze žádného souboje, do každého jdu naplno. Pak se může stát, co se stalo. Rozhodně nic nebylo úmyslné!

Lidé vám nevěří.

Pokud mě někdo pozná mimo hřiště, uvidí, že jsem kamarádský, fér. Na hřišti je všechno v zápalu boje. Samozřejmě když jsem viděl zákroky na videu, uznávám, že byly hraniční. Nebylo hezké se na ně koukat, ale je to pryč. Nic nevrátím. Všechno jsem spláchnul, koukám se před sebe.

Třeba k EURO? Při listopadovém debutu v reprezentaci jste vstřelil důležitý gól v kvalifikaci s Moldavskem.

Bylo by nádherné se na mistrovství Evropy podívat. Cesta do nominace ale bude trnitá. Máme spoustu kvalitních útočníků na evropské úrovni. Nebude jednoduché se na EURO dostat.

Šanci ale cítit musíte.

Na soustředění ve Španělsku se za námi stavil nový reprezentační trenér Ivan Hašek. Řekl nám, že šanci na EURO máme všichni. Záležet bude, jak se mi povede jaro. Můžu těžit z toho, že se mi daří a jsem zdravý.

Myslíte před jarem pořád na titul, nebo jste realista a berete pro Plzeň třetí příčku?

Směrem k titulu pro nás není situace komfortní. Ale stát se může cokoli. Nikdy nevíte, jak do jara vstoupíte. Mám nejvyšší cíle, chtěl bych vyhrát titul, porazit pražská S. Pochopitelně, cesta na první nebo na druhé místo bude složitá.

Foto: FCVP/ Jan Kubíček

Plzeňský útočník Tomáš Chorý se raduje z branky

Láká vás vyhrát MOL Cup?

Budeme se koncentrovat na všechny soutěže, tedy i na MOL Cup. Přes něj je asi nejpříznivější cesta do Evropy.

Čeká vás navíc osmifinále Konferenční ligy.

Přejít ještě přes jednoho, dva soupeře by bylo skvělé. S klukama si děláme legraci, že projít do finále do Atén by taky šlo.

Cítíte sílu ze současného týmu, který se proti uplynulé sezoně významně obměnil?

Rozhodně ano, určitě na to má. Jasně, je odlišný než v minulosti. Těžko říct, jaký tým byl silnější. Ale Plzeň v sobě najde sílu vždycky.

Máte na mysli plzeňskou DNA, o které mluví trenér Miroslav Koubek?

Přesně tu. I já se tady cítím jako doma, proudí ve mně plzeňská krev. Klub mi přirostl k srdci. Mám tu spoustu kamarádů, v týmu jsou dobří hráči. Jsou tu lidé, na kterých mi záleží, za které bych vždycky postavil. Na hřišti i mimo něj. Pan Šádek (předseda představenstva) nastavil všechno velmi dobře. Je až neuvěřitelné, jak pevný vztah ke klubu i k městu jsem si za necelých sedm let v Plzni vybudoval. Nemluvím pouze za sebe, ale za celou rodinu.

Jste tedy už taky Plzeňák, jak s oblibou říkal Milan Petržela?

Ano, já su Plzeňák. Dokážu si představit, že bych tady zůstal žít i po kariéře. Ale k tomu je, věřím, ještě hodně daleko.

Na Spartu výhodně

Plzeňský jaro. Tak se jmenuje kampaň, kterou Viktoria připravila pro své fanoušky ke startu jarní části sezony. Ti si mohou například zakoupit zvýhodněný balíček vstupenek na duely s Mladou Boleslaví, Zlínem i pražskou Spartou. „Když jsem viděl motivační video, které natočil herec Martin Stránský, měl jsem husinu a říkal jsem si, aby už jaro začalo.“

Reklama

  1 : 1 Č. Budějovice - Slovácko 1 : 1 46. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  0 : 2 Hradec Králové - Slavia 0 : 2 47. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 0 Ostrava - Liberec 2 : 0 47. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  1 : 0 Plzeň - Teplice 1 : 0 49. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 48. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  0 : 2 Olomouc - Sparta 0 : 2 49. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 0 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 0 46. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  1 : 1 Bohemians - Pardubice 1 : 1 46. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice