Hlavní obsah

Jihlava uvidí souboj prvoligových nováčků

JIHLAVA

Třetí pokus o zisk prvních prvoligových bodů v domácím prostředí čeká v neděli jihlavské fotbalisty. FC Vysočina Jihlava přivítá na svém hřišti severočeský Most. Právě spolu s Mostem si letos na jaře Vysočina vybojovala postup do nejvyšší domácí soutěže. V Jihlavě se představí celek, který hráči i diváci znají z působení ve druhé lize.

Článek

"O Mostu víme přece jen víc, o mistrovské body jsme s ním už hráli," připomenul Právu trenér jihlavských fotbalistů Karel Večeřa. Přestože Most vyhrál loni druhou ligu naprosto suverénně, Jihlavu ani v jednom ze vzájemných měření sil nepřehrál. "Silnému soupeři s ambicemi na postup jsme byli rovnocenným partnerem," pamatoval si Večeřa, který právě na této konfrontaci vyburcoval mužstvo k postupovém vyvrcholení v minulém soutěžním ročníku. Loni skončila obě utkání nedělních soupeřů shodně remízou 1:1.

Po odehraných pěti kolech v první lize je na tom znovu lépe Most. S devíti body byl v tabulce pátý. Severočeši zatím bodovali jenom doma, kde třikrát vyhráli. Venku vyšli dvakrát naprázdno, když stejně jako Jihlava prohráli v Praze na Spartě (1:2) a stejným výsledkem i v Uherském Hradišti na Slovácku. "Most bude chtít konečně venku bodovat. My ale máme jasný cíl. Už chceme doma vyhrát a ukončit zatím nedobrou sérii na domácím hřišti," zdůraznil trenér Jihlavy. Podle něho Vysočina na úspěšného soka má. "Když navážeme na výkony z předchozích zápasů, měli bychom Most porazit. Musíme ale proměňovat šance, bez gólů se ve fotbale nevyhrává," připomenul známou pravdu.

Večeřovo mužstvo už dvě kola gól nedalo, přestože před třemi týdny doma s vedoucím Libercem i teď naposledy na hřišti mistrovské Sparty hrálo vyrovnanou partii.

Chce to dát brzy gól na uklidnění

"Tentokrát bychom potřebovali dát brzy gól na uklidnění. V každém případě chceme útočit víc než v předchozích dvou zápasech," vzkázal Večeřa. Současný Most, to jsou v první řadě dva bývalí sparťané Jiří Novotný a Horst Siegl. Do první ligy ale rychle zapadli i hráči kolem nich bez zkušeností v nejvyšší soutěži, Tomáše Poláčka dokonce narychlo koupila Sparta. Siegl znovu vládne mosteckým střelcům, když z dosavadních jedenácti gólů mužstva dal tři, mezi střelce se zapsalo další šest hráčů.

Večeřa by měl mít k dispozici všechny hráče, dva dny před utkáním měl o sestavě jasno, ale konkrétní jména prozradit nechtěl. "Michal Lovětínský, který na Spartě chyběl, trénuje naplno od úterý, k dispozici by měl být Pavel Bartoš, který kvůli zranění nestihl začátek sezóny a celé dva zápasy odehrál zatím jen za juniorku," připomenul trenér Vysočiny poslední zdravotní problémy v kádru.

Premiéra brankáře Rzeszota?

Současně ale zdůraznil, jak náročný program mužstvo v nejbližších osmi dnech čeká. "Už ve středu hrajeme pohárové utkání ve Vítkovicích, příští neděli ligu doma se Slováckem. Budeme muset asi trochu rozložit síly," uvedl Večeřa, který chce pomocí hráčů z lavičky dobře nastartovaný herní projev ještě více oživit. "Ve třetím kole v Brně jsem poslal na hřiště čtyři kluky, kteří do té doby nehráli, a hře mužstva to prospělo," poznamenal trenér ke složení mužstva.

"Sestavu určím až po sobotním tréninku," dodal v pátek. Na hřišti by se tak mohl poprvé objevit třeba i brankář Branislav Rzeszoto, který několik týdnů čekal na dotažení svého transferu do Jihlavy, a tak jasnou jedničkou zůstával Michal Vorel. "V současnosti jsou šance těchto dvou brankářů na zařazení do základní sestavy tak padesát na padesát," poznamenal Večeřa.

Utkání mezi Jihlavou a Mostem začíná na stadiónu v Jiráskově ulici v půl páté.

Program 6. kola Gambrinus ligy
Sobota
Slovácko - Sparta 2:0
Neděle
15:00
Blšany - Brno
16:30
Jihlava - Most
17:00
Slavia - Zlín
Olomouc - Mladá Boleslav
Jablonec - Příbram
20:00
0strava - Liberec
Pondělí
16:40
Teplice - Plzeň

Reklama