Hlavní obsah

Každá chycená penalta potěší, když je brána tak velká, glosoval teplický Slavík svůj výkon

Josef PešoutSport.czPrávo

Nejen střelec dvou jabloneckých gólů Ruslan Mingazov, ale především teplický brankář Martin Slavík si vysloužil všeobecnou pochvalu a respekt po strhujícím derby severočeských rivalů ve 14. kole fotbalové Synot ligy. Hned v úvodu zápasu, který nakonec skončil 2:2, se blýskl chycenou penaltou. Ve skórování zabránil Martinu Pospíšilovi. Zopakoval tak svůj brankářský kousek z předešlého duelu na Letné, kdy vynikl při stejné situaci proti Bořku Dočkalovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Teplic Martin Slavík chytá penaltu sparťana Bořka Dočkala.

Článek

Začněme u uplynulého duelu s Jabloncem. Jak jste viděl hektický závěr?

Hrozná škoda, že Elvis Bratanovič neproměnil obrovskou šanci. Pak by to bylo skvělé a vyhráli bychom 3:2. Ale Jablonec je těžkým a ambiciózním soupeřem a celkově to musíme brát tak, že každý bod se počítá. Mnoho nescházelo, abychom prohráli, protože jsme dotahovali ztrátu z 1:2 na 2:2.

Jak si užíváte současné role teplické brankářské jedničky?

V Teplicích jsem deset let, ale většinu času jsem tady strávil v pozici náhradníka. Mezi tyče se dostanu asi tak za dva roky na pár zápasů a je jasné, že si toho vážím. Snažím se pořád udržovat v co nejlepší kondici a být připravený. A když na mě přijde řada, mám z toho radost, že se dostanu na hřiště. A zvlášť, pokud se daří a je můj výkon potvrzený i bodovým ziskem. Užívám si každý zápas.

Proti Jablonci jste svou formu prokázal výborným způsobem. Co pro brankáře úspěch při penaltě znamená?

Pokaždé to samozřejmě potěší. Podívejte se, jak je brána velká (úsměv).

Považujete se za penaltového specialistu?

Tak to asi ne, ale na stará kolena mi to teď docela vyšlo. V šestatřiceti letech upřednostňuji týmové výsledky, proto mám i po remízovém utkání s Jabloncem smíšené pocity. Na jednu stranu jsem zneškodnil pokutový kop i další šance, ale raději bych to vyměnil za tři body.

Vzpomenete si i na vychytané penalty z dřívější doby?

Při krátkodobém hostování z Teplic v Příbrami před několika lety jsem v brance středočeského klubu chytil ránu Tomáši Necidovi. A pak už v teplických barvách doma na Stínadlech i tehdy plzeňskému Marku Bakošovi před vynikající diváckou kulisou. Dál si to už nepamatuji. Někdy to vychází, jindy ne. Penalta je hodně i o štěstí, které gólman potřebuje. V lize jsem možná chytil víc penalt, než z nich dostal gólů, ale to bych se musel podívat do statistik.

Na závěr podzimní sezóny čekají Teplice dva zápasy venku - na Dukle a na Slovácku. S jakými předsevzetími na pražskou Julisku a do Uherského Hradiště pojedete?

Především s vědomím, že liga je vyrovnaná. Budou to těžká utkání a musíme se na ně připravit.

Reklama