Hlavní obsah

Když bylo nejhůř, fotbal šel stranou a mladší Škoda musel prodat i auto

Praha

Táta Milan kopal za Bohemku a na startu nové sezóny může mít ze synátorů jen radost. Milan Škoda (29) nejenže táhne fotbalovou Slavii a vede ligovou tabulku střelců, v duelu s Kazachstánem (2:1) vstřelil oba góly národního týmu a vydatně tak přispěl k postupu reprezentace na ME do Francie. Daří se také o dva roky mladšímu Michalovi, který se zasadil o solidní start Zbrojovky Brno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Angažmá ve Viktorii Žižkov nebylo pro Michala Škodu vydařené.

Článek

Zbrojovka má po úvodních pěti kolech jen dva ligové střelce. Kapitán týmu Pavel Zavadil i útočník Michal Škoda mají na kontě po dvou trefách.

Sedmadvacetiletý pražský rodák se zaskvěl především v bratrském derby. Vstřelil jediný gól v domácím duelu se Slavií, takže v přímém duelu slavnějšího Milana trumfl.

Michal začínal s fotbalem stejně jako brácha v ČAFC Praha a Zbrojovce patří od září 2012. Vytáhlý útočník se hned při své ligové premiéře zaskvěl dvěma góly v duelu proti do té doby neporažené Jihlavě.

Ve Viktorce řešil existenční starosti

O rok později odešel na hostování do Viktorie Žižkov. „Určitě se nejednalo o povedené angažmá. Čtyři měsíce jsem neviděl ani korunu, řešil jsem, jak uživit rodinu, fotbal šel stranou. Dopadlo to tak, že jsem musel prodat auto, naštěstí mi v opravdu kritických chvílích pomohli blízcí," popisuje Michal, jak musel více než profesionální fotbal řešit existenční starosti.

Po návratu do Zbrojovky se nakonec rozhodl dát neplatícího předešlého chlebodárce k arbitráži. Absolvoval schůzku se zástupci České asociace fotbalových hráčů (ČAFH). Předsedkyně Markéta Haindlová ho ujistila, že se za něj asociace postaví.

Ve hře bylo 217 000 korun a Viktoria Žižkov přišla s klasickou nabídkou „smíru" v podobě uhrazení 30 procent dlužné částky. „Vůbec jsem se tím nezabýval. Kdybych na podobnou nabídku kývl, znamenalo by to, že jsem hrál rok prakticky zadarmo. Nejdůležitější ale bylo, že jsem měl v podobě ČAFH v zádech silného partnera," líčí dnes Michal Škoda.

Peníze získal zpátky

Podařil se mu na české poměry nevídaný kousek, neboť získal takřka 100 procent dlužné částky. „Mám z toho radost nejen kvůli penězům. Doufám, že moje kauza ukázala dalším fotbalistům, že má cenu nebát se a bojovat za svá práva," vyzývá další hráče, kteří se ocitli v podobné situaci.

„Konečně se v českém fotbale objevil někdo, kdo ‚kope' za hráče. Doufám, že někteří majitelé klubů si také na základě mého případu uvědomí, že smlouva není cár papíru a fotbalista nevolník, se kterým si můžou dělat, co uznají za vhodné," poukazuje Michal Škoda.

Reklama