Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Dva fauly, dvě různá posouzení. Měří se v české lize všem stejně?

Praha

Dva hodně podobné zákroky, ale se zcela jinými důsledky. Ta otázka se proto nabízí. Měří se v české lize stejným metrem?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty a rozhodčí Pavel Julínek během utkání s Mladou Boleslaví.

Článek

Nejprve zápas Sparty s Mladou Boleslaví. 74. minuta, stav 0:0. Sparťanský kapitán Bořek Dočkal přišlápl nohu Michala Hlavatého. Zasáhl VAR. Po pečlivém přezkoumání videa sudí Pavel Julínek tasí žlutou kartu. Dočkal zůstal na hřišti, Letenští udeřili v nastaveném čase a vyhráli 1:0.

„Neviděl jsem vysokou intenzitu faulu, za mě byla střední, a ne vysoká, proto jsem se rozhodl pro žlutou," vysvětloval na Letné sudí Pavel Julínek.

Pro druhý moment se vraťme až do 6. kola. Utkání Liberce se Zlínem. 66. minuta, stav 0:0. Liberecký Martin Koscelník došlápl na nohu Čanturišviliho. Zasáhl VAR. Po pečlivém přezkoumání videa sudí Dalibor Černý tasí červenou kartu. Koscelník musel ze hřiště, Zlínští udeřili v závěru a vyhráli v Liberci 1:0.

„Po zhlédnutí videozáznamu jsem vyhodnotil, že se jednalo o surovou hru, kopnutí, šlápnutí na soupeře v nepřerušené hře v souboji o míč nepřiměřenou silou a z tohoto důvodu jsem udělil červenou kartu," vysvětloval tehdy Černý.

Koscelník pak dostal trest na další tři duely, neboť mu disciplinární komise přičetla trest už z jara letošního roku, kdy byl dodatečně potrestán za faul na Davida Limberského v zápase s Plzní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Julínek sleduje videozáznam.

Teď se dostáváme k původní otázce. Měří se v české lize stejným metrem? Asi by bylo naivní myslet si, že tomu tak stoprocentně je, vždy se k ideálu můžeme jen blížit. Někdy víc, někdy míň. Ostatně chybovat je také lidské a na hřišti běhají jen lidé. Fotbal rovněž přináší situace, které je opravdu těžké rozsoudit. Tahle obhajoba však pro oba inkriminované zákroky může platit jen těžko.

Koscelníkův faul byl podle komise rozhodčích na červenou kartu, Černého verdikt respektovala a podpořila. Zato Julínkovo rozhodnutí označila za chybné, Dočkala měl arbitr podle předsedy komise Radka Příhody vyloučit za surovou hru také. Julínka následně potrestala omezením delegace na čtyři zápasy a přeřazením z první do druhé ligy. Jde o správnou reakci, neboť jakékoli soutěži (či společnosti) výrazně škodí vědomí, že se podle stejných pravidel nehraje.

Jako sportovní novinář pracuje Hynek Preisler přes třináct let let. Začínal v Libereckém deníku, od roku 2008 působil jako redaktor deníku Sport coby zpravodaj v Liberci, od roku 2017 pracuje v liberecké redakci deníku Právo a píše pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. O sportovním dění nejen informuje, ale rád i sportuje. Osmkrát běžel Jizerskou padesátku, jednou i Vasův běh, a zatím pokaždé doběhl do cíle. Vystudoval FF UK.
Měří rozhodčí všem týmům v první české fotbalové lize stejně?
Ne. Protežují Spartu oproti ostatním týmům.
48,8 %
Ne. Protežují Slavii oproti ostatním týmům.
24,1 %
Ne. Protežují Plzeň oproti ostatním týmům.
3,4 %
Ne. Protežují Spartu a Slavii oproti ostatním týmům.
3,3 %
Ne. Protežují Spartu, Slavii a Plzeň oproti ostatním týmům.
16,6 %
Ano. Sudí měří všem týmům stejně
3,8 %
Celkem hlasovalo 4112 čtenářů.

Reklama