Hlavní obsah

Krach v Evropě by Spartu bolel sportovně, ne finančně. Kuchta nadchl Priskeho

Velká očekávání, tak jako vždycky. Fotbalová Sparta od roku 2014 marně čeká na další mistrovský titul. Česká cesta v posledních letech k úspěchu nevedla, a tak se odhodlala k ráznému kroku. Angažovala dánského trenéra Briana Priskeho. „Naše cíle se nemění. Chceme vyhrávat a být klubem, který nadále rozvíjí hráče a působí v Evropě. Ultimátní cíl je jednoznačný, titul. Jsme na začátku nové cesty a chceme jí dát čas a šanci,“ avizuje sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický.

Ne finančně, ale sportovně by Spartu bolelo, kdyby nepostoupila v Konferenční lizeVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Dánovi na Letné věří, zároveň však vědí, že mužstvo si pod jeho taktovkou může sedat déle. Jenže čas Sparta nemá, ve čtvrtek nastupuje ve 2. předkole proti Stavangeru a k postupu do Konferenční ligy potřebuje vyřadit tři soupeře.

Zároveň si však Letenští nemohou dovolit zaspat start domácí soutěže. Plzeň a Slavia v minule sezoně poztrácely jen minimum bodů a přes léto vydatně zbrojí.

„Víme, že všechno nepůjde třeba hned. Začínáme evropskými poháry a obě soutěže spolu s ligou jsou stejně důležité. Nemůžeme preferovat začátek jedné nebo druhé. Věříme, že jsme dobře připravení a že se budeme zlepšovat," přemítá Tomáš Rosický.

Novým kapitánem fotbalové Sparty se stal Ladislav Krejčí mladší. Kdy se vrátí na hřiště?Video: Sport.cz

„V posledních letech se nám nedařilo dosáhnout předsezonních cílů. Proto jsme přivedli Briana a jeho kolegy. Vydáváme se méně probádanou cestou zahraničního realizačního týmu, který je velice kvalitně doplněný o nové tváře, jakými jsou například (trenér brankářů) Dan Zítka nebo (sportovní manažer) Tomáš Sivok," vysvětluje generální ředitel František Čupr.

„Je stejně závazné zvládnout předkola Konferenční ligy, jako přivést na Letnou titul. Nechci ani pomyslet, že bychom na podzim v Evropě chyběli. Případný nepostup však na druhou stranu nikterak neohrozí finanční stabilitu klubu. Po téhle stránce se nám daří dobře, z čehož mám radost. V tomto ohledu nám pomohl i přestup Adama Hložka. Oslabil nás sportovně, ale posílil finančně," poukazuje Čupr.

„Krach v pohárech by nás bolel po sportovní stránce. Každý zápas půjdeme vyhrát. Tomu také Brian uzpůsobil tvrdost tréninků. Na rozdíl od ligy ale letos nemáme v Evropě prostor na opravu," uvědomuje si generální ředitel zrádnost předkol.

Sparta potvrdila zájem Feynoordu o Dávida Hancka. Vzdá se zkušeného obránce?Video: Sport.cz

„Nemůžeme čekat, že bychom hned všechny válcovali. Chceme mít postupný progres, aby každý fanoušek viděl, že se neustále zlepšujeme. Že naše hra má řád a systém. Když se vrátím k minulým změnám, tak vždy byl nějaký okamžitý skok, kdy přišlo zlepšení, a pak došlo k útlumu. Toho se chceme vyvarovat," říká Čupr.

Řád a systém se teď mužstvu snaží vtisknout nový dánský kouč.

„Implementujeme taktiku, nové rozestavení a další aspekty, které chci dostat do hry. Prvním krokem byla fyzická stránka. Hráči se adaptovali dobře, což vidíme i v datech," líčí Brian Priske.

Dostal k ruce i posily. „V týmu chceme konkurenci. Mejdr, Sadílek a další noví hráči už se představili v přípravných zápasech. Jsme spokojení s celým týmem. O Kuchtovi ani nemusím mluvit, je to hráč velkých kvalit. Pokud jste viděli jeho gól v posledním přípravném zápase, víte, jakou přinesl kvalitu," pochvaluje si kouč.

„Věřím, že na čtvrtek budeme připraveni jak takticky, tak mentálně," doufá Priske před duelem s Vikingem.

Reklama

Související témata: