Hlavní obsah

Laci: Museli jsme uchránit vedení v lize. A nejde vyhrávat úplně všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úsměv ho neopouští snad nikdy. Albánský záložník ve službách Sparty Qazim Laci je navenek srandista, vtipálek, velký extrovert. Také na hřišti je ho všude plno. Ale i muž, jehož zásoby energie se zdají být nevyčerpatelné, vítá, že po výhře 2:1 nad Hradcem Králové přichází méně náročný program.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Záložník Sparty Qazim Laci (v rudém) v souboji s hradeckým Lukášem Čmelíkem.

Článek

Sparta čtyři poslední zápasy nezvítězila, konkrétně remíza v derby, porážka v Plzni a dva nezdary s Liverpoolem. Jde teď o povinné a důležité tři body?

Samozřejmě a rovnou ze dvou důvodů. Zaprvé jsme museli uchránit vedení v lize. A také je dobré jít do reprezentační pauzy s výhrou v zádech.

Jste rád za reprezentační pauzu, i když sám jste v nominaci národního mužstva Albánie?

Ano, měli jsme náročný program, nebylo to nic lehkého hrát proti silným týmům. Pauza ale přichází ve správný čas. Máme za sebou opravdu těžká utkání. Něco jsme zvládli dobře, ale máme za sebou těžké zkoušky, jako dvě derby a duely v Evropě. Myslím, že jsme program zvládli celkem dobře. Samozřejmě teď pauzu oceňujeme.

Byly poslední dny hodně psychicky náročné?

Rozhodně ne jednoduché, když dostáváte hodně gólů. Nebyli jsme zvyklí na takové zápasy a výsledky. Ale občas prostě prohrajeme, nelze vyhrávat vše. S vysokým skóre jako proti Liverpoolu jsme nepočítali, ale hráli jsme s jedním z nejlepších týmů světa. V Plzni šlo o velmi špatný výkon, těžký zápas na psychickou stránku. S Hradcem jsme ukázali mentalitu, kterou si musíme přenést do zbytku sezony.

Trenér Hradce David Horejš říkal, že Sparta i přes náročný program působila svěže. Souhlasíte?

Ano, necítil jsem žádnou únavu. Měli jsme povinnost získat tři body, museli jsme na hřišti nechat opravdu vše. Víme, že výsledky v posledních týdnech nebyly ideální, ale z týmu jsem cítil, že do zápasu s Hradcem půjdeme naplno a zvládneme ho.

Sám jste rozjel akci u první trefy Veljka Birmančeviče, šlo o nacvičenou situaci?

Zkoušíme podobné věci v tréninku, ale sami víte, že času není mnoho. Věděli jsme od analytického oddělení, že Hradec otevírá vzadu prostory, chtěli jsme posílat míče za obranu. Povedlo se, byl z toho první a velmi důležitý gól.

Pokud Sparta dodrží tradiční rozestavení, má po příchodu Markuse Solbakkena ve středu pole čtyři muže na dvě místa. Ještě Kaana Kairinena a Lukáše Sadílka. Jak vnímáte svou roli v týmu?

Spíše otázka pro trenéra, ale každý v kádru je důležitý. Všichni tvrdě pracujeme, dřeme jeden za druhého, v tréninku spolu soupeříme. Samozřejmě konkurenční prostředí vnímám, ale to nám může jen pomoci. Není tak podstatné, kdo kolik odehraje minut. Jak říkám, jsme jeden tým. Díky konkurenci se můžeme rozvíjet a je pak jen na trenérovi, jakou zvolí základní jedenáctku.

Reklama