Hlavní obsah

Lafatovo poslední derby? Dost možná... Sparta zkouší vyladit i Šurala

Praha

Problémů má fotbalová Sparta před sobotním derby se Slavií až nad hlavu. Mimo jiné potřebuje najít útočníka, který bude pro sešívané znamenat největší nebezpečí. Otázkou je, na koho slovo padne. Nový kouč Pavel Hapal vrátil při své premiéře v Karviné do základní sestavy kapitána Davida Lafatu. Ve hře jsou ovšem i mladší a Letenští zkoušejí dát dohromady Josefa Šurala, který se vrací po zlomenině na palci u nohy.

Poslední derby Davida Lafaty?Video: Sport.cz

 
Článek

Smlouva ve Spartě mu pomalu končí a v 36 letech musí počítat i s variantou, že v sobotu může atmosféru velkého derby zažít naposledy.

„Může to tak být, ale příprava na derby je pořád stejná. Pro mě stále jde o výjimečný zápas. Fotbalový svátek, kterým žije celá republika," ujišťuje David Lafata.

Mladšími adepty jsou Juliš, Drchal či Václav Kadlec. A trochu nečekaně také Josef Šural. Během soustředění ve Španělsku si v půlce února přivodil zlomeninu na palci u nohy a chybět měl až šest týdnů. Sparta však v nouzi zkouší dát svého nejlepšího střelce do pořádku již na derby.

„Postupně se zapojuje, budeme se pak muset rozhodnout podle situace. V podobných situacích jde vždy o risk... Přihlédneme ke kondiční stránce, koho budeme na konkrétní místa potřebovat. Rozhodneme se také po konzultaci s doktory, a hlavně s hráčem," avizuje trenér Pavel Hapal.

Kanonýr je blízko další dvoustovce

Lafatovi zbývají už jen tři trefy do pokoření hranice 200 gólů v české lize.

„Nejde na to nemyslet, pořád mi někdo dvoustovku připomíná. Hodně jsem stál o 100 ligových branek, pak i 200 celkem ve všech soutěžích. Teď mám v dosahu 200 gólů jen v české lize, ale nemůžu mít všechno,“ usmívá se letenský kapitán.

Kdyby mu v prvním jarním kole proti Liberci přenechal nový spoluhráč Kanga penaltu, mohl být k metě o něco blíž.

„Vždy je podstatné, koho na penaltu určí trenér. Minule byl určený Kanga, příště uvidíme," říká Lafata.

Reklama

Související témata: