Hlavní obsah

Letenská tvrz zavřela bránu. Sparta je zranitelná venku

Vystoupení na domácím trávníku pro letošek symbolicky uzavřeli proti týmu, který Letnou jako poslední pokořil. Klokani koncem ledna Necidovým gólem způsobili odchod trenéra Václava Kotala. Fotbalisté pražské Sparty pod jeho nástupcem Pavlem Vrbou doma v lize v 18 duelech neprohráli (z toho 17 vítězství) a v této ligové sezoně tam získali 28 z celkových 42 bodů. „A to jsme ještě body jedinou remízou ztratili dost blbě,“ hněte Vrbu i s odstupem plichta s Jabloncem. Bohemians v neděli odjížděli s citelnou porážkou 1:5.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Pulkrab ze Sparty Praha oslavuje svůj první gól s Dávidem Hanckem, Jakubem Peškem a Tomášem Wiesnerem během derby s Bohemians 1905.

Článek
Fotogalerie

Klokani v minulé sezoně uspěli na Letné koncem ledna. Pak už Sparta pro domácí konkurenci brány své tvrze zavřela.

„Od 4. února, kdy se narodil můj otec. Proto si pamatuji, kdy jsem na Spartě podepsal smlouvu. Ne že bych si pamatoval každou, už jsem jich podepsal tolik..." kření se Pavel Vrba.

Podstatné je, mužstvo doma pod jeho vedením dokázalo konečně porazit také Slavii, o dalších předních týmech nemluvě.

„Domácí hřiště by mělo být tvrzí. Jsem rád, že to platí. Jediné, co nás může mrzet, jsou jednoznačně ztráty, které jsme předvedli venku. Tady se cítíme dobře a letos jsme to potvrdili," líčí přímo od hrací plochy pro klubovou televizi záložník David Pavelka.

Pod Vrbou je pro mužstvo domácí prostředí silná zbraň.

„Určitě. Máme silný tým, to víme, a když hrajeme tak, jak trenér chce, pohybujeme se dobře, získáváme míče, tak se nám pak hraje dobře. Individuálně máme výborné a rychlé kluky, z toho těžíme," pochvaluje si kanonýr posledních kol Matěj Pulkrab.

Vrba na domácím trávníku podlehl jen nájezdníkům z Francie, Monaku a Lyonu. V lize ani jednou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty Praha během oslav vítězství v derby.

„Je to ovlivněno tím, že soupeři se na Spartě chovají jinak než v domácím prostředí. Dokážeme toho využít. Samozřejmě nás mrzí, že u toho nejsou fanoušci. Síla by byla ještě větší. To nám trochu chybí," líčí zkušený kouč.

Na druhou stranu platí, že jeho tým při výjezdech ven až příliš často ztrácí kouzlo. „Co se týká venkovních zápasů, možná je to tím, že chceme hrát fotbal. I venku se snažíme hrát otevřeně. Možná na to pak doplácíme. Soupeři jsou v domácích prostředích jiní a mnohem aktivnější. My někdy doplácíme na snahu stále dominovat. Ne vždy se nám to daří," uvědomuje si Vrba.

Reklama

Související témata: