Hlavní obsah

Slavia - Sparta 2:0Lingr se Schranzem rozhodli 302. derby a vzali rivalovi reálnou naději na titul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
41. Lingr 1 : 0
92. Schranz 2 : 0
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvakrát, a dost. Fotbalisté Slavie na třetí pokus v sezoně ovládli pražské derby. V utkání 24. ligového kola porazili Spartu 2:0 a vrátili se o skóre do čela tabulky před Plzeň. Letenští sice mají středeční dohru v Jablonci k dobru, ale také již propastnou desetibodovou ztrátu na vedoucí tandem, což jim bere reálnou naději na titul. Celkově 302. derby rozhodli hlavičkou Ondřej Lingr a pojišťující trefou Ivan Schranz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dávid Hancko ze Sparty Praha a Yira Sor ze Slavie Praha.

Článek

Sešívaní sestavou překvapili. Do branky se postavil zkušenější Kolář, ale hlavně - po absenci dlouhé 13 měsíců skočil rovnýma nohama do základní sestavy stoper Hovorka.

Hned od prvních minut bylo jasné, že na trávníku proběhne další řežba, v níž se derby v posledních letech proměnila. Jeden ostrý zákrok střídal druhý, na obou stranách. Polský rozhodčí Marciniak byl zpočátku klidný, ve 13. minutě už ovšem za faul na Sora tasil žlutou kartu pro sparťana Krejčího mladšího a vzápětí musel hasit velkou strkanici.

K vidění byly i šance. První měla Sparta, jenže Jurásek stačil včas skočit pod nohy zakončujícího volného Haraslína. Červenobílí byli v 31. minutě ke gólu blíž. Nejprve se brankář Holec vyznamenal, když těsně před ním hlavičkoval Sor. Obléhání jeho svatyně však pokračovalo a gólman vzápětí vyškrábl na tyč Juráskovu bombu.

Ve 41. minutě už domácí vedli. Haraslín se marně domáhal, že ho Bah fauloval, dánský obránce po křídle unikl, přesně odcentroval a Lingr hlavou vstřelil svou již 11. branku v ligové sezoně.

Sešívaní byli na koni, úvodní gól v derby většinou rozhoduje. Hned po přestávce navíc odolali šanci rudých. Pešek z těžkého úhlu pálil tvrdě, trefil však Koláře do ramena a od něj se odrazil míč na tyč.

Koncentrovaná Slavia byla jinak bezchybná a soupeře do dalších šancí nepouštěla.

V 83. minutě byl zápas přerušen. V sektoru pro hosty zapálili fanoušci Sparty sedačku, čekalo se na její uhašení a zásah policie... Svému mužstvu, které potřebovalo útočit, tak rozhodně nepomohli.

Nastavovalo se 11 minut, hned v té druhé Tecl oslovil Schranze, Holec vyběhl do prázdna a bývalý hráč Sparty do prázdné branky pohodlně pečetil výhru sešívaných. Hosté navíc dohrávali o deseti bez zraněného Panáka.

Sparťané zdolali nesmiřitelného rivala dvakrát v sezoně. Na podzim porazili Slavii v lize 1:0, ale předtím nad ní v nejvyšší soutěži ve 12 zápasech po sobě nevyhráli. V únoru pak zvítězili v Edenu 2:0 ve čtvrtfinále domácího poháru. V lize ale Letenští na Slavii od září 2014 nevyhráli osmkrát za sebou. A teď už devětkrát...

Fotbalová liga - 24. kolo:
Slavia Praha - Sparta Praha 2:0 (1:0)
Branky: 41. Lingr, 90.+2 Schranz. Rozhodčí: Marciniak - Kupsik, Obukowicz - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Bah, Traoré, Jurásek, Holeš, Olayinka - Krejčí mladší, Pešek, Karabec, Krejčí starší. Diváci: 19 370 (vyprodáno).
Slavia: Kolář - Bah, Ousou, Hovorka, Jurásek (90.+8 Hromada) - Traoré (74. Talovjerov), Holeš - Schranz (90.+8 Fila), Lingr (90. Plavšič), Olayinka - Sor (74. Tecl). Trenér: Trpišovský.
Sparta: Holec - Wiesner, Vitík, Hancko (59. Panák), Ladislav Krejčí starší (82. Dočkal) - Haraslín (74. Höjer), Pavelka, Ladislav Krejčí mladší, Hložek, Pešek - Čvančara (59. Karabec). Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: