Hlavní obsah

Listkiewicz radí Polákům: Nejlepší trenér pro naši reprezentaci je Trpišovský!

Sešívaní stojí na startu zimní přípravy a rozhlížejí se po posilách. Talověrov, Fila, Jurásek, Sor, Icha, ti všichni fotbalovou Slavii zajímají. Nejvíc ze všeho však dost možná bude muset odhánět zájemce o svého trenéra Jindřicha Trpišovského. Jméno úspěšného kouče totiž padlo v souvislosti s novým šéfem lavičky reprezentace Polska a podle zákulisních spekulací ho sleduje také Besiktas Istanbul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Aleš Mandous, trenér Jindřich Trpišovský a Stanislav Tecl po výhře nad Plzní.

Článek

Poláky čeká stejně jako českou reprezentaci baráž o postup na mistrovství světa do Kataru. Mají však problém. Portugalský trenér Paulo Sousa jim koncem roku utekl do elitního brazilského klubu Flamengo. Aby se vyplatil z platné smlouvy, neváhal obětovat v přepočtu 10 milionů korun...

Koho teď místo něj, když baráž se hraje již v březnu? Nejvážnějším kandidátem na převzetí polské reprezentace zůstává domorodec Adam Nawalka. Ve hře jsou podle polských zdrojů ovšem také Italové, zkušený Cesare Prandelli či bývalé hráčské legendy Fabbio Cannavaro a Andrea Pirlo.

A teď zajímavost z českého pohledu největší. Vlivného zastánce má také Jindřich Trpišovský! Současného trenéra Slavie vehementně doporučuje Michal Listkiewicz. Bývalý mezinárodní sudí a exšéf polského svazu působil v České republice jako předseda komise rozhodčích, takže přehled o zdejších poměrech má.

„Po zkušenostech s Paulo Sousou portugalský směr důrazně odmítám. Ukazuje se, že v tomto případě je motivem hlavně hotovost, nic jiného," hartusí Listkiewicz po nečekané zradě posledního kouče.

Jablonec není Liberec

„Trenéra bych však hledal třeba v Česku. Pro aktuálního mistra této země Slavii Praha je výborný Jindřich Trpišovský. Dříve úspěšně vedl mimo jiné Jablonec (tady si polský expert plete Jablonec s rivalem z Liberce - pozn. red.). Je to suverénně nejlepší český trenér, snad vedle Jaroslava Šilhavého, který vede českou reprezentaci," zdůrazňuje Listkiewicz.

Kdyby se Polákům podařilo Trpišovského získat, mohlo by dojít k pikantní situaci. Pokud by Češi uspěli v baráži ve Švédsku a Poláci by vyřadili Rusy, ve finále by se o postup utkali spolu. Na polské straně Trpišovský a na české Šilhavý, jeho předchůdce v Edenu...

Podle deníku Blesk se ovšem o Trpišovského zajímá také Besiktas Istanbul. Jeden z tureckých gigantů a obhájce titulu není spokojen s aktuálně sedmou příčkou v tabulce a trenér Slavie je údajně nejžádanější zárukou nápravy.

Zájem o Trpišovského není zdaleka poprvé, pro všechny zahraniční uchazeče o jeho služby však představuje problém smlouva, kterou v Edenu má. Až do roku 2023 a s dvouletou opcí.

Reklama