Hlavní obsah

Machálkovy seance s videem. Dvě penalty zrušil, ukončením zápasu Spartě jen pohrozil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva nula na góly, jedna ku jedné na zrušené penalty. Fotbalisté pražské Sparty po procitnutí ve druhém poločase porazili ve 23. kole Zlín a v lize na jaře poprvé vyhráli. Mají zápas k dobru, ale i sedmibodovou ztrátu na vedoucí Slavii s Plzní. Ve středu je čeká semifinále poháru s Jabloncem a v neděli ligové derby na Slavii. Obě původně nařízené penalty nakonec rozhodčí Jan Machálek po přezkoumání u videa odvolal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Jan Machálek sleduje videozáznam během utkání Sparta Praha - Fastav Zlín.

Článek

Favoritovi zatrnulo hned ve třetí minutě. Exsparťan Vukadinovič se snažil doběhnout míč a ve vápně se svalil přes brankáře Holce. Penalta, nařídil hlavní rozhodčí. Až po přezkoumání u videa zjistil, že zlínský hráč pád nafilmoval. Pokutový kop odvolal a Vukadinovičovi dal žlutou kartu.

„Běžel jsem za rychlým protiútokem, z mého pohledu došlo ke kontaktu útočícího hráče s brankářem. Proto jsme nejdřív nařídil pokutový kop. Bohužel příčinou pádu nebylo podražení, spadl sám, což bylo vidět na videu," líčí rozhodčí Jan Machálek pro O2 TV Sport.

Druhé zkoumání trvalo mnohem déle. Sparta měla v 82. minutě za stavu 1:0 kopat penaltu za faul Procházky na Hložka. Video se ovšem vrátilo o více než dvacet vteřin před zákrok a při zrodu akce odhalilo ruku Minčeva.

„Viděl jsem, že Procházka udeřil Hložka, proto jsem pokutový kop nařídil. Ale VAR šel po celé akci až k jejímu začátku a shledal, že Minčev zahrál rukou," potvrzuje hlavní sudí.

U videa seděl Tomáš Kocourek s asistentem Jakubem Hrabovským.

Sparta určitě ponese následky za rasistické projevy fanoušků vůči Dramému, kterým čelil zlínský hráč ve chvili, kdy se chystal rozehrát rohový kop.

„Řešil jsem strkanici v pokutovém území, když jsem od asistenta Adama Horáka dostal upozornění, že dochází k rasistickým urážkám. Musel jsem upozornit hlavního pořadatele. Pokud bych tak učinil i podruhé, při třetím případu bychom zamířili do kabin," potvrzuje Machálek, že hrozilo i předčasné ukončení zápasu.

„Je to samozřejmě špatně, i ve Spartě přece dříve působili hráči černé pleti. Svět je otevřený pro všechny hráče, všech barev pleti. Když se podíváte na přední ligy, všichni to respektují. Je to správně. Přitom třeba v Německu si to před lety asi těžko někdo dokázal v takové míře představit," kaboní se trenér Pavel Vrba.

Tři změny a Krejčí na beku

Dohrálo se, Sparta má potřebné tři body. Ve čtvrtek vypadla v Bělehradě na Partizanu z Konferenční ligy. Na jaře tak měla za sebou pět soutěžních zápasů a vyhrála jediný. Tristní bilance. „Nevím, jestli to je krize. Výsledky ale určitě nejsou podle představ nás všech," konstatoval po vyřazení Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek ze Sparty Praha a Václav Procházka ze Zlína

Reakce na sebe každopádně čekat nenechala, v základní sestavě udělal tři změny. Pešek a Sáček zůstali na lavičce, Panák nebyl ani v nominaci. Místo nich nastoupili Krejčí starší, Karabec a Souček. Podstatné bylo, že Hancko se stáhl na stopera a levého obránce hrál Krejčí starší. „Nastupoval tam i v Itálii," poukázal asistent Zdeněk Bečka.

Trápení ovšem neskončilo. Hra Sparty postrádala jakoukoliv výstavbu, souhru a nápad. Gól přišel až po přestávce, Čvančara se trefil poprvé v rudém dresu. Pojišťující branku přidal v závěru hlavičkující Pešek.

„Jakákoliv bodová ztráta by byl problém. Snad vyhrajeme v Jablonci, i když tam dohrávka bude těžká, pak bychom ztráceli čtyři body. Ale při současné formě Slavie a Plzně už bychom to měli při dalších ztrátách hodně těžké," netají Vrba, že situace jeho týmu je před derby nadále povážlivá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.