Hlavní obsah

Mají fotbaloví talenti zůstat, nebo odejít? Je klišé, že venku se trénuje více, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nekonečný příběh?! Mají fotbaloví talenti zůstat v tuzemsku a prokousat se k velké kariéře v domácích podmínkách? Nebo je lepší odejít v útlém věku do zahraničí? Existuje univerzální recept pro úspěch?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér David Holoubek aktuálně vede reprezentaci do 19 let.

Článek

Dvanáct let pracoval u mládeže fotbalové Sparty Praha. Letenský tým staršího dorostu přivedl k titulu v první lize. Později si David Holoubek vyzkoušel angažmá u áčka Sparty, v Liberci či Ružomberoku. Aktuálně vede reprezentační tým do devatenácti let. Jaké je doporučení jednoho z nejpovolanějších mužů v problematice mládežnického fotbalu?

„Je to hodně individuální a současně komplexní záležitost. Jde o mentální vyspělost jedince, o rodinu, správné vyhodnocení ze strany agenta, a hlavně o výkonnost hráče, aby měl vůbec šanci se v zahraničí prosadit," přemítá David Holoubek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Jaroslav Zelený a trenér David Holoubek během utkání se Skotskem.

V kádru reprezentační devatenáctky má talentované mladíky, kteří přijíždějí z tuzemských klubů, ale i naděje cestující za povinnostmi v národním týmu ze zahraničí.

„V cizině se z kluků rychleji stávají skutečně dospělí chlapi. Pokud sedíme u kávy a vedeme debatu, je patrné, že jsou dál lidsky. Umí lépe formulovat svoje rozpoložení a pocity. Je cítit, že bojují v cizím prostředí o existenci. Musí se starat sami o sebe, což formuje jejich osobnosti," přemítá Holoubek.

„Nejde ovšem tvrdit, že kluci ze zahraničních klubů jsou lepší než hráči, kteří zůstali v Česku," tvrdí Holoubek.

„V Česku jsou výborní trenéři"

Když si v rozhovorech s hráči po odchodu do zahraničí přečte, že se v jejich novém působišti trénuje více a intenzivněji, jenom se usměje. „Je naprosto nesmyslné klišé, že se venku trénuje více. V Česku jsou výborní trenéři. A umí mladé kluky výkonnostně posouvat. Určitě nikomu neříkají, že nemají trénovat v dostatečné intenzitě, přidávat si, pečovat o sebe..."

Je tedy jednačtyřicetiletý trenér příznivec zahraniční cesty mladíků na výsluní? Nebo se přiklání setrvání v českém prostředí?

„Někdo se cítí silný a chce zkusit zahraniční prostředí, naučit se jazyk. Mnozí hráči jsou hodně sebevědomí, věří si. Bez toho je těžké uspět. Jenže občas ambice rodičů přesahují ambice samotných hráčů. Pak je na agentovi, aby vše správně vyhodnotil," krčí rameny Holoubek.

Jednoznačně vidí pomyslný souboj mládežnických týmů v zahraničí versus prvoligový tým v Česku. „Jestliže se kluci dostanou doma do kádru týmu v nejvyšší soutěži, jde o skvělou průpravu na zahraniční angažmá. Česká liga je těžká. Kontaktní, kondičně náročná. Aby hráč uspěl, musí být skutečně na výši," míní Holoubek.

Současně odmítá, že by s ohledem na budoucnost měli být v ligových klubech preferováni mladí fotbalisté. „Často slyším nářky, že mladí nedostávají šanci na úkor starých. Ale věk je pouze číslo. Mladí musí dokázat, že si šanci zaslouží. Pokud jsou lepší, ať hrají. Ale aby dostávali šanci, jenom protože jsou mladí? S tím nesouhlasím," přemítá Holoubek. „Když je hráč dobrý a má charakter, tak se s ním pracuje výborně. A prosadí se doma stejně jako venku."

Je pro mladého českého fotbalistu nejlepším řešením odejít co nejdříve do zahraničí?
ano
19,7 %
ne
80,3 %
Celkem hlasovalo 727 čtenářů.

Reklama

Související témata: