Hlavní obsah

Mentalita Skandinávců je podobná té české, míní fotbalový expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka českých klubů po skandinávských fotbalistech roste. Slavia už potvrdila příchod norského záložníka Christose Zafeirise, jenž tak v kádru aktuálního lídra ligové tabulky kráčí ve stopách Dána Alexandra Baha a Švéda Aihama Ousoua. Sešívaní navíc v zimě našli nigerijského obránce Igoha Ogbua v norském Lilleströmu. Ze stejného klubu pro změnu Sparta přivedla finského reprezentanta Kaana Kairinena, Letenští mají v kádru i dva Dány a Nora.

Příspěvek z pořadu Přímák o přílivu skandinávských hráčů do české ligy.Video: Sport.cz

 
Článek

Co podle expertů způsobuje tento trend? „Někdo vždy musí být průkopníkem, ale když spolupráce s českými kluby funguje, hráči si to mezi sebou řeknou," říká sportovní redaktor Martin Mls ve fotbalovém pořadu Přímák vysílaném na webu Sport.cz.

Bývalý trenér a sportovní ředitel Sparty Zdeněk Ščasný, který byl hostem pořadu Přímák míní, že právě severští fotbalisté se na českou nejvyšší ligu, která je fyzicky náročná, poměrně jednoduše adaptují. „Myslím, že i jejich mentalita je podobná té české, i to je jeden z důvodů, proč jsou tihle kluci okamžitě adaptovaní," uvedl.

Foto: www.slavia.cz

Christos Zafeiris.

Navíc Skandinávci mají zažitý řád a disciplínu, to je pro ně plus," řekl Ščasný ve fotbalovém studiu a vyjádřil se pozitivně i ke spolupráci s manažery ze severských zemí. „Dobře se s nimi jedná, většinou jsou korektní," objasnil.

Devatenáctiletý Zafeiris se narodil v Aténách, od devíti let už ale bydlel v Norsku a hraje za tamní reprezentaci do 21 let. V Česku vyvolává příchod talentovaného hráče velká očekávání. „Jsem na něj velmi zvědav, zatím jsem neměl šanci se o něm víc informovat, ale už samotný fakt, že má řecký původ, by mohl znamenat, že bude hodně kreativní a technický. K tomu se přidá severská odolnost," předpovídá Ščasný.

Největší dojem ze Skandinávců na tuzemských trávnících podle Mlse zatím zanechal Alexander Bah, kterého Slavia v lednu roku 2021 celkem levně koupila, vypiplala a loni v létě dobře zobchodovala jeho odchod do Benfiky Lisabon. „Bah je ideál, Slavia ho dokázala najít, zkvalitnit a nakonec i prodat do Ligy mistrů," mínil fotbalový redaktor webu Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alexander Bah ještě v dresu Slavie.

Slavia hodně těží z toho, že si drží skauty, kteří mají kontakty, a hlavně přehled o skandinávském trhu, jak v rozhovoru pro Sport.cz prozradil ostatně sám Jindřich Trpišovský.

„Skauti loví ve Skandinávii pragmaticky. Vědí, že se tam dají sehnat dobří hráči za relativně rozumné peníze," tvrdí Ščasný. Jak hodnotí další skandinávské posily v českých klubech, včetně letenské epizody Davida Moberga Karlssona, se dozvíte v Přímáku.

Reklama