Hlavní obsah

Mezi čtyřma očima se dozvím víc, očekává Pelta před schůzkou s rebelujícím sudím Kovaříkem

Praha
Aktualizováno

Kauza rebelujícího rozhodčího Libora Kovaříka neusnula, ani ji první muž českého fotbalu Miroslav Pelta nezasunul ve strahovské kanceláři do šuplíku. Už po zasedání své fotbalové vlády v lotyšské Rize avizoval, že se míní se sudím sejít a schůzka je skutečně na obzoru. „Mluvili jsme spolu telefonicky a dohodli si setkání na konec tohoto týdne,“ potvrdil Pelta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zákulisní jednání (zleva) - Dušan Svoboda debatuje s Miroslavem Peltou a Romanem Berbrem.

Článek

Právě Kovařík byl tím mužem, který na praktiky Peltova místopředy Romana Berbra a jeho nemístné zasahování do práce rozhodčích upozornil. A že myslí svá obvinění vážně, dokázal tím, že s aktivní dráhou sudího končí.

Poté se ke Kovaříkovi přidalo i několik dalších sudích. Ovšem většinou bývalých a promlouvajících až ex post, přičemž ve svých zpovědích neříkali celou pravdu. Jenže iniciátorem byl prvně jmenovaný a právě jeho názory chce teď slyšet Pelta mezi čtyřma očima.

Je tady i ješitnost, ví starý praktik

„Pohovor v osobní rovině je lepší. A mnohdy se při něm mluví jinak, než když se promlouvá do novin," čeká Pelta, že se od Kovaříka dozví i věci nad rámec rozhovoru, který poskytl Sportu.

„Že by však Roman Berbr zasahoval do nasazování rozhodčích k zápasům? Tomu nevěřím, protože podobná věc by se neutajila. Ve fotbale určitě ne. Už ješitnost jednotlivých členů komise by zabránila, aby se něco podobného dělo," ví jako starý praktik, jak to v tuzemsku chodí.

Bebr nemá kritiku v gesci

Berbrova účast na seminářích rozhodčích je ale záležitostí neoddiskutovatelnou. Pelta ji míní do budoucna zamezit. Zvláště, aby na nich vystupoval s kritikou sudích.

„Mluvil jsem nejen s některými rozhodčími a členy komise rozhodčích, ale permanentně se scházím i se svým místopředsedou a s předsedkyní komise rozhodčích Damkovou. Považuji za férové vyslechnout názory všech zúčastněných. Berbr skutečně vystupoval na seminářích s kritikou některých rozhodčích, což není v jeho gesci ani kompetenci. Měli jsme být důslednější, což se týká i mě, nepopírám," přiznával.

„Do budoucna se věci změní. Nikdo z nás nebude na seminářích rozhodčích vystupovat jako nějaký vůdce, natož aby do jeho průběhu zasahoval. Na příštím výkonném výboru přijmeme konkrétní opatření," dodal první muž českého fotbalu.

I v Jablonci bývá vyprodáno

Dění kolem rozhodčích mrzí Peltu o to víc, že zastiňují mimořádné úspěchy českého fotbalu. Promptní postup reprezentace na mistrovství Evropy, účast trojice českých mužstev v Evropské lize, přibývající počet diváků na stadiónech.

„V Jablonci jsem měl vyprodané zápasy s Ajaxem i se Spartou, takže jsem musel i svým známým dožadujícím se lístků říci, aby přišli na jiná utkání. Třeba na pohárový MOL Cup," pochlubil se předseda fotbalu a majitel Jablonce v jedné osobě Pelta, že i v jeho městě fotbal táhne.

„Teď je vyprodané i derby Slavie se Spartou, takže i já na něj těžko sháním vstupenky. A to nemluvím o vstupu dalších významných partnerů do českého fotbalu a jejich příchodu k české reprezentaci. I proto jsem přesvědčen, že úspěchy převažují nad kontroverzními situacemi a měly by být patřičně doceněny."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články