Hlavní obsah

Mladík si na penaltu věřil. Když se mi ale Laštůvka díval do očí, znervóznělo mě to, líčí hrdina Klokanů

Praha

Na hřiště vběhl až v 70. minutě, přesto se nakonec stal v Ďolíčku oslavovaným hrdinou. Vojtěch Novák v nastaveném čase zachránil fotbalisty pražských Bohemians od porážky s Ostravou, když chladnokrevně proměnil penaltu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vojtěch Novák z Bohemians na archivním snímku

Článek

Na trávníku v tu dobu nebyl nikdo z určených exekutorů, ať už Necid, Puškáč nebo Květ. Míč si tak pro fanoušky překvapivě sebral nejmladší hráč sestavy.

„Nehrnul jsem se ale k tomu. Přece jenom mi je devatenáct, jsou tam starší a zkušenější kluci, ale trenér mě popostrčil, abych si míč vzal. Na trénincích mi to celkem střílelo," řekl 19letý šikula, jenž se po tvrdé a přesné ráně k levé tyči ihned ocitl v obležení spoluhráčů.

Pokutové kopy prováděl už v dorostu. Po trénincích je často piloval a měl v nich vysokou úspěšnost. „Zkoušel jsem jich třeba dvacet třicet," vzpomínal v rozhovoru pro Českou televizi. Nezaváhal ani v pátek proti nejzkušenějšímu brankáři soutěže Laštůvkovi a zelenobílým v prologu 27. kola ligy zařídil bod.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Tomáš Zajíc z Ostravy a Daniel Köstl z Bohemians.

V 84. minutě totiž Azevedo, jenž byl na hřišti jen pět minut, poslal balon i díky teči obránce Schumachera s pomocí levé tyče do sítě. Jenže v závěru došlo ve vápně k souboji Svozila s Osmančíkem, po němž hlavní sudí nejprve nařídil přímý kop ve prospěch Baníku. Po následné konzultaci s VAR ovšem verdikt změnil. Po zhlédnutí videa posoudil střet obou borců jako nedovolený ze strany stopera Ostravy a ukázal na penaltovou značku.

„Stál jsem u toho celkem blízko a viděl, že Osma byl u míče dřív. Je dynamickej, hodně výbušnej a dostal se celkem rychle k balonu. Viděl jsem, že si ho špičkou jenom popíchl, Svozil byl u míče později a trefil ho do nohy," popisoval inkriminovaný moment Novák, jenž posledních pět týdnů laboroval s kotníkem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Till Schumacher z Bohemians a Adam Jánoš z Ostravy.

Na penaltu si věřil a tlak ustál. „Byl jsem rozhodnutej dopředu, kam balon kopnu. Ze začátku jsem byl klidnej, neuvědomoval jsem si tíhu momentu. Ale jak jsem tam pak stál a viděl gólmana Ostravy, že stojí pár metrů ode mě a dívá se mi do očí, trochu mě to znervóznělo," přiznal. „Je sebevědomej, má dobrou kopací techniku a potvrdil to," hřálo při rozhovoru pro Českou televizi i trenéra Bohemians Luďka Klusáčka.

Jeho tým neutnul nepříznivou bilanci s Baníkem, který Klokany v předešlých šesti utkáních porazil. Bod ale Bohemians tentokrát brali. „Bylo to vyrovnaný a hodně soubojový utkání, s čímž jsme počítali," dodal Novák.

Reklama