Hlavní obsah

Myslivec Lafata poprvé zamíří na Střelnici jako sparťan na svůj Jablonec

Praha

Během podzimu se do lesa nedostal, na myslivost bude mít čas až během zimní dovolené. I Davidu Lafatovi se rychle blíží, zbývá odehrát už jen poslední podzimní duel. Pro kapitána fotbalové Sparty však bude mimořádný. Vyhlášený kanonýr se poprvé od lednového přestupu představí v Jablonci, odkud na Letnou přišel. „Těším se, ale z návratu budu mít rozporuplné pocity,“ avizuje Lafata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kanonýr David Lafata oslavuje vítězný gól proti Bohemians 1905.

Článek
Fotogalerie

Sváteční pocity i rozpaky očekává během sobotního večerního duelu v Jablonci. Lafata je trojnásobný král střelců posledních ligových sezón. Prožil je v zeleném dresu, až v polovině minulé sezóny přestoupil do Sparty. A teď musí poprvé namířit na svůj dlouholetý klub na dobře známém trávníku.

„Do Jablonce se těším, na prostředí i na spoustu známých. Ale přiznávám, že z návratu budu mít rozporuplné pocity. Poprvé se tam představím jako soupeř," svěřil se Lafata klubové televizi.

Sentiment musí jít stranou, Letenští hodlají zakončit podzim úspěšně, tedy vítězně. „Vím, že nás nečeká nic lehkého. Přeji si výhru, i proto mám takové smíšené pocity," líčí kanonýr.

Sparta samozřejmě na svého kapitána spoléhá. „Pro Davida bude utkání velmi sváteční. Vrací se do míst, kde prožil výborné roky a nastřílel hodně branek. Věřím, že svoje kvality potvrdí proti Jablonci i v našem dresu a nějakým gólem nám přispěje," usmívá se trenér Vítězslav Lavička.

Domácá potřebují body jako sůl

Lafata dal na podzim šest ligových gólů, což na jeho poměry není žádná sláva. Bilanci by si rád vylepšil, od svého bývalého týmu však žádnou shovívavost čekat nemůže.

„Pro nás je zápas obrovskou výzvou. Sparta se po vyřazení z pohárů až obdivuhodně vzkřísila, vede ligu o pět bodů a v kádru má nejlepšího jabloneckého střelce všech dob Davida Lafatu. My ale body potřebujeme jako sůl, půjdeme se o ně poprat. Pro vítězství uděláme maximum," ujišťuje na klubovém webu kouč Roman Skuhravý.

Tichý myslivec v minulosti nejednou zopakoval, že všechny své koruny střelců by klidně vyměnil za mistrovský titul, který mu ve sbírce ještě chybí. V minulé sezóně Spartě unikl, teď k němu má našlápnuto.

O titulu rozhodne až jaro

„Neznáme výsledek posledního zápasu, ale i tak můžeme tvrdit, že podzim byl úspěšný. Po pohárovém vyřazení s Häckenem nám moc lidí nevěřilo, nálada byla všelijaká. O to víc si titulu půlmistra musíme vážit," poukazuje Lafata. „Jsme ale teprve v polovině - a o tom, co si všichni přejeme, se bude rozhodovat až na jaře. Důležité je, abychom jaro zakončili na prvním místě."

Trenér může jeho slova jen podepsat. „Jsme spokojeni, jak jsme zvládli první část soutěže, ale pořád je to jen dílčí úspěch. Bereme ho hlavně jako povzbuzení do další práce, abychom nepolevovali. Už zápas v Jablonci bude velmi důležitý v tom, jakým rozdílem si do jara uchováme odstup před pronásledovateli," upozorňuje Lavička.

Zápas Jablonec - Sparta se hraje v sobotu od 20:15, přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama