Hlavní obsah

Nahrávky jsou průkazné, Baník jde kvůli projevům rasismu před disciplinárku

Praha
Aktualizováno

Přezkoumali nahrávky a pročetli zprávu delegáta, aby si udělali obrázek. Disciplinární komise pak zahájila řízení s fotbalovým klubem Baník Ostrava za porušení povinností pořadatele (nesportovní chování fanoušků spočívající v nevhodných a rasistických projevech) v utkání proti Slovanu Liberec. Jejich terčem se stal vyloučený záložník Jhon Mosquera.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hlavní rozhodčí Pavel Julínek uděluje žlutou kartu Jhonu Mosquerovi z Liberce, který vzápětí obdržel i červenou.

Článek

Závěr středeční dohrávky 9. ligového kola v Ostravě mezi Baníkem a Libercem byl divoký. Třicetiletý kolumbijský záložník tmavé pleti Jhon Mosquera čelil urážkám zpoza hřiště poté, co v nastavení opouštěl trávník po červené kartě.

Disciplinární komise hned ve čtvrtek zahájila s Baníkem řízení.

„Po vyhodnocení nahrávek a zprávy delegáta jsme došli k jednoznačnému závěru. Současně předpokládáme, že vzhledem k významně omezenému počtu osob, které se účastnily zápasu s Libercem, by měl klub snadno identifikovat člověka, který rasistický pokřik na libereckého hráče pronesl. Očekáváme proto vyjádření Baníku, na jehož základě budeme dále postupovat," vysvětluje předseda disciplinární komise Richard Baček.

Pokud jde o Liberec, disciplinárka zahájila kvůli porušení předpisů z Protokolu opatření LFA v souvislosti s covid-19 v utkání proti Zbrojovce Brno řízení nejen se Slovanem, ale také s jeho trenérem Pavlem Hoftychem. Kouč přitom už před dvěma týdny dostal pokutu 20 tisíc korun za to, že v mediálních výstupech po zápasech opakovaně vystupoval bez roušky.

Karvinský brankář Petr Bolek vyfasoval za vyloučení stop na dvě utkání, příbramský Juan Olivier Simo Kingue a pardubický Martin Šejvl po jednom, stejně jako ostravský Jiří Fleišman za čtyři žluté karty.

Reklama