Hlavní obsah

Nejen Vrba se loučí! Dočkal ukončí po sezoně hráčskou kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Samé loučení. Fotbalová Sparta nejprve dopoledne oznámila, že jejím trenérem už není Pavel Vrba. Teď přichází další důležitá zpráva. Její kapitán Bořek Dočkal ukončí po sezoně v 33 letech hráčskou kariéru. Poslední zápas odehraje 18. května ve finále domácího poháru. Své rozhodnutí na webu a ve videu na klubovém twitteru potvrzuje i sám záložník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty Praha během nedělního utkání v Plzni.

Článek

Měl dvě varianty. Prodloužit smlouvu se Spartou, která mu po sezoně končí. Nebo ukončit kariéru. O pokračování v jiném klubu neměl zájem.

Teď už Bořek Dočkal ví, že má před sebou poslední tři zápasy. Ligová utkání se Slováckem a na Slavii, na závěr pak odložené finále MOL Cupu v Uherském Hradišti. Poslední zápasy v profesionální kariéře, kterou zahájil prvními ligovými starty v ročníku 2006/2007.

„Moji nejbližší už o tomhle rozhodnutí nějakou dobu vědí. Stejně tak to tušili i někteří spoluhráči. V minulých dnech jsem to oznámil i vedení klubu, kabině a realizačnímu týmu," líčí Bořek Dočkal.

Jeho vizitka je pestrá. Mistr ligy. Dvojnásobný vítěz Českého poháru. Vítěz českého Superpoháru. Kapitán Sparty. Kapitán české reprezentace. Čtvrtfinalista Evropské ligy. V průběhu patnácti sezon v profesionální kariéře poznal fotbalovou kulturu také v Turecku (Konyaspor), Norsku (Rosenborg), Číně (Che-nan Ťien-jie) a USA (Philadephia Union).

„Na Letné jsem toho zažil opravdu hodně, odehráli jsme tady nezapomenutelné zápasy. Cítím se tady dobře a některé zážitky ve mně zůstanou celý život," líčí životní partner manželky Kamily a otec synů Samuela a Matea.

Sparta bude bojovat o pohár pod vedením Michala Horňáka. Je to dobrá volba? Řešíme v pořadu Přímák...Video: Sport.cz

„Můj plán je teď věnovat se rodině. Hodně se mnou cestovala, přizpůsobila se mé kariéře, byl jsem taky často pryč z domova. Teď chci být u výchovy kluků a prožít s nejbližšími spoustu zážitků," avizuje Dočkal.

Vedle Sparty oblékal na české scéně také dres Slavie, Kladna a Liberce. Dočkal je v historických tabulkách české nejvyšší soutěže zapsaný na druhém místě v celkovém počtu brankových asistencí (aktuálně 82), hned 19 přihrávek na gól si připsal v mistrovské sezoně 2013/2014.

"Když jsem vstupoval do této sezony, z velké části jsem věděl, že je dost pravděpodobně poslední. Nejzásadnější důvod je docela jednoduchý. Cítím, že už nebudu hrát líp, než jsem byl zvyklý na nějakou svou úroveň a dost možná ani ne na stejné úrovni, na jaké bych chtěl hrát. To je pro mě chvíle poděkovat, rozloučit se a nesnažit se protahovat něco za každou cenu," popisuje.

Zatím si není jistý, jestli se k fotbalu v nějaké jiné roli vrátí. Momentálně z něj chce na nějakou dobu úplně odejít. "Pro vývoj člověka je důležité zkusit i jiné věci a vidět je z jiného pohledu. Až budoucnost sama ukáže, jestli bych chtěl do fotbalu zasahovat dál v jiné pozici," přemítá Dočkal.

Reklama

Související témata: