Hlavní obsah

Neslýchané, Eben umí kvůli Spartě i zaklít. Samozřejmě spisovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Favorit je tady jasný. Fotbalisté předposledního Zlína sice ve třech ligových a čtyřech soutěžních zápasech pod novým trenérem Červenkou neprohráli a inkasovali jediný gól. Letenští ovšem potřebují v posledním duelu 16. kola bodovat, aby se vrátili na první místo tabulky před Slavii. Navíc nastoupí s vědomím, že výroční zápasy se neprohrávají. Večerním utkáním vyvrcholí oslavy 130. výročí založení Sparty.

Jaký je sparťanský gen? Nikdy se nevzdávat a makat od první do poslední minuty, má jasno klubová legenda Václav Němeček Video: Sport.cz

 
Článek

Jeden dárek si na Letné nadělili s předstihem. Pokřtili titul Národ Sparta, což je vůbec první kniha, kterou vydává přímo klub.

K patronům se zařadil také herec a hudebník Jan Jiráň. Velký sparťan nakazil svým fanouškovstvím také Marka Ebena, kolegu z pražského studia Ypsilon.

„Spartu na zájezdech rozebíráme s Jirkou Lábusem a Markem Ebenem. S ním jsem kolegou už přes čtyřicet let. Možná byste nevěřili, že umí říct i jadrné slovo. To ostatně uměl i Jan Werich,“ usmívá se herec, který za Spartu v dorostu hrával a podával míče slavným hráčům. Teď je v dozorčí radě Nadačního fondu ACS.

„Marek dokáže při zápasech Sparty taky zaklít. Ale spisovně, nemá to koncovku EJ…,“ culí se Jiráň.

Čtenáři v knize najdou upřímné zpovědi 130 osobností spojených se Spartou, od hráčských legend, přes současné členy týmu až po známé i neznámé fanoušky. Prostor v knize dostali například Daniel Křetínský, Brian Priske, Jan Berger, Pavel Nedvěd, Petr Čech nebo známí sparťanští fanoušci Vojtěch Dyk, David Novotný i Jiřina Bohdalová.

Populární herečka se stala sparťankou díky režisérovi Martinu Fričovi. Podle jejích slov byl až fanatickým sparťanem, a nakonec vymyslel Spartaklub. Aby jí udělal radost, dal Bohdalové členskou legitimaci s číslem 11.

„Kapitola s paní Bohdalovou byla asi nejrychlejší. Občas sem chodí na zápasy, sešli jsme se v lóži při loňském utkání se Slováckem. Přitahuje ji atmosféra na stadionu. Byla zády k hledišti, a zrovna, když líčila, že je to dobré prostředí i pro rodiny s dětmi, začaly z kotle na hřiště padat ve velkém dělbuchy,“ usmívá se autor knihy Lukáš Pečeně.

Jeho dílo není až tolik o fotbale, ale spíše o lidech, kteří Spartu tvoří. Působivá je zmínka o dlouholetém archiváři Václavu Borečkovi. Zemřel dříve, než došlo na druhou část domluveného rozhovoru.

„Rozvedl se s manželkou, která mu vyčítala, že tráví na Spartě moc času. Klub pro něj byl víc. Jeho poslední zápas, který tu viděl, bylo jarní vítězné derby se Slavií. To by asi chtěl každý sparťan…,“ říká Pečeně.

Sparta byla založena 16. listopadu 1893. Na Priskeho chlapcích teď je, aby dali oslavám patřičnou tečku.

Související témata:
Jan Jiráň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.