Hlavní obsah

Nesmíme dostávat tolik gólů, má jasno Červenka. Nový kouč Zlína přemýšlí o sestavě i v noci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude to jeho premiérová trenérská štace u mužstva z nejvyšší soutěže a hned ho čeká mimořádně náročný úkol. Dosavadní kouč druholigové Kroměříže Bronislav Červenka se ujal po odvolaném Pavlu Vrbovi fotbalistů Zlína s jednoznačným cílem zachránit tým mezi elitou.

Foto: FC Zlín

Trenér Bronislav Červenka se ujal fotbalistů Zlína.

Článek

Ševci figurují po dvanácti kolech v ligové tabulce s pouhými šesti body na posledním místě. „Udělám maximum, abychom se v první lize udrželi. Prvotním úkolem bude, abychom neinkasovali tolik gólů,“ ví Červenka dobře, že Zlíňané pod Vrbovým vedením dostali sedm branek od Plzně, pět v Ostravě a naposledy dokonce devět v bláznivé přestřelce s Mladou Boleslaví. Ta zlomila bývalému reprezentačnímu kouči definitivně vaz.

Červenka netají, že na defenzívu klade obrovský důraz. „Mužstvo dosud srážely individuální chyby. Musíme si v obraně počínat mnohem důsledněji. Každý musí nést maximální zodpovědnost za svůj post. Pokud se nám to povede, budeme vyhrávat a posouvat se v tabulce výš. A v zimní pauze to pak bude chtít zvýšit v týmu konkurenci,“ má jasno.

Na prvních trénincích zvolil vůči hráčům pozitivní přístup. „K sobotnímu duelu s Boleslaví jsme si pochopitelně něco řekli. Teď už ale musíme přistupovat k přípravě i k zápasům tak, jako by se nic nestalo. Nemá už smysl se hrabat v tom, co bylo. Děláme všechno pro to, aby si kluci začali zase víc věřit,“ prozradil Červenka, který v minulosti už působil ve Zlíně jako asistent.

Do Baťova města se vrátil po šesti letech. „Spoustu fotbalistů ze stávajícího kádru dobře znám. Třeba Fantiše, Vukadinoviče, Dostála, Čelůstku, Bartošáka či mladé Cedidlu, Slončíka a Bužka. Ti, co mně tykali, mně budou tykat dál. Vykáním se respekt nezískává. Hodlám se ke všem hráčům chovat férově. Když někdo bude potřebovat seřvat, seřvu ho. Nebo naopak pohladím. U mě absolutně nehraje roli, kolik je komu roků. Talentovaným mladíkům, kterých je ve Zlíně dost, fandím, avšak to, aby hráli, si musí zasloužit,“ tvrdí.

Hned na úvod jeho nového trenérského angažmá čeká Červenku mimořádně náročná mise. V sobotu nastoupí moravský tým k ligovému duelu v Olomouci, poté změří síly v Ostravě v osmifinále domácího poháru s Baníkem a příští víkend hraje další utkání nejvyšší soutěže v Pardubicích. „Že začnu třikrát venku? Taková je realita. Musíme si s tím poradit a uhrát u soupeřů co nejvíc,“ předsevzal si.

O tom, jakou sestavu vybere pro nejbližší duel na Hané, přemýšlí už tři dny. „I večer a občas také v noci, když se probudím,“ usmál se Červenka. „S asistenty se snažíme postavit mužstvo podle našeho nejlepšího svědomí, abychom zvládli utkání v Olomouci co nejlíp,“ říká Červenka.

Z Kroměříže, s níž letos na jaře postoupil do druhé ligy, se mu neodcházelo lehce. „Byl jsem tam pět let, tamní klub mi přirostl k srdci. Nabídka ze Zlína přišla náhle, vůbec jsem ji nečekal. Přesto moje první reakce byla, že ji vezmu. Ve Zlíně jsem působil i jako hráč, prožil jsem tady krásné roky. Chci mu pomoct,“ neleká se strastiplné záchranářské mise.

Červenka si s sebou vzal z Kroměříže i asistenty Lukáše Motala a Iva Světlíka. „Znám je dlouho, je na ně spoleh,“ nechtěl přijít o osvědčené parťáky.

Uvědomuje si, že tím přidělal starosti kroměřížskému vedení. „Fotbalový život ale změny přináší. Věřím, že to moje bývalé mužstvo nijak negativně neovlivní. Budu Kroměříž dál sledovat a fandit jí,“ plánuje Červenka.

Související témata:
  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.