Hlavní obsah

Obrovské zklamání a frustrace, komentuje Křetínský výbuch Sparty. Rezignaci Rosického odmítl. Ať nadávají mně, ne Tomášovi!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Porazili jsme se sami, hodnotí předseda představenstva fotbalové Sparty Daniel Křetínský neúspěšnou sezonu. "Mými aktuálními pocity jsou obrovské zklamání a frustrace," neskrývá v rozhovoru pro klubový web. Věnuje se také pozici sportovního ředitele Tomáše Rosického a hovoří o úloze generálního ředitele Františka Čupra. Rosický nabídl rezignaci, kterou představenstvo odmítlo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Sparty Praha Daniel Křetínský na archivním snímku. Při hodnocení sezony se už rozhodně neusmívá...

Článek

Dění v klubu komentuje v posledních letech jen výjimečně. Sparta však opět dokončila sezonu bez zisku jediné trofeje, a tak udělal výjimku.

"Do jarní části jsme vstupovali ve velmi přijatelné pozici a s jasnými cíli. Vývoj konkurence nám hrál do karet. Plzeň měla ekonomické problémy, Slavia ze stejných důvodů spíše oslabila a nebyla v optimálním rozpoložení. Naopak my jsme, s výjimkou transferu Sora, realizovali přestupy přesně podle plánu. Vývoj jara byl o to větším zklamáním. Porazili jsme se sami," kritizuje Daniel Křetínský.

Příčin vidí více, některé jsou interní a nechce o nich mluvit. "Co mohu říci je, že se rozpadla logika složení našeho týmu. Měli jsme zkušené hráče se zahraniční i reprezentační zkušeností, kolem kterých měli hrát naši mladí, kteří prokázali kvalitu. Ze zdravotních důvodů či pro ztrátu formy nám generace zkušených, o které se tým měl v těžkých zápasech opírat, z většiny vypadla ze sestavy. Výsledkem pak bylo, že ve finále poháru hrálo mužstvo s průměrným věkem 22,7 roku," poukazuje majitel.

"Co říkám, nemá být v žádném případě bráno jako kritika našich mladých hráčů. Naopak. Pokud existuje něco pozitivního na této zkažené sezoně, tak je fakt, že se dokázali svými výkony tímto způsobem do sestavy A-mužstva prosadit a převzít roli tahounů Sparty. Budeme z toho těžit v příštím ročníku," doufá Křetínský.

Vadí mu, že ani fanoušci mužstvu v závěru sezony nepomohli. "Místo podpory mladým vytvořili někteří fanoušci atmosféru drtivého tlaku, který by dával smysl, pokud by hráli zkušení hráči. Absolutně chápu jejich zklamání a zlost, ale konec sezony se v tomto ohledu nepovedl ani jim. Místo jednoty jsme se rozložili," zdůrazňuje.

Křetínský musí učinit jedno ze dvou možných rozhodnutí, soudí Csaplár v pořadu PŘÍMÁK.Video: Sport.cz

Zajímavé je, že sportovní ředitel Tomáš Rosický splnil slib, že v případě neúspěšného zakončení sezony vyvolá schůzku s vedením klubu a bude chtít řešit svoji pozici.

"Tomáš rezignaci nabídl, představenstvo ji odmítlo. Já osobně jsem byl striktně proti tomu, aby odešel. Tomáš není příčinou problému, ale naopak bude jeho řešením. Absolutně nesouhlasím s protesty fanoušků proti němu. Možná to pramení z toho, že si v době jeho nástupu vytvořili nereálná očekávání. Pokud chtějí fanoušci někomu nadávat, ať nadávají mně, že jsem Tomáše do této role prosadil," vyzývá Křetínský.

Nejen fanoušci si v poslední době kladou otázku, zda Křetínský po koupi podílu ve West Hamu nezměnil přístup či vztah ke Spartě, navíc jestli může tato akvizice signalizovat případný prodej Sparty...

"Odpověď na obojí je jednoduchá: V žádném případě ne," ujišťuje Křetínský.

Velmi kriticky hodnotí sezonu také generální ředitel František Čupr. "Některé naše zápasy hraničily s blamáží, jako například utkání v Plzni, v Olomouci nebo finále poháru v Uherském Hradišti. Měli jsme zkrátka dokázat mnohem víc," hubuje.

Petr Rada porovnává působení pod Miroslavem Peltou a Danielem Křetínským.Video: Sport.cz

V zimě přišel jen útočník Čvančara z Jablonce. Víc posil prý trenér Pavel Vrba opravdu nepožadoval.

"Chtěl bych se vrátit k tomu, co jsem řekl v zimě v pořadu Tiki-Taka, když jsem vysvětloval, proč jsme nepřivedli více posil. Vím, že tenhle výrok přinesl kontroverze, nicméně tak to skutečně bylo. Nelhal jsem, neupravoval realitu. Za mě: ve chvíli, kdy je trenér A-týmu spokojený se stavem kádru, nebudeme z pozice vedení za každou cenu dělat opak a přivádět hráče, kteří nemají místo v plánech kouče," vysvětluje Čupr.

Sparta hledá nového trenéra i posily. Čekají ji další změny. "Přímou odpovědnost za hru a výsledky měl trenér a hráči, sportovní ředitel měl odpovědnost jen nepřímou. Rozhodně neříkám, že tato dělba byla optimální, ale reálně tak klub fungoval a vyplývalo to z toho, že naši trenéři byli mnohem zkušenější než sportovní ředitel. Nastal ale čas na změnu. Odpovědnost za výsledky, hru i zlepšování hráčů bude společná. Budou tomu odpovídat i kompetence," avizuje Křetínský.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Fanoušci Sparty se dožadují v duelu se Slováckem konce Tomáše Rosického ve funkci sportovního ředitele.

Čupra se zastává. "Klub efektivně řídí František, s výjimkou sportovního procesu, a řídí ho dobře. Kdyby měla většina hráčů jeho přístup a mentalitu, máme titul pět kol před koncem ligy. Já jsem předsedou představenstva a mám právo schvalovat klíčové otázky života klubu. Včetně významných přestupů, nebo volby trenéra A-týmu. V tomto máme s Františkem stejnou roli, ale rozhodně za tato schválení nesu větší díl odpovědnosti já, protože jsem ve Spartě mnohem déle a mám větší zkušenost. Ale jak vidíte, byla k ničemu," líčí Křetínský.

Má vzkaz i pro příznivce. "Slušným a věrným fanouškům, kterých je naprostá většina, bych se chtěl za sezonu osobně omluvit. Vím, jak vám bylo a jak těžké je v posledních letech být sparťanem a počítat tituly Plzně a Slavie. Slibuji, že opakování vývoje tohoto jara nedopustíme. Nikdo nemůže slíbit, že se klubu bude jen dařit, ale tato sezona se prostě opakovat nebude."

Sparta je podle něj ekonomicky zajištěná. "Upřímně jsme se naštěstí díky našim výsledkům v byznysu dostali do situace, že jsou pro nás mnohem víc limitem UEFA pravidla, než schopnost zajistit finance. Tuto schopnost s Františkem máme. Klub je ekonomicky naprosto stabilní. O to horší je, že jsme podmínky nedokázali využít pro dosažení sportovního úspěchu. Podobná sezona se nesmí opakovat. Sparta tu není od toho, aby byla v lize třetí a hrála kvalifikaci Konferenční ligy," říká Křetínský důrazně.

Tomáš Rosický se má k situaci klubu vyjádřit koncem týdne.

Reklama