Hlavní obsah

GLOSA: Derby Spartu ukolébalo, Svědíkovo Slovácko ji znovu vysvléklo do naha

Další sezona bez trofeje. Fotbalová Sparta dostala v Uherském Hradišti znovu výprask. Na podzim v lize s Pavlem Vrbou, ve středu ve finále domácího poháru pod vedením Michala Horňáka. Diví se snad někdo, že slaví Slovácko? Pro trofej si došlo soustavnou koncepční prací pod taktovkou trenéra Martina Svědíka, který u mužstva působí čtyři roky. Letenští nenechají žádného kouče dokončit ani jednu celou sezonu... Při vyvrcholení MOL Cupu se jim všechny přehmaty poslední doby vrátily jako bumerang.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Patrik Uhlíř

"Poučení z krizového vývoje není silnou letenskou stránkou, a tak se Sparta bude klidně dál motat v bludném kruhu," píše ve své glose Pavel Dosadil..

Článek
Fotogalerie

Sami pro sebe nazvali finále zápasem roku. Protože jím měli zachránit sezonu. Také kvůli loučení s kapitánem Dočkalem, talentem Hložkem nebo proto, aby pohár dovezli operovanému Panákovi. Motivací spousta, navíc po vyhraném derby na Slavii, ujišťovali sami sebe.

Skutečnost? Podobně jako nedávno v Plzni zoufalá. Sparta v Uherském Hradišti postrádala naprosto základní podmínky úspěchu - promyšlený plán a systém, hlad po triumfu, potřebnou psychickou odolnost, maximální nasazení...

„Bylo vidět, že Sparta nemá plán B. Když je utkání soubojové a jde o odražené míče, nedokáže tomu čelit. Jenom fotbalově nás nepřehraje. My jsme na ni byli výborně nachystaní. Nedovolili jsme jí hrát kombinační fotbal. Pak nevědí, jak z toho, nemají to tak poskládané, nemají na to typy," mnul si ruce Martin Svědík.

Křetínský musí učinit jedno ze dvou možných rozhodnutí, soudí Csaplár v pořadu PŘÍMÁK.Video: Sport.cz

Pro pražský kolos na hliněných nohou tvrdá obžaloba. Tak jednoduché opravdu je vysvléknout partu v rudých dresech do naha.

V neděli se Sparta nadechla v Edenu, jenže derby ji ukolébalo. Vyždímaná Slavia tentokrát nebyla v posledním zápase před dovolenou věrohodným měřítkem. Letenští bláhově uvěřili, že ano, což byl začátek jejich konce ve finále poháru.

Trenér Horňák poslal na hřiště jedenáctku s věkovým průměrem 22,7 roku, jen na lavičce zůstali zkušení Dočkal, Pavelka, Sáček či Haraslín. Mladí měli přinést do hry pohyb a zrychlení, jenže nic takového nepředvedli a nepříznivý vývoj skóre je brzy zlomil. Svědíkův tým po úspěchu prahnoucích třicátníků je zlomil už do poločasu. Sestavu Horňák netrefil, rozsáhlým střídáním a přeskupováním sil po přestávce už další propadák neodvrátil.

Svědík je náročný trenér, pedant, který hráčům neodpustí sebemenší detail. Během čtyř let našprtal s mužstvem vymakaný systém, kterým soupeře zcela zaslouženě absolutně odzbrojil.

Petr Rada porovnává působení pod Miroslavem Peltou a Danielem Křetínským.Video: Sport.cz

Sparta se vzhledem ke svým možnostem, zázemí a ambicím dočkala dalšího ponížení. V kolika lidech dělá fotbal zadlužená Plzeň, v kolika a s jakým rozpočtem Slovácko? Srovnání kulhá, přesto slaví Viktoria titul a čtvrtý tým ligy zase porazil Spartu potřetí v sezoně, takže jí vzal i druhou trofej, která byla k mání. Oba úspěšné kluby mají koncepci a řád, důvěru ve své trenéry a trpělivost, což se o Spartě říct nedá.

Poslední týdny plné vykřičníků navodily spoustu zásadních otazníků. Otevře sportovní ředitel Tomáš Rosický diskusi o svojí funkci, jak v případě neúspěchu slíbil? Kdo se stane trvalým nástupcem trenéra Pavla Vrby? Jak si mužstvo poradí bez tahouna Adama Hložka, který je z českých zdrojů nenahraditelný? Proč tak brzy končí kariéru Bořek Dočkal a kdo bude tvořit hru místo něj? Co když aktuální beznaděj nahlodá k odchodu i dalšího klíčového muže Dávida Hancka?

Poučení z krizového vývoje není silnou letenskou stránkou, a tak se Sparta bude klidně dál motat v bludném kruhu.

Reklama