Hlavní obsah

Otazníky nad Slavií. Změní mistrovský klub majitele? CEFC je každopádně v úzkých

Praha
Aktualizováno

Fanoušci sešívaných jsou logicky znepokojeni. Skupina J&T ve čtvrtek oznámila, že v CEFC Europe odvolala představenstvo a dosadila krizový management. Otázka tedy zní, jak se dramatická situace čínských majitelů dotkne fotbalové Slavie? Hlas z Edenu zní, že zatím vše běží normálně a mužstvo se řádně chystá na sobotní ligový duel s Jabloncem. Zákulisím však rovněž běží informace, že Slavia bude na prodej.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha před finále MOL Cupu. Změní vršovický klub vlastníka?

Článek

Minimálně do soboty jsou stále úřadujícím mistrem. Pak nejspíš předají žezlo Plzni. Příznivce fotbalové Slavie teď ale především zajímá, co bude s jejich klubem dál. A logicky se obávají, jaký dopad může mít na klub kritická situace kolem čínských majitelů.

„Slavia normálně funguje. Připravujeme se na důležitý sobotní zápas a závěr sezóny. Situace se nás nijak nedotýká," ujišťuje Michal Býček, tiskový mluvčí Slavie.

Server Neovlivní.cz ovšem píše, že začíná výprodej CEFC. A avizuje, že v Česku bude podle všeho na prodej skoro vše, co Jaroslav Tvrdík v uplynulých třech letech nakoupil. Tedy i Slavia.

„V Česku to zatím vypadá tak, že prodané bude všechno kromě strojíren ve Žďasu. Ty zapadají do čínské strategie. Všeho ostatního se hodlají nemilosrdně zbavit, včetně fotbalové Slavie," uvedl pro server zdroj obeznámený s plánem Číňanů, jehož informace v kauze CEFC se už v minulosti ukázaly jako přesné.

Jedná se o přijetí platby za dluh

Důležitou informací je, že skupina J&T je připravena ihned přijmout od CITIC Group (čínský státní konglomerát, který má v CEFC Europe podíl 49 procent) platbu za dluh CEFC Europe u česko-slovenské finanční skupiny a předat kontrolu nad CEFC Group (Europe) Company zpět původním čínským majitelům.

Na twitteru to dnes uvedl spolumajitel J&T Patrik Tkáč. Reagoval tak na vyjádření místopředsedy CEFC Europe Jaroslava Tvrdíka, který uvedl, že J&T bezdůvodně odmítá peníze přijmout. J&T ve čtvrtek oznámila, že v CEFC Europe odvolala představenstvo a dosadila krizový management. Podle CEFC China jsou peníze připravené a termín pro zaplacení byl stanoven na pátek.

Podle informací, které má redakce k dispozici, probíhá od pátečního poledne schůzka, na níž se má rozhodnout, zda J&T peníze opravdu přijme.

Předpisy nedovolují, aby obě S měla stejného vlastníka

Číňané koupili pražský klub v září 2015 a postupně v něm získali absolutní většinu akcií. Předsedou představenstva Slavie je Tvrdík, jehož J&T na základě čtvrtečních kroků odvolala z představenstva CEFC Europe. Důvodem jsou včas neuhrazené pohledávky ve výši 450 miliónů eur (11,5 miliardy korun).

Bankovní společnost J&T Private Investments (JTPI) vedle Tvrdíka odvolala celé představenstvo firmy a dosadila krizový management. Novými členy představenstva se podle J&T stali Peter Kubík a Dušan Palcr, který je předsedou dozorčí rady v klubu slávistického rivala Sparty.

Spolu jsme teď silnější, vtipkují na sociálních sítích fanoušci Letenských. Podle všeho však nehrozí možnost, že by dva ligové kluby měly stejného majitele, což předpisy UEFA nedovolují. Spartu sice vlastní J&T, ale jde o jinou část společnosti, konkrétně o J&T Credit Investments. JTPI navíc do CEFC Europe nevstoupila majetkově a nevlastní její akcie, jen změnila vedení, upozornil server seznamzpravy.cz.

Stejně jako ve Slavii je klid i v LFA, která řídí ligu. Pro asociaci zatím není kauza CEFC tématem, jelikož nemá dostatek informací. Mluvčí asociace Štěpán Hanuš řekl, že LFA momentálně nebude situaci komentovat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články