Hlavní obsah

Ovlivnila loňský ročník fotbalové ligy korupce? Předseda disciplinární komise Golda to naznačil

Praha
Aktualizováno

Předseda fotbalové disciplinárky Jiří Golda podal trestní oznámení na neznámého pachatele a potvrdil, že rozhodčí Adámek mu napsal informace o korupčním jednání v minulém ročníku Gambrinus ligy. Golda však protikorupční komisi slíbil, že další informace minimálně do příštího čtvrtka nezveřejní. Chce dát policistům určitý náskok, aby mohli případ prošetřit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Golda, šéf fotbalové disciplinárky

Článek

Šéf disciplinárky podal trestní oznámení, policie pak Goldu v kauze fotbalové korupce přibrzdila...

Že bývalý prvoligový rozhodčí Tomáš Adámek v pátek upozornil FAČR na nekalé praktiky, to se vědělo. Předseda disciplinárky to potvrdil, proti svému přesvědčení ovšem nezveřejnil, koho se případ týká.

„V pondělí pro mě nastal jeden překvapivý obrat. Byl jsem dvě a půl hodiny vypovídat na policii. A ta mě požádala, abych jí dal určitý čas a další podrobnosti zatím nezveřejňoval. Vnitřně s tím příliš nesouhlasím, jen o tom jsme diskutovali dvě hodiny. Ale nakonec jsem to policii slíbil," omlouval se Golda po mimořádném zasedání své komise, jež v nejkratší možné době svolal.

Některé spekulace míří do černého

„Závěr je takový, že přibližně dva týdny času jí dám. Od příštího čtvrtka začnu zvát na disciplinárku další svědky a z toho vyplyne, koho se to týká," avizuje.

Adámek na jaře pískal tři zápasy (Jablonec-Plzeň 0:2, Liberec-Bohemians 1905 3:0, Hradec Králové-Ostrava 0:1). Golda trochu šalamounsky připustil, že by bylo logické, aby se dopis týkal některého zápasu, který Adámek sám řídil.

„Četl jsem spekulace o několika utkáních. Ano, mám pocit, že některé z nich míří do černého," usmívá se Golda.

Skandální byl především duel v Hradci, kde si Baník výrazně pomohl k záchraně. Jenže vzhledem k tomu, že Adámkův dopis podle Goldy patří do ranku sdělení, s nimiž na Strahov v září dorazil šéf Sparty Daniel Křetínský, mohlo by obvinění mířit spíš na Plzeň...

Písemná svědecká výpověď je důkaz

Zajímavé je, že po Adámkovi se od pátku slehla zem. „My i policie bychom ho potřebovali vyslechnout, ale zatím ho nikdo nezastihl."

Golda nemá v ruce žádné nahrávky, ale do mailu dostal naskenovaný Adámkův dopis. „Písemná svědecká výpověď je důkaz. Ovšem na základě svědectví jednoho člověka není možné vyřknout nějaké tvrdé tresty. Věc musíme zasadit do širšího kontextu a mozaiky, podle toho pak můžeme uspokojivě rozhodnout. Je třeba vyslechnout více lidí a pak postupovat dál," naznačuje šéf disciplinárky, že případ se může táhnout dlouho.

Golda se de facto shoduje s tvrzením Křetínského, že situace v profesionálním fotbale je vážná. „Jde o jedno utkání, ale může to mít širší souvislosti. Oznámení, jak to tak bývá, se týká toho, že někdo úplatek dává a někdo přijímá."

Reklama

Související témata: