Hlavní obsah

Past na Spartu je nalíčena. Dokáže ji v Ďolíčku překonat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Porazili Rangers, potom po více jak pěti letech také Slavii. Jenže když byli fotbalisté Sparty v nejlepším, přerušila jejich tažení reprezentační přestávka. A mají moc dobře na paměti, že první pauza v sezoně pro ně byla pastí, do které spadli a nemohli se vyhrabat ven. „Hráči jsou po posledních zápasech přesvědčení, že můžeme bojovat o nejvyšší příčky a máme na to, abychom ligu ještě hodně zdramatizovali,“ spoléhá trenér Pavel Vrba na patřičné sebevědomí týmu.

Bořek Dočkal věří, že po reprezentační pauze už zvládne hrát od začátkuVideo: Sport.cz

 
Článek

Návrat ke klubovým povinnostem je pro každý tým s velkým počtem reprezentantů složitý. Především v tom je večerní duel s Pardubicemi v Ďolíčku pro Spartu ošidný.

„Minule se nám to po reprezentační pauze moc nepodařilo. Proto jsem zvědavý, jak to zvládneme tentokrát, když jsme měli jedenáct hráčů pryč. Pro nás jde o složitější období, ale pokud chceme bojovat o nejvyšší příčky, tak se prostě musíme ponaučit a zvládnout další sérii lépe než po první přestávce," přemítá trenér Pavel Vrba.

Sparťané jako vítězové derby převzali klíč od Prahy. Snad u nás chvíli vydrží, přejí siVideo: Sport.cz

Zářijový příklad je varovný. Sparta si hned po pauze připsala první ligovou porážku v Plzni. Evropskou ligu odstartovala bezbrankovou remízou na Bröndby a po návratu z Kodaně opět ztratila body plichtou s Jabloncem. Sérii tří duelů bez vítězství ukončila až v poháru na půdě druholigové Líšně.

Rozjezd po první pauze
11. záříligaPlzeň - Sparta 3:2
16. záříELBröndby - Sparta 0:0
19. záříligaSparta - Jablonec 1:1
22. zářípohárLíšeň - Sparta 0:3

„Snad se tentokrát vrátíme v pohodě. Sraz skončil dřív, nebude to tolik hektické. Navíc hrajeme až v neděli, takže se zase trochu uklidníme a my, co jsme měli nějaké šrámy, máme prostor na doléčení," věří kapitán Bořek Dočkal.

Ještě v něčem se ovšem situace změnila. Vzhledem k velké marodce Slavie se zvýšilo zastoupení sparťanů v české reprezentaci a jejich vytížení.

Tenhle týden byl pro nás moc důležitý a my ho zvládli, raduje se trenér Sparty Pavel VrbaVideo: Sport.cz

„Pořád se mluví o marodce Slavie, ale už se tolik nevěnuje pozornost sparťanským absencím. I nám chybí čtyři pět hráčů, kteří by patřili do základní sestavy. I z toho pohledu mě těší, že jsme se s tím vypořádali lépe," poukazuje Vrba.

Top soupeři se nenechají přestřílet

Letenští by měli být ve srovnání s minulou přestávkou přece jen dál. Prohra v Plzni pro ně byla zásadní výstrahou, po níž se zaměřili především na defenzivu, což se jim pak vyplatilo.

„Strašně mě mrzelo, jakým výsledkem jsme v Plzni prohráli. Dostat venku tři góly je na Spartu hodně. Pochopil jsem, že s takovými týmy nelze v některých fázích zápasu hrát otevřený fotbal a nelze hrát tak, že každého přestřílíme, jako se nám stávalo na jaře," souhlasí Vrba.

Hrdinou derby Lukáš Haraslín. Rozhodlo to celé mužstvo, na standardku jsem si věřilVideo: Sport.cz

„Uvědomili jsme si, že proti top mužstvům musíme být zodpovědnější v defenzivě, protože se nenechají přestřílet jako ostatní soupeři," dodává.

Proti Pardubicím jsou Letenští každopádně jasným favoritem i proto, že trápící se Východočeši z posledních pěti kol získali jediný bod a jsou až čtrnáctí.

„Doufám, že poslední výsledky hráče nabudí. Po posledních zápasech jsou podle mě přesvědčeni, že můžeme bojovat o nejvyšší příčky a můžeme ligu hodně zdramatizovat. Chtěli bychom pokračovat ve výsledcích, které teď máme," přeje si Vrba.

Reklama

Související témata: