Hlavní obsah

Pelta svolal mimořádný výkonný výbor, udělá za korupcí tlustou čáru?

Praha

Udělejme tlustou čáru za korupčními případy! To je jeden z možných scénářů, jak by mohl skončit případ tajemné „Křetínského kabely“, který od loňského září hýbe českým fotbalem. Šéf Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta totiž v úterý svolal na středeční dopoledne mimořádné zasedání výkonného výboru, které by mohlo ze hry vyšachovat disciplinární komisi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta přichází na jednání disciplinární komise.

Článek

Dva rozhodčí vypověděli, že loni na jaře přijali úplatek, aby zápas Jablonec - Plzeň ovlivnili ve prospěch hostujícího týmu. Jiné důkazy však zatím na světlo nevyšly, a tak šéf Sparty dostal ultimátum. Buď Daniel Křetínský, který případ rozpoutal, disciplinární komisi slíbené důkazy dodá, nebo sebe a svůj klub vystavuje možné pokutě.

Mezi Spartou a Plzní, dvěma domácími lídry, kteří se probojovali do jarní části Evropské ligy a reprezentují tak český fotbal na mezinárodní scéně, zuří od podzimu otevřená válka o moc. Šéf FAČR si s tím neví rady, Pelta se navíc dostává do sporu s Jiřím Goldou, předsedou disciplinárky.

„Nemyslím si, že by předseda chtěl případ zamést pod koberec. Cítím však, že nejsme v úplně shodě. Já chci případ vyřešit rychle a transparentně. V duchu kréda: padni, komu padni, což jsem řekl jak Peltovi, tak majitelům obou klubů Křetínskému a plzeňskému Paclíkovi. Pelta by byl zase nejraději, kdyby už rozsudek zazněl a měl mírnější dopad," přiznal Golda minulý týden po posledním zasedání svého tribunálu.

Disciplinárka by se ocitla v ofsajdu

A teď přichází Pelta s návrhem, že pokud se ve fotbale objeví korupce, měl by se případ předat policii. A když ta nic nevyšetří, neměla by ani disciplinárka udílet tresty.

Pokud šéfův návrh projde, případ by mohl být odložen a disciplinárka by ho už dál nešetřila. Otázkou však je, k čemu by si asociace držela orgán, který by měl v kompetenci jen tresty za žluté a červené karty...

Kauza na druhou stranu zneklidňuje sponzory, smlouvu už neobnovila Česká spořitelna, jež byla pro fotbal dlouhodobě významným partnerem. A podle informací Sport.cz se již přenesla i do českého podnikatelského prostředí, kde mocní „kopou" buď za Paclíkovu Plzeň, nebo za Křetínského Spartu.

Případ pak v neposlední řadě sleduje i UEFA, která kluby potrestané za korupci vylučuje z pohárových soutěží. Z českých týmů na to právě před touto sezónou doplatila Olomouc.

Měl by český fotbal udělat za korupční aférou tlustou čáru?
Ano
8,6 %
Ne
91,4 %
Celkem hlasovalo 10647 čtenářů.

Reklama

Související témata: