Hlavní obsah

Plzeň - Dukla Praha 2:0Plzeň předvedla v přípravě parádní finiš, výhry slaví Slovácko, Zlín i Olomouc, Bohemka remizovala

Aktualizováno

Fotbalisté Bohemians 1905 v úvodním přípravném utkání na novou sezonu jen remizovali s druholigovou Chrudimí 2:2. Oba góly "Klokanů" dal v premiéře za Pražany útočník Matyáš Kozák. Zápas s týmem z nižší soutěže nezvládl ani Hradec Králové, jenž se rozešel smírně 1:1 s jiným druholigovým klubem Vlašimí. Baník Ostrava podlehl slovenské Skalici 1:2.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Posila Plzně Ibrahim Benjamin Traoré během tréninku.

Článek

Další ligové týmy v zápasech se soupeři z nižších soutěží nezaváhaly. Slovácko až v poslední minutě vydřelo vítězství 2:1 nad druholigovým Prostějovem, Zlín vyhrál nad Třincem 2:0 a Olomouc zdolala slovenský Dolný Kubín 3:1. V souboji celků z nejvyšší soutěže Mladá Boleslav porazila ve finále turnaje v Benátkách nad Jizerou Liberec 2:0.

Bohemians, kteří se díky čtvrtému místu v uplynulé ligové sezoně poprvé od rozdělení federace kvalifikovali do evropských pohárů, předvedli v Uhříněvsi rozpačitý výkon a s outsiderem z Chrudimi prohrávali 0:2. Porážku odvrátil dvěma brankami Kozák. Dvaadvacetiletý útočník patřící Spartě se připravuje s "Klokany" a oba kluby dotahují podmínky jeho působení v Ďolíčku.

Blízko k zaváhání s druholigovým soupeřem bylo i Slovácko. V Prostějově sice mělo více ze hry, ale dlouho se zdálo, že zápas skončí remízou. Až v poslední minutě rozhodl o vítězství favorita z Uherského Hradiště ve skluzu na zadní tyči Juroška.

Ostrava na úvod přípravy překvapivě podlehla Skalici. Osmý tým uplynulé sezony slovenské ligy v poslední dvacetiminutovce odskočil do vedení 2:0 i díky vlastnímu gólu brankáře Baníku Hrubého, chvíli nato už pouze snížil Buchta.

"Výsledek není dobrý, na druhou stranu jsme vběhli do zápasu z těžkých tréninků. Hráči byli velmi unaveni a bylo to vidět i v souhře. Navíc máme spoustu nových hráčů. Bude to chtít trpělivost," uvedl pro klubovou televizi trenér Baníku Pavel Hapal.

Hradec Králové proti Vlašimi dominovala, v první půli zahrával nezvykle hned 15 rohů, ale vytěžil jen jednobrankový náskok po gólu Kodeše. Druholigový celek z předposlední minutě srovnal z penalty. Při rozcvičce před utkáním se "Votrokům" zranil letní navrátilec Pilař. České Budějovice rozdrtily účastníka krajského přeboru Strakonice 11:1. Čtyři hráči skórovali dvakrát, mezi nimi i útočník Ondrášek, který se dočkal prvních branek po návratu do Dynama.

Mladá Boleslav a Liberec se po pátečních výhrách v semifinále přípravného turnaje v Benátkách nad Jizerou utkaly o vítěznou trofej a úspěšnější byl středočeský celek. V závěru první půle se hlavou prosadil Jawo a stejným způsobem přidal v 67. minutě pojistku Hilál. Bahrajnský reprezentant se s týmem připravuje od poloviny týdne a o jeho případném angažmá v klubu se jedná.

Zlín proti Třinci, který sestoupil z druhé ligy, vyzkoušel několik mladíků. Jeden z nich Hamalčík zvýšil na konečných 2:0 a připsal si premiérový gól za A-tým. "Byl to typický první zápas, který rozhodně splnil účel. Chtěli jsme vidět v akci všechny kluky, co momentálně máme k dispozici. Celkově byla hra spíše neurovnaná, i tak byly v naší hře poměrně slušné pasáže. Škoda, že jsme další akce nedohráli a nepřidali další branky," uvedl pro klubovou televizi asistent zlínského trenéra Vít Vrtělka.

Olomouc si na úvod přípravy poradila s druholigovým slovenským Dolným Kubínem 3:1, třetí branku Sigmy zaznamenal testovaný nigerijský útočník Yunusa Muritala. "Výhru bych nepřeceňoval. Vyzkoušeli jsme si herní způsoby, s nimiž bychom se chtěli prezentovat v sezoně. Měli jsme se vícekrát prosadit gólově. Co se týče nastavení, odpovědnosti a nasazení, splnilo utkání naše předpoklady," citoval olomoucký web trenéra Václava Jílka.

Výsledky přípravných zápasů:
Viktoria Plzeň - Dukla Praha 2:0 (1:0)
Branky: 81. Mosquera, 90.+1 Durosinmi
Bohemians Praha 1905 - Chrudim 2:2 (0:1)
Branky: 58. a 82. Kozák - 15. Hájek, 49. Jurčenko
Trinity Zlín - Třinec 2:0 (1:0)
Branky: 8. Simerský, 77. Hamalčík
Prostějov - 1. FC Slovácko 1:2 (1:1)
Branky: 36. Repa - 5. Mihálik, 90. Juroška
Sigma Olomouc - Dolný Kubín 3:1 (2:1)
Branky: 9. Juliš, 15. Vodháněl, 56. Muritala - 35. Kolorédy
Přípravný turnaj v Benátkách nad Jizerou - finále
Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 0:2 (0:1)
Branky: 45. Jawo, 67. Hilál.
Liberec: - I. poločas: Bačkovský - Prebsl, Chaluš, Purzitidis - Mikula, Doumbia, Višinský, Varfolomejev, Ghali - Horský, Kulenovič.
II. poločas: Vliegen - Govaers, Chaluš, Purzitidis (73. Lehoczki) - Polyák, Varfolomejev (73. Rondič), Lexa, Frýdek, Preisler - Hudák, Rabušic. Trenér: Kozel.
M. Boleslav - I. poločas: Mikulec - Jaroš, Karafiát, Král - Kaulfus, Kubista, Žitný, Mareček, Kodad - Mašek, Jawo.
II. poločas: Mikulec - Látal, Karafiát (63. Král), Šimek - Ladra, Matějovský, Hilál, Donát, Fulnek - Vojta, Jawo (63. Mašek). Trenér: Kulič.
FC Hradec Králové - Vlašim 1:1 (1:0)
Branky: 41. Kodeš - 89. Šimeček z pen.
Hradec Králové: Reichl - Klíma, Čech, Smrž - Harazim, Kodeš, Kučera, Horák - Vašulín, Juliš, Krejčí. Trenér: Weber.
Střídali: Bajza - Baloun, Hlaváč, Leibl, Pudhorocký, Rada, Šašinka. Trenér: Weber.
Strakonice - České Budějovice 1:11 (0:4)
Branky Č. Budějovic: 9. a 62. Bastl, 14. a 29. Ondrášek, 57. a 82. Hellebrand, 73. a 90. Hais, 42. Suchan, 47. V. Hora, 83. Matoušek.
Sestava Č. Budějovic:
I. poločas: Šípoš - Broukal, Havel, Sladký - Penner, Nikl, Suchan, J. Hora - Čermák, Bastl - Ondrášek.
II. poločas: Andrew - Brabec, Čoudek, Šimoník - Hák, Pařízek, Hellebrand, Bastl - V. Hora, Matoušek - Hais. Trenér: Nikl.

Reklama