Hlavní obsah

Pokud nevyslyšíte náš apel, skončím i já, vzkázala Peltovi šéfová odvolací komise Haindlová

Praha

První muž českého fotbalu Miroslav Pelta se s největší pravděpodobností zbaví další tváře, kterou na Strahově zrovna nemusí. Po šéfovi disciplinární komise Jiřím Goldovi, jenž rezignoval hned poté, co výkonný výbor odsouhlasil dodatek disciplinárního řádu a tím de facto zabránil dalšímu šetření korupce na půdě fotbalu, je na odchodu i předsedkyně Odvolací a revizní komise FAČR Markéta Haindlová. Podobně jako Golda přišla na Strahov v době vlády Ivana Haška, po středečním verdiktu výkonného výboru chtěla rovněž jako Golda rezignovat.

Foto: www.unfp.org

Markéta Haindlová a šéf UEFA Michel Platini při návštěvě v Praze.

Článek

Žena předsedající Odvolací a revizní komisi je přesvědčena, že přijaté „systémové řešení v boji proti korupci", jak ho Pelta nazývá, je nejen krokem vedle, ale přímo popírá principy sportovního práva.

Proti verdiktu se ostře ohradili

„Po konzultaci s právním oddělením UEFA musím říci, že současný postup výkonného výboru není v souladu s mezinárodními a evropskými sportovními předpisy," tvrdí Markéta Haindlová, která přednáší sportovní právo na vysoké škole a netají, že hned po přijatém usnesení strahovské generality chtěla rovněž na svou funkci rezignovat.

Zatím ovšem zůstává. Hlavně proto, že celá její komise se proti rozhodnutí Pelty a jeho mužů hodně ostře ohradila.

„Vyzývali jsme výkonný výbor, aby získal stanovisko Legislativního a právního oddělení, Legislativní rady, vyjádření bezpečnostního manažera a přizvaného zástupce UEFA," postavila se Haindlová se svými lidmi proti chystané změně disciplinárního řádu, která odebírá disciplinární komisi právo na vlastní vyšetřování korupčních afér ve fotbale.

Haindlová: Sport potřebuje svou cestu

Podle ní potřebuje sport svou cestu, jak řešit případy, které se objeví. A je jedno, zda jde o korupci nebo dopink, protože kdyby se mělo čekat ve všech kauzách na výsledky šetření policie a rozhodnutí civilních soudů, mohly by se vléci spoustu let. Jako příklad uvádí Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne, která byla právě pro urychlené řešení vzniklých případů zřízena.

„Změna disciplinárního řádu by mohla znamenat faktické ukončení vyšetřování korupčních kauz, které se v českém fotbale během posledních let objevily," míní Haindlová, podle níž je nutné, aby asociace svůj postup konzultovala s dalšími odborníky.

Pokud apel Odvolací a revizní komise nedojde u strahovské generality slyšení, chystá se Haindlová na odchod z funkce. „I tak se blíží konec mého volebního období. Zvažuji, že za daných okolností nebudu na svou funkci znovu kandidovat a přijmu nabídku v mezinárodním sportovním prostředí," oznámila Haindlová.

Měl udělat fotbal za korupcí tlustou čáru?
Ano
5,4 %
Ne
94,6 %
Celkem hlasovalo 11339 čtenářů.

Reklama