Hlavní obsah

Poslední titul Sparty? Costa málem zaspal oslavy, mazáci parodovali trenéry

Praha

Poslední ligový titul, který dokázali pro klub získat, jim ve finále spadl do klína u televize. Před šesti lety k němu fotbalistům pražské Sparty pomohla 4. května remíza Plzně v Jablonci. Starší hráči přesto hned v neděli večer zorganizovali první oslavu. Trenéři dali mužstvu volno a k prvnímu tréninku se sešlo až ve středu odpoledne. Tým trenéra Vítězslava Lavičky pak trofej přebral po posledním kole doma na Letné.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují zisk titulu pro mistra Gambrinus ligy.

Článek

Nic nebylo předem připraveno, došlo na improvizaci. Sparťané v sobotu prohráli v Teplicích a k oslavám se začali svolávat až ve chvíli, kdy Jablonec v neděli večer remizoval s Plzní, a tak Letenským definitivně potvrdil titul po čtyřech letech.

Na tento scénář doplatil africký obránce Costa. Oslavy málem zaspal! „Já vůbec netušil, že se v neděli ještě něco takového může stát. Jsem po zranění a rehabilitacích, takže jsem si šel lehnout a prvním telefonátům od spoluhráčů ani nevěřil. Přijel jsem za nimi ale brzy, takže jsem skoro o nic nepřišel," culil se bek ze Zimbabwe.

Čekalo se také na kapitána, který byl doma v jižních Čechách a narychlo se vracel do Prahy. „Příjemná cesta, příjemné starosti. Nechtěli jsme v kabině předem nic plánovat. Podle předpisů je cesta tak dvě hodiny," naznačil David Lafata, že ji zvládl určitě rychleji. „Manželka mi nakázala, hlavně ať jedu opatrně a dojedu. Abych se choval slušně a abych pak přišel," křenil se kanonýr.

Došlo i na divoké tance

Žádné ztráty nebyly hlášeny, i když první mistrovský flám trval prakticky tři dny. Kyblíky u tréninkového hřiště nebyly potřeba.

„Určitě ne. Tak divoké zase oslavy nebyly. Všichni si dobře uvědomujeme, že ještě není konec sezony. Hlava mě nebolí, jsem zvyklý slavit, abych pak byl schopný fungovat. Oslavy nejsou jen o alkoholu. Jde o to užít si je spolu s lidmi, s nimiž jste něco dokázal," ujišťoval záložník Bořek Dočkal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha (zleva): Roman Bednář, Matěj Hybš, Pavel Kadeřábek, Jakub Brabec a Ladislav Krejčí oslavují zisk mistrovského titulu.

Přesto během oslav došlo i na divoké tance. „Nevím, kdo je v nich nejlepší. Myslím, že já jsem na tom dost dobře, i když si manželka občas myslí něco jiného. Ale je to fakt, asi jsem průměrný tanečník," usmíval se notně ochraptělý kapitán Lafata.

Ctili dohodu a získali i pohár

„Dohoda s trenérem byla jasná. Dal nám navíc den volna i v úterý s tím, abychom na středeční trénink už byli stoprocentně nachystaní. A to jsme všichni dodrželi," přidával se záložník Marek Matějovský.

„Čekají nás ještě čtyři zápasy a rozhodně si nechceme sezonu pokazit nekvalitními výkony. Získali jsme krásný časový luxus si titul oslavit. Do konce ročníku je času dost, abychom mohli slavit s rozumem a ohledem na další zápasy," pochvaloval si Dočkal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují vítězství v Poháru České pošty, trofej v rukou kapitána Davida Lafaty.

Sparta ve finále poháru na penalty porazila Plzeň a završila tak double. Až pak došlo na poslední ligové kolo a předávání trofeje před domácím publikem.

Poradu si hráči vedli sami

Duel s Jihlavou byl poněkud zvláštní. „Měli jsme na hotelu před utkáním tradiční taktickou přípravu, tentokrát ale vypadala jinak. Kapitán a rada starších za mnou tehdy přišli se žádostí, že si předzápasovou poradu povedou hráči sami. Já spolu s kolegy trenéry jsme souhlasili," vzpomíná po šesti letech na klubovém webu Vítězslav Lavička.

„Na tabuli jsme napsali jen sestavu a zbytek porady nechali na hráčích. V mojí více než dvacetileté praxi trenéra to bylo poprvé, co jsem tohle udělal, ale dodnes toho nelituji. Hráči, kteří tehdy promluvili, parodovali nás trenéry a společně jsme se tomu zasmáli. A pak zápas suverénně vyhráli," připomíná výhru 4:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha (zleva): David Lafata (nejlepší útočník), Pavel Kadeřábek (nejlepší obránce), Josef Hušbauer (nejlepší záložník) a Bořek Dočkal (neužitečnější hráč) během vyhlášení novinářské ankety Zlatý míč 2014.

S tehdejšími svěřenci se Lavička snaží udržet v kontaktu. „Vím, kdy mají narozeniny, pošlu jim gratulaci, nebo jim napíšu, když hrají za nároďák. Naopak mě potěšilo, když se kluci před časem sešli v Praze na večeři a poslali mi pozdrav. Nepotkáváme se sice tak často, každého už život poslal jiným směrem, ale vždycky se rádi sejdeme," ujišťuje kouč.

Pro sparťanské fanoušky je vzhledem k současným výsledkům a postavení mužstva poslední double vzpomínkou tak trochu na pravěk...

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články