Hlavní obsah

Přestali se stydět, že jsou bez angažmá, vysvětluje trenér Lička rostoucí zájem fotbalistů o zimní kemp

Na první kemp se moc nehrnuli. „Styděli se. Nebylo jim po chuti jít na veřejnost s tím, že jsou bez angažmá,“ zjistil trenér Verner Lička, jaký posun se v hlavách fotbalistů během jediného roku udál. To proto, že na ten současný, který probíhá od pondělí v areálu ČAFC Praha, se jich hlásilo přes třicet. „Museli jsme udělat selekci, protože čtrnáctidenní přípravný tábor je určen jen pro profesionály od ligy po divizi,“ potvrdila slova trenérského nestora Markéta Haindlová, předsedkyně České asociace fotbalových hráčů, která kemp pro hráče bez angažmá pořádá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mladoboleslavský Radek Dosoudil

Článek

Hřiště s umělým povrchem v areálu "čafky" bylo plné, i když někteří z přihlášených plejerů zatím nedorazili...

„Ondra Kušnír jel narychlo v doprovodu svého agenta jednat o novém angažmá, Jirka Jeslínek se omlouval pro zranění, Martin Jiránek zrovna tak," vypočítávala Haindlová absentéry, kteří se dost možná připojí k ostatním v průběhu dalších dnů.

V partě se trénuje lépe

„Mezi fotbalisty se prostě rozkřiklo, že podobné kempy mají smysl. Nejenže mohou nabírat kondici pod vedením jednoho z nejlepších specialistů u nás Lukáše Stránského, ale po dva týdny tady trénují hlavně s míčem. A v kolektivu. Pro ně je to v této fázi přípravy obzvláště důležité, neboť když si nějaký klub vybere a pozve k přípravnému zápasu, aby si je vyzkoušel, přijedou na testy s citem nejen nachystaní po fyzické a mentální stránce, ale mají předstih i v práci s balónem," vysvětluje Verner Lička, jenž si za asistenty vybral svého syna Maria a zmiňovaného kondičního trenéra Stránského.

Pod jejich vedením se tak připravuje třeba mladoboleslavský stoper Radek Dosoudil, který v létě odešel za trenérem Bílkem do tbiliského Dinama na hostování, které mělo ovšem jepičí život. V městě automobilů však už s ním po návratu nepočítají, takže vzal za vděk tím, že se můžře připravovat společně s dalšími fotbalisty bez angažmá.

„Lepší než běhat někde sám v parku nebo v lese," přiznával, že v partě se tréninkové dávky polykají lépe. Stejně ale promlouval exliberecký a exslávistický Jan Blažek, jehož řecké angažmá skončilo rovněž fiaskem a on byl rád, že mu ČAFH pomohla vycouvat ze smlouvy. Ale na nabídku čekají a s ostatními fotbalisty se chystají třeba jablonecký Fantiš, plzeňský Koukal a další hráči.

Zájemci už se ozývají

„Z klubů se už ozývají první zájemci. Manažeři, sportovní ředitelé, trenéři. Vyptávají se na hráče, kteří se tady s námi připravují, chtějí slyšet i mé osobní reference a doporučení. Nakonec přijedou, aby si konkrétního fotbalistu sami prohlédli. Teď se třeba ohlásil Sváťa Habanec," prozrazuje Verner Lička.

„I díky loňskému letnímu kempu si našlo nové angažmá pětadevadesát procent fotbalistů, kteří se ho zúčastnili," přidává konkrétní údaj Haindlová, jejíž hráčská asociace zajisťuje hráčům nejen trenéry, maséry a pronájem hřišť, ale třeba i oblečení a občerstvení během tréninkových dnů.

„Vyjde to na dvě stě tisíc, které sháníme od sponzorů, ale stojí to za to. Hlavně, když účastníci našeho kempu najdou uplatnění."

Lička má další plány

Trenér Lička se netají dalšími plány, jimiž by chtěl zimní přípravu obohatit. „Myslím třeba na fyzické testy, jež by ukázaly, jak na tom hráči jsou, je mi jasné, že si potřebují zahrát i zápas na velkém hřišti v jedenácti lidech. Alespoň o jednom takovémto utkání teď jednáme s juniorkou Dukly," nechává nahlédnout do svých představ.

„Samozřejmě by bylo dobré, kdyby každý hráč měl svou kartu, abychom věděli, kolik toho třeba za uplynulý půlrok odehrál a odtrénoval, jaká zranění utrpěl a jaké dávky mu v klubu nakládali. Zatím to řeším osobními pohovory, přičemž dám i na přání hráčů. Když třeba přišel před rokem Erich Brabec s tím, že o kondiční přípravu se stará jeho osobní trenér a že chce s námi trénovat na hřišti s míčem, plně jsem ho respektoval. Vždyť hlavním mottem mé trenérské filosofie odjakživa bylo, že fotbalista nemá během zimní přípravy trénovat s běžkami někde na horách, ale vše dělat s balónem," naznačil, kam jeho plány při dalších podobných kempech sahají.

Reklama

Související témata: