Hlavní obsah

Přívaly sněhu komplikují přípravu fotbalových klubů jen minimálně

PRAHA

Sněhová nadílka přidělala jen minimální potíže domácím fotbalovým klubům, které se připravují na jarní sezónu. Paradoxně nejméně potíží přineslo počasí klubům pobývajícím na horách, kde sněhu není více než obvykle, trochu hůře jsou na tom mužstva, která pobývají v nížinách.

Foto: SK Kladno

Ilustrační foto

Článek

O víkendu už bylo odloženo několik utkání Tipsport ligy či přípravné duely Mladé Boleslavi a Bohemians Praha. Střížkovští a částečně i Plzeň mají náhradní program.

S domácími podmínkami musí vystačit Příbram a České Budějovice, ale kalamita se jich zatím výrazněji nedotkla. Podle informací ČTK pracovníci obou klubů průběžně stahují z tréninkové plochy vrstvy sněhu a daří se jim udržovat umělou trávu v dobrém stavu. Jihočeši dojíždějí do nedaleké Hluboké nad Vltavou, kondici nabírají v posilovně.

Přívaly sněhu naopak zkomplikovaly život Bohemians Praha. Střížkovský celek přišel o sobotní přípravné utkání v Hradci Králové a potíže ho provázejí i nadále, neboť mu zapadalo hřiště s umělou trávou. Trenéři proto zvolili náhradní program - hráči se budou připravovat v tělocvičně na Proseku, v posilovně a bazénu v Letňanech a čekají je také výběhy do lesa v Ďáblicích. Pokud se Pražanům podaří z plochy odklidit sníh, sehrají na Střížkově v sobotu duel s Hlavicí.

Plzeňští jsou na soustředění ve Zruči poblíž Plzně, kde se sníh z hřiště odstranit nepodařilo, a tak na některé fáze budou svěřenci Pavla Vrby vyrážet do svého: ve Štruncových sadech je k dispozici atletická dráha i umělý povrch v Luční ulici. "Výhodou je, že se zde hraje Tipsport liga a zdejší trávník máme v dokonalém stavu," vysvětlil mluvčí klubu Pavel Pillár.

Boleslav přišla o přípravu se sparťanským béčkem

Mladá Boleslav přišla o sobotní přípravu se sparťanským béčkem. Pražský klub se po vydatném sněžení do středočeského města ani nevydal. Nyní už jsou fotbalisté na horách a už se těší, jak vyrazí na běžky.

Teplice už trénují po návratu z Krušných hor doma podle plánu. "Sice musíme vynaložit více úsilí na úklid hracích ploch a trenéři musí občas trochu improvizovat a pořadí tréninků vyměnit, ale všechno zvládáme," hlásil z vedoucího klubu prvoligové tabulky mluvčí týmu Petr Heidenreich.

Nejlepší zprávy přicházejí od klubů, které jsou již na horách. Tam se během minulého týdne připravovaly Kladno a Teplice, od soboty je ve Špindlerově Mlýně Slavia, dnes tamtéž vyrazila také Sparta, na horách jsou i Bohemians 1905 a Liberec. "Po celý týden zde neměl tým žádné potíže, o víkendu hrál zápas Tipsport ligy v Děčíně a ani dnešní sněhový příděl na Kladně nás nezaskočí, protože hráči mají volný den," hlásil kladenský mluvčí Vojtěch Bureš. V Kladně ale odpadly všechny zápasy, které se měly hrát na umělé trávě, což se však netýkalo prvoligového mužstva.

V Jablonci jsou na sníh zvyklí, proto na něj byli připravení. "Není to zlé. Nemohu ani říci, že by tu bylo nějak extrémně víc sněhu, než bývá. Nijak zvlášť nás to neomezuje, žádná náhradní řešení jsme vymýšlet zatím nemuseli," uvedl trenér Komňacký, který se svými svěřenci trénuje střídavě v hale a odpoledne na umělém trávníku, který již je v té době uklizený. "Pokud by se situace zhoršila, museli bychom využít i možnost nedaleké běžecké haly. To už by byla menší komplikace, ale nic vážného," dodal.

Brno míří do Turecka

Brněnští fotbalisté měli kvůli sněhové kalamitě po odložení utkání Tipsport ligy pozměněný sobotní program přípravy. "Dnes jsme už trénovali podle předem připraveného scénáře na umělé trávě v Brněnských Ivanovicích. Zde budeme ladit herní výkonnost až do odjezdu na soustředění do Turecka," uvedl trenér Miroslav Beránek.

Sníh neovlivnil ani přípravu Slovácka. "Trochu jsme improvizovali pouze v sobotu. Po odložení zápasů Tipsport ligy v Brně jsme si prodloužili soustředění ve Velkých Losinách až do sobotního odpoledne. Nyní už máme přípravu podle předem připraveného programu v Uherském Hradišti, v Brně ve středu místo jednoho odehrajeme dva zápasy. Není to sice nejideálnější, ale všichni účastníci mají stejné podmínky," řekl sportovní ředitel Miroslav Soukup.

Sever Moravy sice patřil v první vlně sněžení mezi nejpostiženější oblasti, ale fotbalisté problémy nemají. Ostravští jsou na horách, v Olomouci stačili sníh z tréninkové prostoru odklidit.

Reklama