Hlavní obsah

Pro Kozáka je angažmá ve Slovácku nová výzva. Vím, že góly dávat umím, tvrdí bývalý reprezentant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrál v minulosti italskou ligu za Lazio Řím i anglickou za Aston Villu, ale pro příští sezonu se upsal klubu z nejmenšího města domácí nejvyšší fotbalové soutěže. Třiatřicetiletý bývalý reprezentační útočník Libor Kozák netají, že ho do Uherského Hradiště přilákala zejména vidina kvalifikace Evropské ligy, do níž se Slovácko probojovalo díky vítězství v Českém poháru.

Foto: 1. FC Slovácko

Útočník Libor Kozák posílil Slovácko.

Článek

„Tým jsem v posledních letech dost sledoval. Líbí se mi organizovaná hra Slovácka i výborné výsledky. V lize skončilo dvakrát čtvrté, a navíc vyhrálo pohár. Slyšel jsem, jak jsou hráči s trenéry sehraní. Klub se neustále posunuje dopředu a já k tomu chci přispět. Evropské poháry jsou pro mě velké lákadlo,“ prozradil Kozák.

Minulou sezonu nastupoval v maďarské elitní soutěži za Puskás Akadémii. Ve 29 utkáních zaznamenal pět branek, k nim přidal čtyři asistence. „Vytížení jsem tam měl slušné, avšak gólů se ode mě čekalo asi víc. Smlouva mi tam vypršela, a tak jsem byl rád za nabídku Slovácka. Jednání byla rychlá a férová, a tak jsem ani nic jiného neřešil. Zvlášť když jsem cítil značný zájem ze strany kouče Svědíka, o němž vím, že je mimořádně náročný. Mně to nevadí. Tvrdé letní dřiny se nebojím. Co bude kouč požadovat, to budu plnit. Díky němu budu velice solidně fyzicky nachystaný,“ je si jistý.

Kozák si uvědomuje, že také ve Slovácku bude pod tlakem. „Je mi jasné, že i tady mě berou hlavně kvůli gólům. Vím, že je dávat umím. Takže nové angažmá beru zároveň jako novou výzvu, abych se rozpomněl na dobu, kdy mi to padalo víc,“ vzpomíná kupříkladu na sezonu 2012/2013, kdy se stal v dresu Lazia Řím s osmi trefami nejlepším kanonýrem Evropské ligy. „Teď bych na to rád navázal,“ usmívá se někdejší dvojnásobný vítěz italského poháru.

V hradišťské kabině našel několik známých tváří. „S brankářem Nguyenem jsme byli spoluhráči v Liberci, s Reinberkem jsem se potkával v mládežnických reprezentacích a Michala Kadlece znám ze seniorského nároďáku. S ostatními se rychle seznamuju,“ říká Kozák, který v české lize hrával kromě Liberce i za Spartu. „Na obě angažmá mám příjemné vzpomínky. Škoda jen, že jsem Spartu opouštěl před rokem zraněný. Dodnes jsem v kontaktu s Čelůstkou, Bořkem Dočkalem nebo Láďou Krejčím starším. Vzájemná ligová utkání budou mít teď pro mě náboj,“ těší se devítinásobný reprezentant.

Zatímco v minulosti se Kozák fotbalem živil v evropských metropolích či v dalších velkých městech, nyní se rodák z Opavy chystá minimálně na rok přesídlit do Uherského Hradiště s dvaceti pěti tisíci obyvateli. „Tím jsem se vůbec nezabýval. Bude to pochopitelně pro mě trochu nezvyk, ale to, co potřebuju, tady určitě najdu. Když jsem si se Slováckem plácl, vůbec jsem neřešil, zda budu mít v Hradišti nějaké mimofotbalové vyžití nebo že si oproti předchozím štacím o něco pohorším finančně. Pro mě je naprosto prioritní sportovní hledisko. Udělám maximum, abych mužstvu pomohl co nejvíc v lize i v evropském poháru,“ předsevzal si.

Reklama

Související témata: