Hlavní obsah

Řehák ponížil Mosqueru, potvrdila disciplinárka. Asistent Slavie dostal trest

Aktualizováno

Podzimní případ dospěl k verdiktu. Disciplinární komise potrestala asistenta fotbalové Slavie Pavla Řeháka za pohoršující, urážlivé nebo ponižující chování vůči hráči soupeřícího klubu Jhonu Mosquerovi z Viktorie Plzeň pokutou ve výši 40 tisíc korun a zákazem výkonu všech funkcí na dvě soutěžní utkání. Trest nabude právní moci až po pěti dnech od druhého dne po uveřejnění na úřední desce (pět dní od této soboty), protože přestupek nebyl uveden v zápise o utkání. Po dobu těchto pěti dní má Řehák možnost se proti trestu odvolat nebo se vzdát práva na odvolání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Řehák ze Slavie Praha během tradičního Silvestrovského derby.

Článek

Vyhrocený duel 13. ligového kola v Edenu měl dohru. Plzeňský záložník Jhon Mosquera na svého instagramu uvedl, že ho slávistický asistent Pavel Řehák počastoval rasistickou urážkou.

"Tenhle hloupý člověk mi řekl, že jsem opice. Doufám, že ho nepotkám na ulici samotného, protože bych mu musel rozbít obličej," uvedl ve stories.

Další vysvětlení a upřesnění však nepřidal. Příspěvek naopak ze svého účtu smazal.

"Se vší rozhodností odmítám nařčení z rasismu, které vůči mé osobě vznesl Jhon Mosquera," zareagoval Řehák na klubovém webu. "Pokud by on či kdokoli jiný i po opadnutí vášní po zápase nadále tvrdil, že jsem se dopustil vůči němu či komukoli jinému jakéhokoli rasistického výroku, budu se proti takovémuto tvrzení, které poškozuje mne i mou rodinu, bránit soudně," zdůraznil asistent trenéra Jindřicha Trpišovského.

Zápas se hrál poslední říjnový den, komise uzavřela případ až začátkem února.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Franěk a fotbalisté Viktorie Plzeň Jhon Mosquera, Milan Havel a Lukáš Hejda během utkání na Slavii.

„Během velmi rozsáhlého šetření jsme vyslechli zúčastněné osoby. Dospěli jsme k názoru, že asistent trenéra Pavel Řehák několikrát hrubě urazil hostujícího hráče Mosqueru použitím vulgárních urážlivých výrazů nejen během utkání ale i po zápase v útrobách stadionu. To nám potvrdilo i několik svědků," vysvětluje předseda disciplinárky Richard Baček.

„Z tohoto důvodu jsme potrestali asistenta trenéra Slavie v souladu s § 44 Disciplinárního řádu peněžitou pokutou ve výši 40 tisíc korun a zákazem výkonu funkce na nejbližší dvě soutěžní utkání," dodává šéf komise.

Jelikož se Řehák může během pěti dnů odvolat, může být na lavičce při sobotním zápase úvodního kola jarní části první ligy proti Karviné i příští středu při čtvrtfinále domácího poháru proti Spartě.

Zápas Slavie s Plzní byl velmi vyostřený. Vedle Mosquery dostali od rozhodčího Pavla Fraňka červenou kartu další dva hráči Západočechů Radim Řezník a Luděk Pernica a Pražané v dlouhé přesilovce zvítězili 2:0.

Hradec Králové a Sparta zaplatí za nepřístojnosti svých fanoušků ve vzájemném ligovém duelu shodně po 20 tisísích korun.

Reklama