Hlavní obsah

Rosický: Dočkal nemá žádné ultimátum. Trenér, který dostal gólmany do Anglie a Francie, si bere volno

Praha

Bitvu o titul znovu sledovali z uctivé vzdálenosti. Fotbalovou Spartu teď čeká další pokus o návrat k úspěšnějším časům. Jako spasitele fanoušci berou Tomáše Rosického, který od zimy ve funkci sportovního ředitele přestavuje kádr i realizační tým. V létě přivedl nového trenéra Jílka a čtyři posily Trávníka, Kozáka, Krejčího a Vindheima. Na dalších změnách pracuje.

Foto: www.sparta.cz

Tomáš Rosický (vlevo) s Michalem Trávníkem, jednou z letních posil Sparty.

Článek

Z realizačního týmu po letech vypadl Radoslav Kováč. Počítáte s ním do jiné role, nebo ve Spartě končí?

Změny v realizačním týmu jsou širšího rázu. Někteří jeho bývalí členové zůstávají ve struktuře Sparty, třeba Petr Janoušek a Lukáš Marešovský se přesunou zpátky na Strahov. Se všemi dalšími, kteří se do nového nevešli, budeme mluvit. Nic víc zatím říct nemůžu.

Proč skončil trenér brankářů Daniel Zítka?

Spartě odvedl fantastické služby! Koubek či Dúbravka jsou jeho práce. Dan má dveře zpátky vždy otevřené, ale chce si odpočinout. Požádal o přerušení spolupráce. Věřím, že to není konečná. Mario Galinovič má velké zkušenosti, i na Danovo doporučení pokračuje, protože dělali spolu.

Fanoušky zajímá, proč se do kádru vracejí Kaya a další cizinci.

Protože mají smlouvu se Spartou a vracejí se z hostování. Tal Ben Chaim je po těžkém zranění, Mandjeck se objeví po Africkém poháru. Všichni se zapojí do přípravy, aby je trenér poznal v kabině i na hřišti. Pak se budeme rozhodovat dál.

Sháníte ještě další posily?

Víme, kde nás tlačí bota. Pokud se naskytne dobrá příležitost přivést další hráče, kteří by se nám typologicky hodili, zkusíme je přivést. Kádr ještě není uzavřený, pohyb nastane již směrem k soustředění v Rakousku. Máme navíc pět rekonvalescentů, jejichž návrat bude trvat.

Na marodce jsou Dočkal, Drchal, Juliš, Panák a Pulkrab. Jak dlouho ještě budou chybět?

Ohledně předpokládané délky absence se u nich nic nemění. Drchal a Panák budou mimo asi celý kalendářní rok. Juliš je nejblíž eventuálnímu návratu, začíná běhat. A Bořek s Matějem? Výhled je těžký predikovat. Rozhodně dostanou potřebný čas, žádná ultimáta. Během podzimu se snad zapojí.

Dolaďujete příchod obránce Davida Lischky z Jablonce. Na Letné se objevil již v zimě, jeho kariéru však zastavila operace srdce. Věříte, že právě on vám pomůže vyřešit dlouhodobé problémy se stoperskou dvojicí?

Snad jeho přestup dobře dopadne. Bylo by ideální postavit zlepšení defenzivy na něm, ale měl své problémy, půl roku nehrál fotbal. Nároky budou na Davida postupné, nebereme to zhurta. Nehodíme rovnou všechno na něj.

Reklama

Související témata: