Hlavní obsah

Rozhodčí Královec ukončil kariéru

Praha

Fotbalový rozhodčí Pavel Královec ukončil kariéru. Třiačtyřicetiletý sudí v české nejvyšší soutěži odpískal rekordních 267 utkání. V prosinci byl ale stažen z listiny rozhodčích po zveřejnění informace, že ho před loňským finále českého poháru mezi Libercem a Spartou Praha kontaktoval tehdejší místopředseda FAČR Roman Berbr, který je trestně stíhán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Královec na archivním snímku.

Článek

Královcův odchod potvrdil web fotbal.cz. "Nastal ten správný čas, abych ukončil aktivní karieru jako rozhodčí. Věřte mi, že nelituji ani jednoho dne za celých 20 let v profesionálních soutěží, kde jsem mohl s Vámi sdílet společné zápasy a chvíle, které nás spojovaly. Vážil jsem si toho a i nadále si vážit budu," napsal Královec v dopise, kterým se rozloučil také se svými kolegy.

"Rozhodl jsem se končit na vrcholu. Už nebylo čeho dosáhnout. Časově to je tak, jak jsem chtěl, jen bez toho, že bych končil na hrací ploše," doplnil domažlický rozhodčí pro deník Sport.

Berbr podle policejních odposlechů s Královcem mluvil krátce po schůzce se sportovním manažerem Sparty Josefem Krulou. Z odposlechů se zdá, že kontroverzní funkcionář arbitrovi předával určité instrukce, jak má zápas pískat. Pražané, kteří ve finále poháru zvítězili 2:1, odmítli možné ovlivňování delegace sudích. Královec přiznal, že s Berbrem mluvil, ale z rozhovoru prý necítil, že by po něm bývalý místopředseda FAČR chtěl, aby ve finále pískal ve prospěch Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Královec.

Etická komise s ním dosud nezahájila řízení. "Komunikace je nulová, a to včetně komise rozhodčích. Já se nikoho nedotazoval. Furt se jenom něco oddalovalo, nedávalo to smysl," citoval Královce server iSport.cz.

V první lize působil 19 sezon a jeho posledním zápasem byl listopadový souboj Teplic se Spartou (0:1). S evropskými poháry se rozloučil prosincovým duelem skupiny Ligy mistrů Chelsea - Krasnodar (1:1). UEFA v minulosti zařadila Královce do kategorie elitních rozhodčích, jako hlavní sudí se v roce 2016 zúčastnil mistrovství Evropy ve Francii, o čtyři roky dříve rozhodoval na londýnském olympijském turnaji.

Reklama