Hlavní obsah

Jablonec - Sparta 1:0Schranz šokoval Spartu a posunul Jablonec na druhé místo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
88. Schranz 1 : 0
Záznam online reportáže

Pomsta jim vyšla dokonale! Jablonec v dohrávce 22. kola porazil Spartu 1:0 a v tabulce ji odsunul ze druhého místa. Zelenobílým tak vyšla odveta za týden staré vyřazení ve čtvrtfinále domácího poháru na Letné. Sparta po derby prohrála podruhé v řadě a těžký týden jí zatím nevychází.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Vojtěch Kubista z Jablonce a Ladislav Krejčí I ze Sparty.

Článek

Zápas směřoval k bezbrankové remíze, když partii v 88. minutě rozsekl Schranz. Slovenský reprezentant si perfektně naskočil na Krobův trestný kop a hlavičkoval přesně k tyči. VAR trefu posvětil.

Na těžkém terénu byli po většinu duelu aktivnější domácí, ovšem ani jeden ze slibných náznaků v rozhodující trefu dlouho přetavit nedokázali. Spartě dělala problém kombinace a těžko se dostávala před branku Severočechů. Když už se tam však někdo v rudém dresu objevil, Hanuš musel být na pozoru.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Jablonce Jan Hanuš.

Lépe do zápasu vstoupili domácí, v první čtvrthodině byli mnohem aktivnější. Nebezpečnější však v ní byli hosté, když v desáté minutě střílel pohotově levačkou Karlsson, jeho nepříjemnou pohotovou ránu Hanuš vyrazil. Druhou velkou příležitost měl Vrbův tým v 17. minutě. Dočkal hledal centrem z pravé strany před bránou Krejčího staršího, míč na poslední chvíli před ním ukopl pozičně dobře postavený Štěpánek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jakub Považanec z Jablonce se skluzem snaží zastavit unikajícího sparťaně Ladislava Krejčího mladšího.

Spartě dělala na těžkém terénu viditelné potíže rozehrávka a kombinace, kterou se jim navíc domácí snažili vysokým a náročným presinkem znesnadnit. Několikrát si pak hosté situaci zkomplikovali nepovedenou malou domů. Ve 13. minutě Sáčkovu zpětnou přihrávku málem vystihl Schranz, nebezpečí na poslední chvíli uhasil Nita. Ve 37. minutě nabídli Letenští další malou domů Jablonci jejich největší šanci v první půli ke skórování, když do odkryté branky střílel zpoza vápna Pilař, jeho pokus zblokoval Čelůstka. Sparta v úvodní části přišla i o levého beka Hancka, který se po souboji s Pilařem ze čtvrté minuty sice ještě vrátil do hry, ale ve 26. minutě vystřídal, nahradil ho Polidar.

I po pauze začali aktivněji Jablonečtí, kdy zaměstnali obranu hostů několika rohy za sebou. V 56. minutě zahrozili poprvé po přestávce i hosté ze standardní situace. Na zadní tyči hlavičkoval zblízka Vitík, Hanuš však bez větších problémů kryl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ve vzdušném souboji (zleva) Martin Doležal z Jablonce a Martin Vitík ze Sparty.

V 66. minutě Vitík při odkopu z malého vápna trefil Pilaře a Sparta měla štěstí, odražený míč rozvlnil jen boční síť. Hrstka jabloneckých fandů sledující zápas na kopečku nad stadionem podpořila tlak Jablonce skandováním „my chceme gól" a jejich hráči je málem okamžitě vyslyšeli. V 69. minutě po dalším rohovém kopu prolétl míč skrz celé malé vápno domácích, do branky ho však nikdo neusměrnil.

V 73. minutě opět po delší době zahrozili hosté, proti střele Krejčího staršího vytáhl dobrý zákrok Hanuš. A pak přišla pro Spartu osudová 88. minuta a Schranzův vítězný gól. Kouč Petr Rada slavil proti Spartě první triumf po svém návratu do Jablonce v prosinci 2017.

22. kolo první fotbalové ligy:
FK Jablonec - Sparta Praha 1:0 (0:0)
Branka: 88. Schranz. Rozhodčí: Hrubeš - Mokrusch, Hrabovský - Klíma (video). ŽK: Kratochvíl - Polidar, Plavšič. Bez diváků.
Jablonec: Hanuš - Štěpánek, Kubista, Zelený, Krob - Pilař (81. Smejkal), Považanec, Kratochvíl, Jovovič (72. Pleštil) - Schranz (90.+3 Chramosta) - Doležal (81. Hübschman). Trenér: Rada.
Sparta: Nita - Sáček, Vitík, Čelůstka, Hancko (26. Polidar) - Karlsson (58. Plavšič), Pavelka, Ladislav Krejčí II, Dočkal (86. Trávník), Ladislav Krejčí I - Hložek. Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: