Hlavní obsah

Selamat datang v Jablonci! Lidé mě sledují všude, je to pocta, říká tahák Cools. Proč hraje za Severočechy?

Když Jablonec oznámil jako svou novou posilu Diona Coolse, poptávka po zelenobílém klubu na sociálních sítích dosáhla do té doby nepředstavitelných hodnot. 26letý pravý obránce na mezinárodní úrovni hraje za Malajsii, kde je aktuálně jediným tamním reprezentantem působícím v Evropě.

Foto: Martin Bergman (FK Jablonec)

Dion Cools při své premiéře v české lize v dresu Jablonce na hřišti Slovácka.

Článek

Ve své rodné, více než třicetimilionové zemi je tak trojnásobný mistr Belgie sledovaný a jeho popularita se pak promítá i do zájmu o severočeský klub.

„Samozřejmě mám radost, že mě lidé z mojí země sledují všude, kde hraju. Je to pocta. Sociální sítě jsou součástí fotbalu na celém světě, ale pro mě to není tak důležité. Moje úkoly jsou na hřišti a tam musím odvádět to nejlepší, co dokážu," říká pro Sport.cz Cools, který v uplynulých dnech reprezentoval Malajsii na King's Cupu.

Jen pro srovnání, celý Jablonec má zhruba 45 tisíc obyvatel, Diona Coolse na Instagramu sleduje čtyřnásobek a jen příspěvek zelenobílých oznamující jeho příchod s oslovením v malajštině Selamat datang, Dion Cools neboli Vítej, Dione Cools olajkovalo téměř čtyřicet tisíc fanoušků. U ostatních zpráv jde pouze o stovky.

„Ještě než jsme oznámili Dionův příchod do Jablonce, tak přišla první vlna fanoušků Coolse z Malajsie, protože viděli jméno našeho klubu u nominace reprezentace. Po zveřejnění přestupu byl ten boom ještě větší. Na všech sociálních sítích jsme vyletěli o několik tisíc sledujících nahoru," popisuje tiskový mluvčí Jablonce Martin Bergman.

Dion Cools začal ve velkém fotbalu v Bruggách, s nimiž vyhrál třikrát belgickou ligu. Po čtyřech a půl letech přestoupil do Midtjyllandu a mimochodem před dvěma lety byl na lavičce při zápasech proti Slavii o Ligu mistrů. V nejprestižnější soutěži si připsal celkem devět startů. V minulé sezoně na jaře hostoval v belgickém Waregemu, ovšem po návratu se v týmu dánského vicemistra již neprosadil a hledal si angažmá. Jak se dostal právě do Jablonce?

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený FK Jablonec (@fkjablonec)

„Už jsem chtěl odejít z Dánska a Jablonec mi to umožnil. Myslím, že jsem zapadl dobře do profilu týmu. S Jabloncem se snažíme hrát zezadu a myslím, že na to máme vhodné hráče. Takže jít do Jablonce bylo správné rozhodnutí," myslí si pravý obránce či záložník, jemuž při cestě na Střelnici pomohly i kontakty majitele Jablonce Miroslava Pelty.

Sám o svém novém angažmá nevěděl prakticky nic. „Když budu upřímný, přímo neznám žádného hráče z české ligy. Znám jen týmy a také mého bývalého trenéra Priskeho, který teď trénuje Spartu Praha," připouští.

26letého hráče se tak teď známí často ptají, jestli není česká liga a Jablonec kariérní krok dolů. Ostatně nejlepší fotbalová léta by měl mít ještě před sebou. „Rozumím tomu, že to tak lidé vidí a říkají to. Ale v tenhle moment chci hlavně hrát zápasy a užívat si fotbal jako hru. Samozřejmě je můj sen dosáhnout co nejvyšších met, jaké dokážu. Ale uvidíme, co bude dál. Teď se soustředím na Jablonec a chci podávat co nejlepší výkony," plánuje rodák z Kuchingu na Borneu.

„Nikdy jsem však v Malajsii nežil. Můj otec byl v Malajsii a poznal se tam s mou matkou. A rozhodli se žít v Belgii," vysvětluje Cools, jenž v mládežnických týmech reprezentoval Belgii, nyní hraje za Malajsii. V repre pauze hrál na thajském turnaji King's Cupu a v semifinále pomohl vyřadit domácí výběr na penalty. Za Malajsii kopal jako první a proměnil. Ve finále již nedal a Královský pohár vyhrál Tádžikistán.

Na zápasy musel absolvovat z Evropy podobnou cestu jako Ondřej Kúdela z Asie. „Cestování z Evropy na zápasy národního týmu Malajsie je složité, ale vždy je to ta největší pocta, jaké se může sportovci dostat. Takže když musím cestovat dvanáct hodin za národním týmem, tak to rád udělám," podotýká hráč, který v české lize debutoval proti Slovácku. Již v neděli ho s Jabloncem čeká Brno.

Reklama

Související témata: