Hlavní obsah

Sešli se sudí s "Chřestýšem"? Jeden asistent tvrdí, že ano, druhý to popírá

Aktualizováno

V korupční kauze vyvolané jarním ligovým zápasem Jablonce s Plzní se objevil další rozpor. Zatímco hlavní aktéři sudí Tomáš Adámek a Pavel Býma, kteří s obviněním přišli, přičemž Adámek dokonce před notářem potvrdil, že částku 200 tisíc korun od Martina Svobody přijal, odmítli dnes před Goldovým strahovským tribunálem vypovídat, asistenti se dostali do rozporu. Jeden z nich tvrdí, že cestou k zápasu k setkání se Svobodou při zastávce kousek u Prahy došlo, druhý inkriminovanou schůzku popírá. Na jednom se ale unissono shodli. „Oba tvrdí, že k nabídce úplatku nedošlo,“ prozradil šéf disciplinární komise Jiří Golda.

Foto: Petr Horník, Právo

Sudí Tomáš Adámek přichází na jednání disciplinární komise.

Článek
Fotogalerie

Na ligové střetnutí Jablonce s Plzní (0:2) cestovali společně jedním autem. Hlavní rozhodčí Tomáš Adámek, jeho asistenti Emanuel Marek a Drahoslav Handlíř, stejně jako čtvrtý sudí Pavel Býma. U Prahy si udělali zastávku na kávu, na čemž se shodli před Goldovým tribunálem všichni čtyři.

Rozpor ve výpovědích asistentů

Pak už ale začíná ve výpovědích svědků v korupční aféře docházet k rozporům. "Oba asistenti tvrdí, že během zastávky k žádné nabídce úplatku nedošlo. Jeden z nich nám však sdělil, že se s panem Svobodou setkali, což druhý popřel," prozrazoval obsah jednání za zavřenými dveřmi předseda disciplinární komise Jiří Golda.

Podle našich informací byl tím, kdo setkání popřel, Emanuel Marek. "Samozřejmě jde o rozpor ve výpovědích. Konfrontovali jsme oba rozhodčí, ale trvali na svém. Je teď na nás, abychom se ve svědectvích zorientovali a případ rozpletli," pravil Golda, jenž na příští úterý svolal další zasedání, na které předvolal i statutární zástupce Jablonce a Plzně.

"Podle mých informací bude Plzeň zastupovat majitel klubu Tomáš Paclík," sděloval šéf fotbalového tribunálu.

"Chřestýš" se omluvil, sudí měli právníky

I on byl překvapen, že na dnešní jednání dorazili všichni předvolaní. Jedinou výjimkou byl bývalý funkcionář Čáslavi a Táborska Martin Svoboda známý ve fotbalovém prostředí pod přezdívkou "Chřestýš". On to přitom měl být, kdo měl Adámkovi 200 tisíc korun za ovlivnění zápasu nabídnout a nakonec i předat. Alespoň hlavní sudí Adámek to tvrdí.

"Omluvil se písemně s tím, že je v zahraničí.  Všechna vznesená obvinění ale popřel. Věřím, že na příští zasedání naší komise dorazí, protože pro nás je jeho výpověď hodně důležitá," doufá Golda, kterého překvapilo, že na Strahov na zasedání komise přijeli dva hlavní aktéři a vlastně i svědci celé kauzy.

Adámek a Býma, kteří úplatek 200 tisíc korun v inkriminovaném jarním ligovém střetnutí Jablonce s Plzní ohlásili a Adámek dokonce před notářem doznal, že ho od "Chřestýše" Svobody přijal, před disciplinární komisi předstoupili. A to přesto, že s fotbalem už nemají nic společného, neboť z FAČR oba už minulý týden vystoupili.

Někdy příště. Bez komentáře

Jejich přítomnost, stejně jako přítomnost někdejšího funkcionáře Čáslavi a Táborska Martina Svobody si totiž nemohl Golda vynutit, natožpak aby mohl pomýšlet na jejich potrestání.

Při odchodu ze Strahova však byli oba rozhodčí skoupí na slovo. "Někdy příště," reagoval Pavel Býma na dotazy, co Goldovi a jeho mužům řekl a jak svůj dopis adresovaný šéfovi fotbalu Miroslavu Peltovi i předsedovi disciplinárky Jiřímu Goldovi verbálně doplnil.

Tomáš Adámek nepromluvil vůbec. "Bez komentáře," pronesl jeho právník a kvapně odváděl svého klienta ze strahovského sídla.

Ani před tribunálem neřekli o moc víc.

"Odkazovali nás na své předchozí písemné výpovědi u notáře, víc nevypověděli," glosoval jejich "přínos" k šetření Golda, který připustil přítomnost právníku v jednací síni. "Ocenil jsem, že se oba sudí dostavili, i když už nejsou členy asociace. Nechtěl jsem jím dát sebemenší záminku, aby odešli jen proto, že nepovolíme účast právníků," vysvětloval.

Vše začalo Křetínského kabelou

Celou korupční kauzu odstartoval v polovině září majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský, který navštívil prvního muže českého fotbalu Miroslava Peltu a předal mu tajemnou kabelu se závažnými informacemi týkajícími se údajně korupce v českém fotbale. Pelta ji promptně předal protikorupční policii, aniž by s jejím obsahem seznámil členy výkonného výboru.

"Jsem informacemi zdrcen," hlesl tehdy.

„Věřil jsem a věřím panu Křetínskému, který přišel s tím, že má pocit, že v soutěžích první a druhé ligy dochází k nestandardnímu jednání klubových funkcionářů nebo externích spolupracovníků klubů a že se může dokonce jednat o systémové jednání. Proto jsem se odebral přímo na policii," trval na svém správném počínání Miroslav Pelta i v pátek po jednání výkonného výboru, kde na korupční aféru rovněž došlo.

Pelta přiznal, že pátral sám

„Kdybych si myslel, že nejde o závažné informace, nešel bych je hlásit na policii. Nepoškozoval bych přece vlastní produkt, jímž je fotbal," nechával první muž českého fotbalu i Jablonce nahlédnout do svých myšlenkových pochodů, přičemž jedním dechem přiznal: „Začal jsem přitom pátrat i vlastní cestou."

Neprozradil však, k jakým závěrům dospěl, natož jaké informace získal. „Je to zatím jeden konkrétní případ týkající se zápasu Jablonce s Plzní. Buď se obvinění prokáže, nebo ne. Mám důvěru k orgánům, které se kauzou zabývají, a nebudu do jejich činnosti a šetření nijak zasahovat. Až vyřknou ortel, budeme se s ním muset naučit žít. Nedokážu přitom v současnosti říct, zda bude pro fotbal krutý, či nikoli," diplomaticky pravil první muž českého fotbalu a majitel Jablonce v jedné osobě Miroslav Pelta a i on netrpělivě čekal, co před Goldovou komisí zazní a k jakým závěrům strahovský fotbalový tribunál dospěje.

Reklama

Související témata: