Hlavní obsah

Situace je kritická, běduje Trpišovský nad zraněním stoperů. Překvapí žolíkem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pyšní se spanilou jízdou v lize, kde na podzim ještě fotbalisté Slavie Praha neprohráli. V nejvyšší soutěži nenašli přemožitele už třiapadesát utkání. Nyní však svěřence trenéra Jindřicha Trpišovského čeká perná zkouška čtyř zápasů ve dvou týdnech. A to všechno s dramatickými ztrátami v defenzivě.

Foto: Petr Horník, Právo

Slávista Ondřej Kúdela.

Článek

Na startu sezony se zdálo, že Slavia má na postu stoperů zbytečný přetlak. Seznam čítající Hovorku, Kúdelu, Takácse, Zimu, Kačarabu a Ousoua se jevil jako nesmyslně dlouhý, byť David Hovorka se dává do kondice po těžkém zranění kolene, do probíhající sezony dosud nezasáhl a ještě nějakou dobu nebude trenérům k dispozici.

I proto se hovořilo o možnosti hostování Ladislava Takácse či Tarase Kačaraby. Jenže stačilo pár týdnů a úřadující šampioni mají přesně opačný problém. Zůstal jediný zdravý stoper!

Pražany přitom nyní čekají dva „anglické" týdny v řadě. Nejprve ve středu relativně snadné sousto v poháru v podobě třetiligových Velvar, následuje nedělní ligová bitva s Hradcem Králové, který třikrát v řadě vyhrál, pak utkání Konferenční ligy na půdě Feyenoordu Rotterdam a následně před reprezentační pauzou derby se Spartou!

„Je to složitá situace, vážně složitá," běduje Jindřich Trpišovský nad nevídanou kalvárií, která potkala jeho tým na jediném postu. „Čeká nás ještě spousta zápasů. Z jasných stoperů zůstal zdravý jen Aiham Ousou, který je v týmu jen tři měsíce," stýská si Trpišovský.

Nejprve přišel o Davida Zimu, talentovaného zadáka, který neuvěřitelným způsobem výkonnostně vyletěl po boku Ondřeje Kúdely a za něhož italský FC Turín neváhal zaplatit sto padesát milionů korun.

Jenže po odchodu olomouckého rodáka se zranil mazák Ondřej Kúdela, který si při utkání 6. kola v Karviné pošramotil kotník. V tomtéž zápase navíc brankář Ondřej Kolář utrpěl zlomeninu žeber.

„Je to samozřejmě nepříjemné, protože jsou určitým způsobem narušené vazby v zadních řadách. V našem případě je hra hodně i o komunikaci, určitých automatismech," stýská si Trpišovský.

A to ještě netušil, že pohroma zdaleka není dovršena. Při utkání Evropské ligy s Unionem Berlín utrpěl Taras Kačaraba zlomeninu jařmové kosti a bude mimo hru několik týdnů.

V neděli při ligové bitvě na půdě Bohemians 1905 pak svalové zranění vyřadilo Ladislava Takácse. Trenér Trpišovský v sobě sice bezprostředně po zápase živil naději, že nejde o trhlinu ve svalu a že by Takács mohl být k dispozici, jenže stoperovo vyšetření ve střešovické nemocnici mu naději vzalo.

Magnetická rezonance trhlinu potvrdila, takže Takács se vrátí k tréninku po zhruba měsíčním klidovém režimu, kdy bude v péči fyzioterapeutů.

„Nezbývá než se s tím vypořádat. Úspěšný je ten tým, který zvládá složité situace. Ale situace je kritická," běduje Trpišovský.

Na postu stopera může využít kometu minulé sezony Tomáše Holeše, který si daný post několikrát vyzkoušel, a dokonce ve středu obrany hrál i v reprezentaci.

V minulosti se ve středu slávistické obrany objevil i Jan Bořil, ovšem šlo o záskok nepříliš vydařený.

Nejblíže návratu by měl být Ondřej Kúdela, ale je velice pravděpodobné, že Trpišovský jej bude šetřit směrem k bitvě v Rotterdamu, dost možná až pro třaskavou bitvu se Spartou.

Jak tedy mezery zacelit?

V rezervě má Slavia dva zkušené borce. Čtyřiatřicetiletého Michala Šmída, který většinu kariéry prožil v Bohemians 1905, a stejně starého Michala Švece, jenž je odchovancem Slavie, v jejímž dresu slavil mistrovský titul a později si připsal triumf s Heerenveenem v nizozemském poháru a s maďarským Györem ovládl tamní ligu.

A pak se samozřejmě nabízí některý z mladíků ve slávistických mládežnických týmech. Překvapí Trpišovský nečekaným tahem tak jako už několikrát v minulosti? „Nabízí se určité možnosti, budeme na nich pracovat," říká tajemně Trpišovský.

Už ve středu při pohárovém klání ve Velvarech uvidí fanoušci první pokus řešení kritické situace.

Reklama