Hlavní obsah

Slavia - Brno 2:0Slavia doma potvrdila roli favorita, opět se trefil Van Buren

MinutaMin. Tým Hráč Akce
58. Ewerton 1 : 0
85. Van Buren 2 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Slavie Praha vyhráli v sobotním utkání 19. kola Fortuna ligy nad Zbrojovkou Brno 2:0. Pražané rozhodli o vítězství ve druhé půli, kdy skórovali Ewerton a Van Buren. Sešívaní odskočili Plzni v čele tabulky na čtyři body. Západočeši ale mají nedělní zápas s Českými Budějovicemi k dobru. Zbrojovka nevyhrála šesté kolo v řadě, z toho páté prohrála, a zůstala jedenáctá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hrdina v sešívaném dresu slaví gól. Záložník Ewerton poslal Slavii v bitvě se Zbrojovkou Brno do vedení.

Článek
Fotogalerie

Úvodnímu výkopu předcházela minuta potlesku za Františka Cipra. Někdejší hráč a trenér Slavie zemřel v úterý v 75 letech po dlouhé nemoci. V roce 1996 dovedl vršovický celek po 49 letech k titulu a postoupil s ním do semifinále tehdejšího Poháru UEFA. Ještě předtím koučoval i Brno. Celý stadion na začátku a konci zápasu vyvolával jeho jméno.

Debut v české lize si odbyl nigerijský stoper Ogbu, jedna ze zimních akvizic Pražanů. Domácí začali aktivně, v páté minutě brankář hostů Berkovec, jenž v neděli oslaví 34. narozeniny, vytáhl Traorého hlavičku nad břevno. Brno skórovalo zásluhou Pachlopníka po necelých 20 minutách hry, jenže kvůli ofsajdu gól neplatil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Christos Zafeiris a Igoh Ogbu ze Slavie Praha po utkání se Zbrojovkou Brno.

Slavia opět zahrozila až v závěru první půle. Lingr hlavičkoval nad a Douděrovu střelu zpoza vápna vytáhl Berkovec, který působil ve vršovickém týmu.

"Červenobílí" se vedoucí trefy dočkali v 58. minutě, kdy Ewerton prostřelil z přímého kopu brněnskou zeď i Berkovce. Brazilský záložník potřeboval na druhý zásah v ligové sezoně necelé čtyři minuty.

Zbrojovka mohla okamžitě odpovědět, Řezníček ale gólmana Koláře z rychlého protiútoku nepřeloboval. V 70. minutě střídající Hladík, který si připsal 50. ligový start, připravil míč ve vápně pro Michala Ševčíka, Kolář však střelu dvacetiletého záložníka vyrazil na roh.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Hlavica ze Zbrojovky Brno a Peter Olayinka ze Slavie Praha v akci během utkání 19. kola Fortuna ligy.

O chvíli později se balon odrazil na malé vápno k dalšímu střídajícímu hráči Slavie Hronkovi, Berkovec ale jeho zakončení z bezprostřední blízkosti zneškodnil.

Jenže v 85. minutě neměl šanci, když Van Buren po Ewertonově přihrávce přesně zamířil zpoza vápna k tyči. Nizozemský útočník 11. gólem v ligovém ročníku dorovnal v čele tabulky nejlepších střelců právě brněnského Řezníčka. Devět jich Van Buren dal na podzim v dresu Liberce. Slavia má s 60 brankami nejlepší útok ligy.

Pražané dohráli zbytek utkání v poklidu, těsně před jejich druhou trefou za ně poprvé v soutěžním duelu nastoupil devatenáctiletý norský záložník Zafeiris.

Slavia v lize s Brnem podeváté za sebou neprohrála, z toho popáté doma. V Edenu zvítězila i v desátém duelu ligové sezony a je nejlepším domácím týmem soutěže. Zbrojovka venku v nejvyšší soutěži počtvrté za sebou nevyhrála.

19. kolo první fotbalové ligy:
Slavia Praha - Zbrojovka Brno 2:0 (0:0)
Branky: 58. Ewerton, 85. Van Buren. Rozhodčí: Starý - Kubr, Vodrážka - Klíma (video). ŽK: Lingr, Ewerton - Granečný, Texl, Šural. Diváci: 12.564.
Slavia: Kolář - Douděra (84. Schranz), Ogbu, Santos, D. Jurásek - P. Ševčík, Traoré (65. Hronek) - M. Jurásek (54. Ewerton), Lingr (83. Zafeiris), Olayinka - Jurečka (54. Van Buren). Trenér: Trpišovský.
Brno: Berkovec - Hrabina (72. Koželuh), Hlavica, Šural, Granečný - Texl, Endl - Alli (88. Rogožan), M. Ševčík (88. Falta), Pachlopník (65. Hladík) - Řezníček (88. Nečas). Trenér: Dostálek.

Reklama