Hlavní obsah

Snad neskončím na stovce, doufá Bakoš po vstupu mezi vyvolené kanonýry a sní o čtvrtém titulu

Plzeň

Vychutnával si aplaus tribun, když pět minut před koncem střídal. Fanoušci fotbalové Plzně v daný moment opěvovali Marka Bakoše, který v sobotu oslavil čtyřiatřicáté narozeniny a v neděli pečetil v duelu 24. kola výhru Západočechů nad Slováckem (2:0). Šlo o stou ligovou trefu rodáka z Nové Bani, a tak nebylo divu, že byl blahem bez sebe.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Viktorie Plzeň Marek Bakoš.

Článek

„Přiznávám, že jsem na jubilejní gól myslel od toho devětadevadesátého do sítě Teplic. Chtěl jsem se přes významný mezník přehoupnout rychle. Měl jsem toho plnou hlavu. Jsem moc rád, že jsem stovku naplnil tak rychle a mohu se soustředit jen na vítězství," vykládal po nedělním triumfu Bakoš, když si ještě s osmiletou dcerkou Laurou užil děkovačku po závěrečném hvizdu.

Když v 65. minutě zápasu se Slováckem dostala Plzeň šanci zahrávat pokutový kop, sebral míč kanonýr Krmenčík. Ale jen jej postavil na značku pokutového kopu a pobídl kolegu z útoku. „Věřil jsem si a byl v klidu," ujišťoval Bakoš, že nepropadal panice.

Ještě v průběhu podzimu se přitom nezdálo, že by se vstupu mezi vyvolené kanonýry dočkal rychle. V Plzni jen paběrkoval. „Po letním návratu z Liberce jsem do sestavy naskočil, ale vydržel jsem v základu jen pět zápasů. Krmenčík dával góly a byl v reprezentaci. Já rozhodnutí trenéra respektoval a v tréninku makal, abych nebyl zanedbaný. Věděl jsem, že nesmím rezignovat," vracel se Bakoš k vysedávání na lavičce náhradníků.

KDE STŘÍLEL GÓLY
PLZEŇ 50
PÚCHOV 18
RUŽOMBEROK 16
LIBEREC 13
JAROSLAVL 3

S příchodem jara dostal šanci a trefil se ve čtyřech z pěti duelů. „Prožívám teď skvělé období. Z hlediska fotbalového i rodinného. Jsem maximálně spokojený," připomínal Bakoš, že před dvěma měsíci mu manželka Monika porodila synka Matiase.

Je příznačné, že právě v Plzni vstřelil stý ligový gól. Vždyť na západě Čech prožil nejlepší období kariéry. „Jsem ve Viktorce v součtu šest let. Na pozici útočníka to svědčí o jisté schopnosti góly sbírat. Ale když jsem před dvěma lety odcházel do Liberce, tak by mě ani ve snu nenapadlo, že se nakonec dočkám tak významného fotbalového milníku právě v Plzni," přiznával Bakoš, že štaci na západě Čech měl za uzavřenou. „Ale v tom je krása fotbalu. Někdy se vše otočí proti všem předpokladům. A jsem tuze rád, že stý gól jsem vstřelil v plzeňském dresu," rozplýval se Bakoš.

Věděl, že tref z nejvyšší scény mohl mít mnohem více. „Provázely mě v kariéře dost dlouhé gólové pauzy. Nicméně pokoření té mety je vyznamenání. A věřím, že branka proti Slovácku nebyla poslední, a ještě nějaké přidám. Hlavně nechci končit na stovce," smál se Bakoš a vykládal, že první ligovou trefu si pamatuje do detailu.

„Bylo to za Púchov ve dvaceti letech. Poprvé jsem dostal šanci v útoku, naskočil v sedmi zápasech. Gól jsem nedal a pořád jsme prohrávali, až odvolali trenéra. S příchodem nového jsem se přesunul na pravého záložníka a hned dal gól. Střelou zpoza velkého vápna, což pro mě není moc typické. A nakonec jsme se zachránili," vzpomínal Bakoš, že tehdejší sezóna měla šťastný konec. Ve stejný doufá i nyní, kdy Plzeň usiluje o titul. Pro rodáka z Nové Bani by byl čtvrtý!

Reklama

Související témata: