Hlavní obsah

Sparta - Budějovice 2:4Šok na Letné. Sparta ve výročním utkání prohrála s Jihočechy a ještě přišla o Pavelku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Mészáros 0 : 1
33. Karlsson 1 : 1
51. Brandner 1 : 2
63. Krejčí 2 : 2
64. Javorek 2 : 3
90. Brandner 2 : 4
Záznam online reportáže

Praha

Šokem skončilo pro Spartu utkání, v němž si připomínala 127. výročí založení klubu. V epilogu k osmému ligovému kolu s předposledními Českými Budějovicemi stejně jako loni třikrát prohrávala, jenže na rozdíl od minulé sezony se jí tentokrát potřetí vyrovnat nepovedlo. Doma prohrála 2:4, navíc přišla o vyloučeného Pavelku a na vedoucí Slavii ztrácí čtyři body. Jihočeši se naopak na sedmý pokus dočkali první výhry v sezoně a odpoutali se ze dna tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jihočeši slaví Brandnerův gól na Spartě.

Článek

Výroční retro dresy evokující éru před devadesáti lety, kdy rudé triko s šnůrkami u krku oblékal i legendární belgický kanonýr Raymond Braine, který v něm nastřílel 120 gólů a získal dva mistrovské tituly, na Spartu ani trochu nepůsobily. Výraznou územní převahu si sice od samého začátku vynutila, jenže inkasovala jako první.

Už po jedenácti minutách se totiž při prvním rychlém výpadu Jihočechů řítili do velké šance Van Buren s Bradnerem, jenže nizozemský legionář hostující v Českých Budějovicích z Edenu, jí pohrdl neuvěřitelně nepřesnou přihrávkou. Sparta však tohle varování vážně nevzala a po pár minutách nabídla soupeři další.

Mészáros ji tváří v tvář v Hečovi využil, i když si na posvěcení své trefy musel počkat, neboť pomezní rozhodčí Caletka totiž signalizoval ofsajd. Video ho však usvědčilo z omylu, takže gól platil a Jihočeši po čtvrthodině na Letné vedli.

Foto: sparta.cz

Fotbalisté Sparty nastoupili proti Dynamu v retro dresech.

Až po půlhodině si švédský legionář Karlsson nejspíše vybavil, že retro dresy oblékli i kvůli Braineho gólům. Narazil si míč s Julišem a Drobný se po jeho střele natahoval marně. Vyrovnání Spartu vyprovokovalo k drtivému tlaku. Přitiskla hosty k šestnáctce a nutila je jen a jen bránit a odkopávat míče nazdařbůh, druhý gól ovšem do přestávky nepřidala. Pavelkovu pumelici zlikvidoval Drobný, další střely šly mimo nebo je zblokovala houština bránících těl.

Po změně stran byla Drobného brána v jednom ohni zase. Lischkovku hlavičku však gólman hostů vytáhl bravurně nad břevno, Juliš vzápětí mířil vedle...

O to větší byl šok, který Letná zažila. Při prvním výpadu hostů totiž Lischka napálil míč vysoko do vzduchu, hlavičku Šulce sice stačil Heča ještě vyrazil, ale Brandner přece jen dotlačil balon do sítě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan David Moberg Karlssson vyrovnává...

Sparta sice po čtvrthodině zásluhou hlavičkujícího Krejčího vyrovnala, po minutě však šokující přestřelka pokračovala... A zase po fatálních chybách domácích. Javorek totiž vypálil z velké dálky a nešťastník Lischka tečoval jeho střelu tak, že se došourala za Hečova záda.

Pražané se sice stejně jako loni pokoušeli i potřetí o vyrovnání, ale když střídající Minčev ve slibné šani nepochodil, rozplynulo se jejich snažení do vytracena. Nejenže ztratili ve výročním utkání o tři body, ale v nastaveném čase ještě přišli o Pavelku vyloučeného po druhé žluté kartě.

A kdyby jen to - hořkost si vypili nakonec až do dna, protože pár vteřin před koncem inkasovali z kopačky Brandnera počvrté a zápas tak pro ně skončil velkým zmarem.

Sparta - České Budějovice 2:4 (1:1)
Branky: 33. Karlsson, 63. Ladislav Krejčí II -  51. a  90.+5 Brandner, 15. Mészáros, 64. Javorek. Rozhodčí: Hocek - Caletka, Batík - Franěk (video). ŽK: Pavelka - Čolič, Novák, Javorek, Brandner. ČK: 90.+2 Pavelka. Bez diváků.
Sparta: Heča - Vindheim, Plechatý, Lischka, Hanousek - Karlsson, Pavelka, Ladislav Krejčí II, Dočkal, Plavšič (64. Minčev) - Juliš. Trenér: Kotal.
Č. Budějovice: Drobný - Čolič (46.Novák), Králik, Talověrov, Skovajsa - Čavoš, Javorek (90. Havel) - Brandner, Mészáros (74. Mršič), Šulc (87. Valenta) - Van Buren. Trenér: Horejš.

Reklama

Související témata: