Hlavní obsah

Sparta Kuchtu potrestá, Priske však o jeho vyřazení neuvažoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výroční zápas se Zlínem, v němž si fotbalisté pražské Sparty připomínají 130. narozeniny od založení klubu, provázel jeden velký otazník. Nastoupí také Jan Kuchta, který byl spolu s Vladimírem Coufalem a Jakubem Brabcem během posledního srazu vyřazen z reprezentace? Odpověď zní ano. Zkušený útočník zůstal v základní sestavě a hned ve 3. minutě nahrál Birmančevičovi na úvodní gól, sám pak zahodil hned několik šancí.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jan Kuchta ze Sparty Praha v akci proti Zlínu.

Článek

Tah noční Olomoucí šokoval. Byl poslední kapkou, trenér Jaroslav Šilhavý se svým realizačním týmem navzdory postupu na EURO 2024 rezignoval.

Hříšníci se hlásili ve svých klubech dříve, než se čekalo.

„O celém případu jsme se dozvěděli přímo od Honzy Kuchty, což bylo šťastné řešení. Nebyli jsme odkázáni na zprávy odjinud,“ líčí ředitel komunikace letenského klubu Ondřej Kasík pro O2 TV Sport.

Byl jsem naměkko, přiznal po rozlučce Jaroslav Šilhavý. Už před zápasem jsme se rozhodli, že nebudeme pokračovatVideo: Sport.cz

Sparta nechtěla bezprostředně po skandálu Kuchtův přečin komentovat.

„Hráči podepisují reprezentační kontrakty, jsou v této fázi sezony mimo klub. Pamatuje na to legislativa FIFA a UEFA. A zejména před tak důležitým zápasem národního týmu, který odehraje v pondělí s Moldavskem, skutečně z pohledu klubu nechceme zasahovat do atmosféry, která je kolem národního mužstva,“ zdůraznil minulou neděli Kasík.

Brabec, Coufal a Kuchta by měli dostat v reprezentaci druhou šanci. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„V dalších dnech proběhla interní diskuse s Honzou,“ říká mluvčí nyní.

Podle jeho slov nenastal velký problém. „Vše bylo vyřešeno poměrně rychle. Máme Honzu rádi, trenéři mu nabídli, aby se hned v pondělí zařadil do činnosti. Souhlasil, hned byl na tréninku. Zvolili jsme určitou formu sankce, nechci říci, jaká bude,“ poukazuje mluvčí, že trest pro Kuchtu zůstane klubovým tajemstvím.

Trenéra Briana Priskeho nenapadlo, že by Kuchtu kvůli maléru v národním týmu nenominoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jan Kuchta a Veljko Birmančevič ze Sparty Praha oslavují první gól v utkání proti Zlínu.

„Hned v pondělí jsem s Honzou mluvil, proběhlo to po jeho návratu. Jeho nasazení obecně zvažujeme před každým zápasem, je tu také Sejk, Olatunji. Ale jestli hrálo roli to, co se přihodilo v reprezentaci? Nehrálo,“ říká dánský kouč na rovinu.

„Vždy záleží na tom, aby to bylo co nejvýhodnější pro Spartu. Na druhou stranu podporuji rozhodnutí FAČR o vyřazení z národního týmu. Jde o to, jak teď zareaguje sám Kuchta. Myslím, že v utkání ne úplně špatně, jen mu chyběly góly,“ dodává Priske.

Flám tří výtečníků v Olomouci trochu ilustruje chiméru o specifické české kabině…

Hříšnici Coufal, Brabec a Kuchta se omluvili týmu. Udělali chybu, mrzí nás to všechny, reaguje kapitán Tomáš SoučekVideo: FAČR

„Určitě můžu říct, že vnímám určitě rozdíly v mentalitě, jak je nastavená tady, a co jsem zažil na předchozích angažmá. Vnímám to pozitivně, čeští hráči se snaží, aby držela co nejvíc pospolu. Týmový duch se tady očekává, musí se do toho zapojit každý. To je trochu jiné, než co jsem zažil jinde,“ přemítá dánský kouč.

I na minulých štacích cítil, že kabina je silná a hráči drží pospolu. Ve Spartě ale víc. „Jako příklad můžu uvést Ondru Čelůstku, jak v mistrovské sezoně pomáhal lídrům Krejčímu, Panákovi a Pavelkovi udržet atmosféru v kabině, ačkoliv sám byl zraněný. Někdy jdou hráči ven na večeři se najíst, napít, někdy trochu víc… Ano, ať jdou, ale veliký rozdíl je v tom, že k tomu došlo dva dny před tak velkým zápasem. Proto to nemohlo dopadnout jinak, než jaké bylo rozhodnutí národního týmu. Týmový duch tady je, když se hráči mají rádi, je to ještě lepší. Je však třeba pro to najít správnou chvíli, ne dva dny před takovým utkáním,“ má Priske jasno.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.