Hlavní obsah

Sparta může rozhodnout o titulu. Jenže ne pro sebe...

Třetí Sparta hostí druhou Plzeň a vedoucí Slavia nebude zklamaná. Taková je výchozí pozice před nedělním šlágrem 25. kola fotbalové ligy. Sešívaní samozřejmě potřebují, aby Viktoria ztratila body. Pak by červenobílí zůstali v čele tabulky a měli režii bitvy o titul ve svých rukou. A když Plzeň vyhraje, Slavia bude mít již pět kol před koncem aspoň jistotu druhého místa a tím i startu v kvalifikaci Ligy mistrů.

Petr Rada o sparťanské marodce před PlzníVideo: Sport.cz

 
Článek

Špatná sparťanská bilance s Plzní

Fotbalová Sparta před duelem s Plzní

Ocitli se v nevděčné roli. Mohou rozhodnout o mistrovském titulu, jenže ne pro sebe.

„Slavia a Plzeň si to musí rozdat mezi sebou. Já jsem ve Spartě. Chceme vyhrát," nespekuluje trenér Petr Rada. „Nenutím hráče sledovat tabulku. Důležitá je teď Plzeň. Tlačí se na nás i týmy zespoda. Sparta musí vítězit a minimálně třetí místo uhrát," zdůrazňuje.

Viktoria je v mnohem lepší situaci. Stále má jistotu, že pokud vyhraje všechny své zápasy, obhájí titul.

„Prestiž je pořád velká. Nehraje roli, jestli je Sparta třináct bodů za námi, nebo ne. Určitě nás bude chtít porazit, my naopak chceme porazit ji. Sparta má kvalitní kádr a ukázala, že velká utkání umí hrát. Příkladem může být derby se Slavií, kde se vypjala k velkému výkonu," poukazuje Zdeněk Bečka, trenér Plzně.

„Blíží se konec ligy, bojujeme o titul, takže každý zápas je pro nás klíčový a stěžejní. Zápas na Spartě je navíc hodně sledovaný, takže chceme vyhrát," dodává kouč Viktorie.

Lafata: Máme svoje problémy

Letenští mají nadále velkou marodku. O to větší bude zodpovědnost zkušených hráčů.

„Zvláštní situace. Můžeme rozhodnout o titulu, ale ne pro sebe... Není čas se za něco schovávat, hrajeme o třetí místo. A musíme udělat všechno, abychom ho udrželi," hlásí záložník Lukáš Vácha.

„Nám může být celkem jedno, kdo z nich získá titul. Máme svoje problémy, takže se musíme soustředit na sebe a na své fanoušky," přizvukuje mu kapitán David Lafata.

„Celé jaro je hodně nepovedené. Když se nám nějaký zápas vyvede, tak nejsme schopní v dobrém výkonu pokračovat. Na Plzeň ale nikdo nepotřebuje žádnou motivaci. Věřím, že velké zápasy, jako v evropských pohárech nebo derby, jsme schopní odehrát na úrovni," přemítá sparťanský kanonýr.

Rada: Třetí místo je málo

Jeho tým už může jen minimalizovat ligové škody. Duel s Plzní je ideální příležitostí.

„Nastupoval jsem, když mužstvo bylo třetí. A přišel jsem s tím, abychom vyhrávali a dělali víc bodů. Každý trenér se snaží, aby šel tým nahoru i tabulkově. Povinnost Spartě velí, aby hrála každý rok o titul. Třetí místo je málo," má jasno Rada.

Rád by pokračoval, nicméně vedení chystá i jiné varianty pro příští sezónu. Vedle nedávného kouče české reprezentace Pavla Vrby kontaktovala Sparta také tři italské trenéry - Christiana Panucciho, Andreu Stramaccioniho a Franceska Guidolina.

Zápas Sparta - Plzeň se hraje v neděli od 17:30. Přímý přenos vysílá O2 TV Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama