Hlavní obsah

Sparta - Slavia 3:2Sparta porazila v derby Slavii a výrazně se přiblížila titulu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
30. Haraslín 1 : 0
35. Schranz 1 : 1
63. Sörensen 2 : 1
85. Tecl 2 : 2
90. Krejčí (penalta) 3 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Sparty porazili doma v pražském derby ve 2. kole ligové nadstavbové skupiny o titul Slavii 3:2 a výrazně se přiblížili prvnímu titulu od roku 2014. Letenští v čele tabulky odskočili rivalovi tři zápasy před koncem sezony už na pět bodů a za určitých okolností mohou získat mistrovský pohár už příští týden.

Penalta? My valíme do poslední minuty, soupeři z toho dělají chyby. Každý, ať si to vnímá, jak chce, říká Ladislav KrejčíVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Skóre derby otevřel ve 30. minutě Lukáš Haraslín, ještě v prvním poločase vyrovnal jiný slovenský hráč Ivan Schranz. Sparta si vzala vedení zpět po hodině hry zásluhou Asgera Sörensena, v 85. minutě srovnal střídající Stanislav Tecl. V nastavení však Igoh Ogbu fauloval střídajícího Awera Mabila a kapitán Ladislav Krejčí mladší v sedmé minutě nastavení proměněnou penaltou rozhodl.

Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho porazili Slavii na čtvrtý pokus poprvé v sezoně a částečně jí oplatili prohru 0:2 ve finále domácího poháru zkraje května.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Ondřej Kolář se v derby se Spartou marně natahuje po míči, který končí úvodním gólem Sparty.

Do sestavy Sparty se vrátil uzdravený stoper Sörensen, místo Wiesnera nastoupil Mejdr. Kapitán Krejčí se z postu levého stopera posunul do středu zálohy. Po jednozápasové absenci nastoupil ve středu obrany slávistický kapitán Holeš.

Bohužel jsme první inkasovali a to byl ten problém, ví Ivan Schranz. Penalta? PřísnáVideo: Sport.cz

Třetí soutěžní derby na Letné za poslední měsíc dlouho nenabídlo žádnou příležitost. Domácí vsadili na zabezpečenou obranu, po půlhodině hry se však prosadili, když Haraslín výstavní ranou z přímého kopu zpoza vápna nedal gólmanu Kolářovi šanci.

Slovenský reprezentant zaznamenal sedmý gól v ligové sezoně a dal vzpomenout na derby ze září 2021, kdy ze stejné standardní situace v prvním poločase rozhodl o vítězství Sparty 1:0. Letenští šli ve čtvrtém soutěžním derby v této sezoně poprvé do vedení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Asger Sörensen oslavuje vedoucí gól proti Slavii.

Slavia odpověděla za pět minut. Douděra průnikovou přihrávkou našel Van Burena, nizozemský útočník nahrál na zadní tyč a zakončující Schranz předčil v souboji Mejdra. Slovák Schranz vstřelil pátou branku v ročníku nejvyšší soutěže a skóroval ve druhém ligovém derby po sobě.

Hned zkraje druhé půle vypálil sparťanský útočník Kuchta z otočky vedle. V 52. minutě se po Provodově autu dostal ve vápně k míči Jurečka, gólman Kovář však svůj tým zachránil. Na druhé straně Sörensenův centr téměř z nulového úhlu skončil na horní části břevna.

V 63. minutě si Letenští vzali zpět vedení. Po zmatcích v šestnáctce se balon odrazil k Sörensenovi a šestadvacetiletý dánský stoper s pomocí tyče překonal Koláře, který si na míč lehce sáhl. V české lize se dočkal pátého gólu.

V 77. minutě tečovanou střelu slávisty Provoda zastavila tyč, ránu střídajícího sparťana Mabila zase vyrazil Kovář. Hosté srovnali v 85. minutě po akci dvou příchozích hráčů z lavičky. Ševčík nacentroval do vápna, Tecl předčil v souboji Panáka a hlavou vyzrál na Kováře. Dvaatřicetiletý útočník se radoval z jedenácté trefy v ligovém ročníku.

Ve čtvrté minutě nastavení Ogbu ve vápně ve skluzu podrazil Mabila a rozhodčí Černý, který odřídil všechna tři derby za poslední měsíc, odpískal penaltu. Tu proměnil tradiční exekutor Krejčí mladší, který si připsal už dvanáctý gól v ligové sezoně. Sparta zaznamenala vítězný gól v nastavení z pokutového kopu ve třech z posledních čtyř kol, totéž se jí podařilo i proti Plzni a v Liberci. Slavia prohrála po devíti kolech.

2. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:
Sparta Praha - Slavia Praha 3:2 (1:1)
Branky: 30. Haraslín, 63. Sörensen, 90.+7 Ladislav Krejčí II z pen. - 35. Schranz, 85. Tecl. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Hájek - Petřík (video). ŽK: Ladislav Krejčí II - Provod, Ogbu. Diváci: 18.113.
Sparta: Kovář - Vydra, Panák, Sörensen - Mejdr, Ladislav Krejčí II, Sadílek (80. Mabil), Zelený - Minčev (70. Laci), Haraslín (62. Daněk) - Kuchta (80. Wiesner). Trenér: Priske.
Slavia: Kolář - Holeš, Ogbu, D. Jurásek (65. Ševčík) - Douděra (70. Zafeiris), Provod (81. M. Jurásek), Oscar, Traoré (46. Lingr), Schranz - Van Buren (81. Tecl), Jurečka. Trenér: Trpišovský.

Reklama