Hlavní obsah

Chotěbuz - Sparta 2:6Sparta si v generálce zastřílela, Paixao dal hattrick. Ostrava utrpěla debakl

Chotěbuz
Aktualizováno

Fotbalistům pražské Sparty se vydařila ligová generálka a v Německu porazili Chotěbuz jasně 6:2. Hlavní postavou přípravného utkání byl Portugalec Marco Paixao, který už v prvním poločase nastřílel hattrick a po změně stran ještě připravil čtvrtý gól další letní ofenzivní posile Kehindemu Fataiovi. Debakl naopak utrpěl ostravský Baník, který podlehl druholigové Karviné 0:3. Za Brémy proti Brnu skóroval český reprezentační bek Theodor Gebre Selassie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Sparty Marco Paixao

Článek
Fotogalerie

Paixao otevřel skóre už v páté minutě po přihrávce Dočkala. Třetiligový německý tým za čtvrt hodiny zásluhou Hübenera srovnal, ale Spartě brzy vrátil vedení Paixao, jenž v nastavení první půle dokonal premiérový hattrick v letenském celku. Třicetiletý fotbalista v pěti přípravných duelech zaznamenal šest gólů a zatím výborně zastupuje zraněného kapitána Lafatu.

Paixao v 52. minutě místo svého čtvrtého zásahu dopřál gólovou radost střídajícímu nigerijskému spoluhráči Fataiovi. Chotěbuz se zmohla jen na snížení Breitkreuze a v závěru korunovali sparťanský triumf dalšími dvěma brankami Hušbauer se Slovákem Breznaníkem.

Trenérovi se chtělo plakat

Baník ve svém premiérovém utkání na Městském stadionu ve Vítkovicích, který se v nastávající sezóně stane jeho ligovým domovem, podlehl o soutěž níže hrající Karviné 0:3 a za špatný výkon mohl zaplatit i výraznější porážkou.

Tisícovka diváků na hlavní tribuně vypískala domácí fotbalisty už v poločase, po kterém ztráceli o dva góly. "V prvním poločase se mi chtělo plakat. Chtěli jsme začít aktivně, dravě, agresivně. Nic z toho ale v naší hře nebylo. První poločas nám absolutně nesedl," řekl novinářům ostravský trenér Radomír Korytář.

Sestava, která se v prvním ligovém utkání proti Brnu už neměla příliš lišit, druholigovému soupeři nestačila. Karviná kromě tří vstřelených gólů ještě několik šancí zahodila. Korytář přiznal, že katastrofální výkon ho složením jedenáctky možná donutí ještě výrazně zamíchat.

"Jsem za to zodpovědný já a vyvodím také důsledky. Výkony všech hráčů si vyhodnotím a rozhodně v Brně nastoupí jiná sestava. Někteří hráči hráli tak, jako by měli předem své místo v základní sestavě jisté. Proto to tak vypadalo. Třeba Kukec byl jeden z nich," nebál se být Korytář konkrétní a chorvatského záložníka podrobil jmenovité kritice.

Na celkové bídě Ostravy se svezl i testovaný záložník Martin Vyskočil, který až na jednu střelu vedle ničím nezaujal a v 66. minutě ho nahradil Staško. Tím pravděpodobně skončila i jeho zkouška v klubu.

Korytář doufal, že po nepovedené generálce se přístup jeho celku v Brně o sto procent zlepší. "Věřím, že naše hodně špatná hra v prvním poločase nám v úvodním ligovém kole v Brně pomůže," řekl Korytář.

Varnsdorf sahal po vyrovnání

Jablonci zajistil nejtěsnější triumf nad tradičním přípravným soupeřem z Varnsdorfu ve 33. minutě obránce Novák, v první půli ještě Slovák Greguš napálil tyčku. V závěru utkání sahal Varnsdorf po vyrovnání, ale třetí tým uplynulého ligového ročníku několikrát podržel brankář Bárta.

"V prvním poločase jsme pohrdli dvěma gólovými šancemi. I v druhém poločase jsme měli asi pět příležitostí, ale neproměnili jsme je. Soupeř měl za průběžného stavu stále naději srovnat, takže nakonec je z toho jen to hubené vítězství, protože jsme zklamali v koncovce," řekl jablonecký kouč Jaroslav Šilhavý.

Slavii poslal proti Budějovicím do vedení ve 20. minutě Mikula, po změně stran pojistil vítězství Piták. Svěřence Dušana Uhrina mladšího pak podržel brankář Berkovec, jenž zneškodnil penaltu Jurdíka.

"Druhou půli jsme začali dobře a myslím, že jsme těch pětačtyřicet minut na hřišti dominovali. Jsem rád, že jsme vyhráli, byla to generálka na Plzeň, ale je jasné, že tam nás čeká úplně odlišné utkání," uvedl Uhrin.

Gebre Selassie pokořil brněnskou obranu po půl hodině hry z rohového kopu, druhou branku bundesligového týmu zaznamenal v 68. minutě umístěnou střelou Bartels. Zbrojovka před startem sezony prodloužila střeleckou mizérii a gól nedala v posledních pěti přípravných duelech.

Pokažené oslavy, protihráče držel pod krkem

Teplice doma podlehly 0:2 druholigovým německým Drážďanům, které tak severočeskému klubu trochu pokazily oslavy 70 let od založení. Zápas před zhruba čtyřmi tisícovkami diváků ovlivnilo vyloučení teplického Hoška v 41. minutě. Hošek nejdřív srazil v souboji o míč protihráče, ten ho vleže kopl a Hošek jej chytil následně pod krkem.

O poločase se zdálo, že Tepličtí budou pokračovat v plném počtu a německý tým s doplněním souhlasil. Na hřišti ale chyběli rozhodčí, kteří se objevili, až když si jeden z teplických náhradníků sedl zpátky na lavičku. "Kdyby měl rozhodčí v takovém zápasu s podobnými blázny trochu nadhledu, dalo se to vyřešit třeba nuceným střídáním. Takhle to zkazilo celý zápas," řekl teplický kouč Vavruška.

Na příbramských gólech do sítě Vlašimi se podílely i dvě letní posily Štípek a Rezek, mezi střelce se zapsali rovněž Pilík, Bednář a Barák. Soupeře z druhé nejvyšší soupeře porazili také Bohemians 1905. Pražané doma zdolali Pardubice 1:0 díky brance vypůjčené posily ze Sparty Schicka.

Závěrečný test nevyšel ani Ostravě. Baník v premiéře na nově zrekonstruovaném Městském stadionu v ostravských Vítkovicích podlehl druholigové Karviné 0:3.

Nováčci uspěli

Vítězná generálka se povedla oběma nováčkům nejvyšší soutěže. Zlín doma porazil druholigovou slovenskou Nitru 2:0 po gólu Poznara a proměněné penaltě Železníka. Olomouc zdolala třetiligový Prostějov 1:0 díky trefě slovenské akvizice Halenára.

Slovácko na svém hřišti jen bez branek remizovalo s Třincem, Jihlava přestřílela jiného účastníka Fotbalové národní ligy Táborsko 4:2.

Přípravná fotbalová utkání
Energie Chotěbuz - Sparta Praha 2:6 (1:3)
Branky: 21. Hübener, 66. Breitkreuz - 5., 25. a 45.+1 Paixao, 52. Fatai, 87. Hušbauer, 89. Breznaník. Hráno v Německu.
Sestava Sparty - I. poločas: Bičík - Mareček, Brabec, Holek - Steinhöfer, Matějovský, Vácha, Dočkal, Frýdek - Paixao, Krejčí. II. poločas: Štěch - Mareček, Holek, Costa - Steinhöfer (65. Konaté), Dočkal, Vácha, Hušbauer, Breznaník - Fatai, Paixao (65. Litsingi). Trenér: Ščasný.
Zbrojovka Brno - Werder Brémy 0:2 (0:1)
Branky: 33. Gebre Selassie, 68. Bartels. Hráno v Rakousku.
Sestava Brna: Melichárek - R. Buchta (46. Frelih), P. Buchta, Košťál, Keresteš - Vávra (46. Brigant), Zavadil, Chrien (57. Zoubele), Malík (80. Lutonský), Michal Škoda (67. Pašek) - Řezníček (67. Moukanza). Trenér: Kotal.
Ostrava - Karviná 0:3 (0:2)
Branky: 8. Dreksa, 35. Budínský, 77. Fiala. Rozhodčí: Cieslar - Priesol, Mikeska. Diváci: 1025.
Sestava Ostravy: Pavlenka - Vengřinek (46. De Azevedo), Frydrych, Kouřil, Holzer (46. Helešic) - Šichor (87. Kaša), Matěj (37. Foltyn) - Vyskočil (66. Staško), Kukec (78. Mišák), Mondek - Narh (71. Alispahič). Trenér: Korytář.
FK Jablonec - FK Varnsdorf 1:0 (1:0)
Branka: 33. Novák.
Sestava Jablonce: V. Hrubý (46. Bárta) - Karavajev, Pernica, M. Kysela, Novák (46. Romera) - Hübschman - Masopust (46. Tecl), Greguš (64. Rossi), Pospíšil (64. V. Vukadinovič), Crnkič (46. Trávník) - Wágner (64. Martin Doležal I.). Trenér: Šilhavý.
Bohemians Praha 1905 - FK Pardubice 1:0 (0:0)
Branka: 55. Schick.
Sestava Bohemians: Zlámal - Pauschek (69. Hašek), Škerle (64. Gajič), Šmíd, Šírl - Bartek (58. Mosquera), Jindřišek, Jirásek, Acosta (80. Mikuš) - Čížek (82. Havel) - Schick (61. Akulinin). Trenér: Pivarník.
1. FK Příbram - Graffin Vlašim 5:0 (2:0)
Branky: 7. Pilík z pen., 40. Štípek, 67. Rezek, 73. Bednář, 79. Barák.
Sestava Příbrami: Hruška (46. Švenger) - Rys, Zápotočný (67. Tregler), Dosoudil (46. Hájovský), Divíšek (62. Končal) - Štípek (70. Barák), Suchan (46. Rezek), Hnaníček, Krameš (54. Jiří Mareš), Pilík - Bednář (75. Brandner). Trenér: Tobiáš.
1. FC Slovácko - Fotbal Třinec 0:0
Sestava Slovácka: Heča - Prajza (46. Šíša), T. Rada, Hofmann (46. Košút), Reinberk (65. Kerbr) - Šumulikoski (65. Daníček) - Hlúpik (4. Diviš), Sadílek, Havlík, Civič - Došek (72. Kovář). Trenér: Habanec.
Fastav Zlín - FC Nitra 2:0 (0:0)
Branky: 46. Poznar, 68. Železník z pen.
Sestava Zlína: Holý - Pazdera, Jugas (69. Malý), Hájek (69. Hubáček), Matějov (69. Benčík) - Koreš (69. Blanař), Holík (69. Motal), Janíček (46. Kuzma), Bartolomeu (31. Kopečný) - Železník (69. Š. Červenka), Poznar (69. Jordan). Trenér: Páník.
Dynamo České Budějovice - Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 20. Mikula, 54. Piták.
Sestava Slavie: Berkovec - Švec, Deli (73. Bílek), Latka, T. Jablonský (56. M. Dostál) - Mikula (71. M. Vukadinovič), Hrubý (81. Bazal), Zmrhal (67. Souček), Voltr (56. Černý) - Piták (80. Diop) - Milan Škoda (71. M. Červenka). Trenér: Uhrin ml.
FK Teplice - Dynamo Drážďany 0:2 (0:0)
Branky: 65. Eilers, 84. Stefaniak. ČK: 41. Hošek (Teplice).
Sestava Teplic: Grigar - Dressler (71. Novotný), Lüftner (83. Kapolongo), Hošek, Krob - Ljevakovič (46. Táborský), Breite - Vondrášek (46. Dramé), Vachoušek (46. Matula), Fillo (60. Balázs) - Potočný (46. Bratanovič). Trenér: Vavruška.
Sigma Olomouc - 1. SK Prostějov 1:0 (1:0)
Branka: 19. Halenár.
Sestava Olomouce: M. Buchta (46. Reichl) - Hála (46. Štěpán), Rajnoch, Svozil, Vepřek - Petr, Plšek, Cana (46. Ordoš), Navrátil (72. Zahradníček) - Halenár (57. Moulis), Vašíček (46. Houska). Trenér: Kalvoda.
Vysočina Jihlava - MAS Táborsko 4:2 (3:2)
Branky: 32. a 40. Mešanovič, 38. Dvořák, 90. Jungr - 36. Presl, 44. Javorek.
Sestava Jihlavy: Hanuš (71. Rakovan) - Marek, Kryštůfek, J. Krejčí, Mišůn - Batioja (58. Přeučil), Šulek, Jánoš (46. Tlustý), Kukol (58. Fulnek) - Dvořák, Mešanovič (46. Jungr). Trenér: Klusáček.

Reklama