Hlavní obsah

Sparta zahájila přípravu s Limberským a Vršajevičem, ale bez Juna

PRAHA

V pondělí zahájili přípravu fotbalisté mistrovské Sparty. Časně ráno se dvacet hráčů sešlo na Letné a hodinu před polednem už vybíhali od Vojenské zotavovny Bedřichov po lesních cestičkách kolem Špindlerova Mlýna a přehrady. Před sebou mají nejneoblíbenější část předsezónního období - nabírání fyzické kondice.

Článek

„S mužstvem už jsou plzeňský kapitán David Limberský, který stvrdil podpisem tříletý kontrakt a talentovaný střelec Avdija Vršajevič ze Železničaru Sarajevo, jehož doporučil náš hlavní skaut Jiří Plíšek,“ vypočítal čerstvé posily šéf sparťanské komunikace Lukáš Přibyl. Vršajevič přichází z Čeliku Zenica a v novém působišti podepíše čtyřletý kontrakt, oba kluby se již domluvily na odstupném za třiadvacetiletého útočníka.

„Edin Džeko, kterého znám ze Sarajeva mi Spartu doporučil. Viděl jsem ji několikrát v televizi. Je to pro mne velká výzva a udělám všechno proto, abych se prosadil,“ řekl reprezentant Bosny a Hercegoviny do jednadvaceti let Avdija Vršajevič.

O útočníkovi Václavu Svěrkošovi z Mönchengladbachu, libereckém stoperovi Pavlu Košťálovi a českobudějovickém Jiřím Kladrubském Sparta jedná. Zkoumá i možnost získání záložníka Tomáše Abrahama z Mladé Boleslavi.

Čekají další posily

Do přípravy se zapojil i navrátilec z hostování Milan Petržela a dlouhodobí marodi Miroslav Slepička s Tomášem Kóňou. „Reprezentanti z výběru do jednadvaceti let, Zdeněk Zlámal, Daniel Kolář, Luboš Hušek, Jan Holenda a Michal Kadlec mají ještě týden volna. Jan Šimůnek a Ondřej Kúdela jsou na světovém šampionátu dvacítek. Z opor jarního kádru, kromě Jaromíra Blažka a Štěpána Kučery, kteří odešli do zahraničí, nechybí nikdo, včetně Marka Kuliče,“ dodal Přibyl. Marek Jungr je zraněný, Jiří Jeslínek zůstane asi na Kladně, o dalším hostování Davida Bičíka, Dave Simpsona a Zoltána Miskiho se jedná.

„Není tu bohužel Tomáš Jun, který se musel vrátit do Trabzonsporu. Klub nechce slyšet o hostování, nabízí nám ho za nepřijatelnou částku. Jednání jsou zatím na mrtvém bodě,“ Má jít o sumu kolem 180 miliónů korun. Do Krkonoš nepřijeli ani Jan Šimák, který by se měl v nejbližších dnech stát hráčem druholigového německého St. Pauli, a Václav Drobný, jenž si rovněž hledá angažmá.

Bílek před podpisem

Pětačtyřicetiminutový zahřívací výběh sparťanů vzbudil ve sluncem zalitém, ale poloprázdném zimním středisku docela rozruch. Běhající fotbalisty, které vyvedli z hotelu asistent Zdenko Frťala a kapitán Tomáš Řepka, okukovali domácí i zahraniční turisté. „Vstával jsem brzy, jako když jsem chodil do práce. Doufám, že absolvuji celou přípravu a nebudu zraněný. Pro sezónu to moc potřebuji,“ pravil Pavel Horváth.

„Máme tu horská kola, k dispozici je bazén, rehabilitace, nic nám tu nechybí. Tady bychom měli nabrat podstatnou část kondice, pak už hráči uvidí častěji míč,“ říkal s lehkým úsměvem trenér Michal Bílek, který jako bývalý hráč ví, jak tuhle fázi fotbalisté (ne)milují. On sám, ani jeho asistenti, ještě nemají podepsaný nový kontrakt. „Připravena je dvouletá smlouva. Na všem jsme se dohodli, podpis je jen formalitou,“ konstatoval Michal Bílek.

Sparta se vrátí do Prahy tento pátek v podvečer a 11. července odjede na desetidenní herní soustředění do Korutan. Závěr před ligou už stráví doma. Naplánováno je devět přípravných zápasů, první na tuto sobotu v podvečer s Banskou Bystricí na Letné. Ze dalších zajímavých soupeřů, především v Rakousku, to budou Mnichov 1860, Dinamo Bukurešť, Ado Den Haag, 1. FC Köln a Fenerbahce Istanbul. Tradiční generálku uvidí Letná 28. července, soupeř bude teprve dojednán.

Reklama

Související témata: